Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Srečanje s Sašo Pavček in Mitjo Velikonjo

Pogovor o knjigah Živi ogenj gledališča in Podobe nestrinjanja

Datum dogodka: do 19:00

Knjiga Saše Pavček Živi ogenj gledališča je zbirka esejev in spominov, ki nam približa življenje na odrskih deskah. Knjiga Mitje Velikonje Podobe nestrinjanja predstavi mnogokrat prezrto polje grafitov in street arta.

Saša Pavček v svojem delu predstavi kolaž razmišljujočih, napetih in humornih zgodb o prvih stikih z gledališčem, soočanju z disleksijo, študiju in poučevanju na AGRFT ter igralskih nastopih. Prepričana je, da bosta gledališče in družba doživela nov vzpon: »Verjamem, da beseda deluje močneje, kot ji to priznava današnji čas vizualnosti. Beseda vedno sporoča tudi skrito za njo in v njej, od etimološkega izvora do njene simbolike,« zapiše avtorica.

Mitja Velikonja z močnim teoretskim uvodom in metodološkim poglavjem ponazori razumevanje grafitov in street arta, ki je v dobi digitalizirane družbe na margini proučevanja. Razišče in naniza številne študije, predvsem domače in aktualne, ki so odraz kontroverznih dogajanj našega prostora in širše.

Pogovor bo vodila Zora A. Jurič.

Saša Pavček je dramska in filmska igralka, do nedavnega profesorica na AGRFT, avtorica esejev, dramskih besedil, pesniških zbirk in radijskih iger. Odigrala je več kot 200 gledaliških, filmskih in televizijskih vlog; za svoje delo je prejela številne nagrade, med njimi nagrado Prešernovega sklada (2000).

Dr. Mitja Velikonja je redni profesor kulturologije in predstojnik Centra za preučevanje kulture in religije na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Raziskuje balkanske in srednjeevropske politične ideologije, subkulture in urbane kulture, kolektivni spomin in postsocialistične nostalgije. Je avtor sedmih samostojnih knjig.

 

Dogodek je del kulturnega programa knjigarne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

Živi ogenj gledališča
Saša Pavček

Podobe nestrinjanja 1100 px
Podobe nestrinjanja
Mitja Velikonja

Goran Vojnovic-foto Sasa Kovacic 1
Avtorjeva 1. otroška knjiga

Goran Vojnović: Sinica in taščica

Ganljiva zgodba o pomenu prijateljstva, ki se splete med pisano druščino ptic, ki so nepričakovano izgubile svoj dom na Ljubljanskem barju.

Dobre zgodbe

Darila, ki pripovedujejo zgodbe

Prinesite pravljičnost v svoj dom s kolekcijo ilustratork Stupica.

Dobre zgodbe

Z nagradnim kvizom do ideje za praznično darilo

Izpolnite kratek kviz in prejmite namig za praznično darilo za otroka ali odraslega in sodelujte v žrebanju za čudovito knjižno nagrado!

Menu