Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Dnevnik sobarice 1100 px

Dnevnik sobarice

Octave Mirbeau

Skozi oči služkinje, katere oko ne uide nobeni razvadi njenih gospodarjev, Octave Mirbeau odstira zakulisje vladajočega razreda. Razkriva družbeni pekel in sodobno suženjstvo, ki ga predstavlja usoda hlapcev. 

Delo, ki je šokiralo visoko družbo

Dnevnik sobarice je leta 1900 takoj po izidu vzbudil nemalo vznemirjenja, pohujšanja in zgražanja v »boljši družbi«, saj je tedanji gospodi ter njeni dvolični morali nastavil neusmiljeno kritično ogledalo ter s tem podrl marsikateri moralni in družbeni tabu, še posebej, kar zadeva drzno opisovanje erotike in seksualnosti. Mirbeau je besedo v romanu prepustil služkinji Célestini in bralcu z njenim pogledom skozi ključavnico omogočil uvid v moralno sprijenost vladajočih razredov, ki jo razgalja v svojih dnevniških zapiskih. Njena pripoved je bridka analiza, pravcata vivisekcija tedanje visoke francoske družbe in njenega notranjega pekla, v katerem vlada zakon močnejšega, neponarejena slika sodobne oblike suženjstva, kot jo vidi in občuti »služinčad«.

O avtorju

Octave Mirbeau (1848–1917) je bil plodovit francoski pisatelj, ki je zaradi svojih naprednih političnih in estetskih nazorov že za življenja doživel številna priznanja, pa tudi neusmiljene kritike.

Leto izida: 2023

Število strani: 352

ISBN/EAN: 9789612825959

Mere izdelka: 15,8 x 24,8 x 3 cm

Vezava: Trda

Datum izida:

Založba: Cankarjeva založba

Prevajalec: Jaroslav Skrušny

Zbirka: Moderni klasiki

Priporočamo vam tudi

Menu