Unovčite BON21 za knjižna darila v trgovinah Mladinske knjige

Unovčite BON21 za knjižna darila v trgovinah Mladinske knjige

Baladne pravljice

Svetlana Makarovič

Najnovejša knjiga Svetlane Makarovič prinaša pet mojstrskih baladnih pravljic: Mesečinsko struno, Rdeče jabolko, Sago o Hallgerd, Kataleno in Balado o Sneguročki z globljo in neprimerno temnejšo vsebino, kot smo je sicer vajeni v pravljicah. Sugestivno jih dopolnjujejo odlične ilustracije Tine Dobrajc in Petra Škerlja.

O hrepenenju, bolečini, lepoti  

Svetlana Makarovič je vedno poudarjala, da ne piše pravljic za otroke oziroma ne samo za otroke, kar še zlasti velja za baladne pravljice s posebnim, celo srhljivim  vzdušjem, ki ga vzbuja »zlo kot vseobsegajoča sila«. 
Takole je o tem zapisal Boris A. Novak v spremnem besedilu h knjigi: »Svetlana Makarovič je ena izmed prvih avtoric, ki je presegla tolažilni romantični predsodek, da je Jaz nedolžna žrtev, medtem kot da zlo prihaja od drugih. Pesnica vidi zlo kot vseobsegajočo silo, ki je obenem človeška in nadčloveška, naravna in nadnaravna …«
 

»Vsakdo je vsakomur rabelj in žrtev.« 

Njene balade razkrivajo vso protislovnost človeške duše. »Vsakdo je vsakomur rabelj in žrtev v isti sapi. Odrešujoča pa je njena empatija do trpljenja otrok, ki jih dobro razume in se z njimi identificira,« nadaljuje Boris A. Novak.  
Svetlana Makarovič pripoveduje zgodbe o odraščanju otrok, ki so pahnjeni v okrutno kolesje družbe, v kateri so izpostavljeni številnim pastem in ukanam sebičnih in požrešnih mogotcev ter jih pogosto doleti krivica. 
 

Oživitev ljudskih in bajeslovnih likov

Staroslovansko balado Kata, Katalena, znano iz Prekmurja in Porabja, je pisateljica uporabila kot okvir dogajanja za pravljico o dekletu, ki se poroči z nasilnim razbojnikom Črnim Vogrinom.  Staroislandsko izročilo jo je navdihnilo za Sago o Hallgerd, katere osrednji motiv je maščevanje: žrtev postane rabelj in vrača prizadejano zlo. Mesečinska struna izpostavlja moč umetnosti. Luna pomaga ubogemu glasbeniku tako, da mu podari struno, s katero lahko izvabi iz violine nebeško lepoto. Vendar, ko godec zavrže svoje poslanstvo in ga premaga napuh, »čudežna« struna poči. 

Podobno simbolično deluje pravljica Rdeče jabolko, ki je izvornejša oblika Rdeče kapice. Pripoveduje o brezimnem dekletcu, ki se odpravi na pot k rodni materi, ki ji edina sme izbrati ime. A ker ne sledi svojemu notranjemu glasu, ampak uboga volka, jo ta požre. 
Motiv Balade o Sneguročki izvira iz ruske ljudske pravljice in pripoveduje o sneženi deklici, ki nikogar ne more imeti rada. Rodila se je v sneženem gozdu kot plod nasilja nad njeno materjo. Ko kot prelepa mladenka vendarle začuti ljubezen, jo to čustvo stane življenje …
 

Aktualna sporočila podob in besedila

Pomensko polna likovna govorica ilustracij Tine Dobrajc in Petra Škerlja pomaga bralcu s svojo sugestivnostjo razumeti sporočila,  skrita v simbole. Ta so, kljub vsem spremembam v našem notranjem in zunanjem svetu, še vedno aktualna. 

»V vsaki od mojih umetniških pravljic je bilo nekaj otožnega, grenkega, kar se je postopoma razvilo v poseben slog, ki mu zdaj sledim.« Svetlana Makarovič  

»Svetlana Makarovič uporablja pradavne ritme na ta način, da nam pove nekaj bistvenega o naši usodi.« Boris A. Novak  
 

Vabilo na predstavo Balada o Sneguročki

V četrtek, 9. decembra, ob 19. uri bo v Mini teatru predstava Balada o Sneguročki, v kateri bodo nastopili: Svetlana Makarovič, pevka Višnja Fičor, pianist Joži Šalej, violinistka Jelena Ždrale in kontrabasist Nino De Gleria. 

Prijazno vabljeni!

»V vsaki od mojih umetniških pravljic je bilo nekaj otožnega, grenkega, kar se je postopoma razvilo v poseben slog, ki mu zdaj sledim.« - Svetlana Makarovič 

»Svetlana Makarovič uporablja pradavne ritme na ta način, da nam pove nekaj bistvenega o naši usodi.« - Boris A. Novak
 

Leto izida: 2021

Število strani: 120

ISBN/EAN: 9789612824945

Mere izdelka: 18,8 x 24,5 x 16,7

Vezava: Trda

Datum izida:

Založba: Cankarjeva založba

Ilustrator: Peter Škerl Tina Dobrajc

Knjige istega avtorja

Priporočamo vam tudi

Mojca Širok
Priljubljena avtorica

Mojca Širok

Spoznajte novinarko, publicistko in nagrajeno pisateljico.

Beograjski trio - poskusno branje

Poskusno branje: filmični roman Beograjski trio

Jeanine Cummins: Ameriška tla - poskusno branje

Poskusno branje: roman o stiskah mehiških beguncev

Lestvica za odrasle - oktober 2021

Najbolj prodajane knjige za odrasle: oktober 2021

Lestvica za otroke in mladino: oktober 2021

Najbolj prodajane knjige za otroke in mladino: oktober 2021

Božična darila v Mladinski knjigi
Za vso družino

Božična darila, ki povezujejo

Pričarajte praznično bližino z darili iz Mladinske knjige. Z darili, ki si jih zapomnimo.

Menu