Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Nekropola roman v stripu

Nekropola, roman v stripu

Boris Pahor Jurij Devetak

Roman v stripu Nekropola je po znamenitem avtobiografskem romanu Borisa Pahorja, ene osrednjih osebnosti evropske kulture, ustvaril mladi, tržaški umetnik Jurij Devetak.
 

Roman Nekropola je izšel leta 1967, začenja pa se z obiskom pisatelja Borisa Pahorja v spominskem parku ob koncentracijskem taborišču Natzweiler-Struthof. V knjigi popisuje svojo izkušnjo taboriščnega življenja. Nekropola je po mnogih prevodih in odzivih sodeč eno najbolje napisanih pričevanj o taboriščnem življenju v svetovni literaturi. 

S svojim pomembnim sporočilom, svarilom pred novimi vzniki totalitarizmov, je roman močno nagovoril tudi ilustratorja Jurija Devetaka, ki mu je v stripu uspelo prepričljivo ujeti duha prozne predloge. 

Nekropola kot osupljivo pričevanje in mojstrska ubeseditev

Roman Nekropola je doživel potem, ko so ga odkrili v Franciji in Nemčiji, velik odmev in priznanje v svetu, sčasoma pa tudi doma in v sosednjih državah. Boris Pahor je morda prejel največje priznanje prav od Italijanov, ki so mu za ta roman podelili prestižno nagrado Premio Napoli. Nagrada je predstavljala med drugim tudi simbolno priznanje zločinov, storjenih nad slovenskim prebivalstvom pod italijansko okupacijo. 

Poklon pisatelju in akademiku

»Boris Pahor je knjigo začel s posvetilom: manom tistih, ki se niso vrnili. Strip Jurija Devetaka razodeva, kako je živeti z njimi in med njimi. Ne poganja ga pestrost zgodbe, mnogoterost junakov, dinamika dogajanja, kot iz vedno gostejšega dima vznikajo in se vlečejo sence Onih, Ki So Bili. Danes so v svoji oddaljeni nespoznavnosti na meji grozeče karikature, čakajoče, da katerikoli hip zavzamejo mesto živih teles in zabrišejo mejo med tostranstvom in onstranstvom. Skupaj z njimi vznika spraševanje o krivdi, o tem, ali tudi v taboriščnem peklu velja moralni zakon, ali je dovoljeno itak na smrt čakajočemu sotrpinu priželeti konec, da bi si z njegovim koščkom kruha podaljšali obstoj?« Zdravko Duša

O avtorjih

Tržaški pisatelj in akademik Boris Pahor (1913–2022) je bil eden najpomembnejših in najuglednejših slovenskih intelektualcev zadnjega stoletja. Mednarodno prepoznavnost mu je prinesel avtobiografski roman Nekropola (1967), v katerem popisuje lastno izkušnjo življenja v koncentracijskem taborišču Natzweiler-Struthof ter z držo odgovornega intelektualca svari pred pozabo zgodovine ter opozarja na poskuse kratenja človekovih in narodnih svoboščin in pravic. V italijanskem dnevniku La Reppublica so Nekropolo postavili ob bok največjim mojstrovinam s tematiko holokavsta in ga primerjali z avtorji, kot sta Primo Levi in Imre Kertész.

Ilustrator in stripovski ustvarjalec Jurij Devetak (1997) se je rodil v Trstu. Leta 2020 je zaključil šolanje na akademiji za strip Scuola Internazionale di Comics v Padovi in ustvarja za različne slovenske revije in časopise v Trstu. Živi in dela v Nabrežini.

Leto izida: 2022

Število strani: 168

ISBN/EAN: 9789610165361

Mere izdelka: 17,3 x 24,3 x 2,2 cm

Vezava: Trda

Datum izida:

Založba: Mladinska knjiga Založba

Ilustrator: Jurij Devetak

Knjige istega avtorja

Priporočamo vam tudi

Dobre zgodbe

Elin Cullhed: Tema Evforije je krhkost materinstva

S švedsko pisateljico o Sylvii Plath, materinstvu in literarnem ustvarjanju.

Evforija 1100 px
Elin Cullhed

70 let znamenite zbirke za otroke Čebelica

Premierno v Sloveniji: Navdihovalci 

Najbolj prodajane knjige za odrasle: avgust 2023

Poskusno branje: Bratovščina prstana

predplačniske kartice mladinska knjiga plus 1

Predplačniške kartice Mladinska knjiga PLUS

Podarite e-knjige, zvočnice, branke in serije video vsebin z eno aplikacijo.

Menu