Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

In memoriam: Mira Furlan

Pogovor o življenju, delu in avtobiografiji Mire Furlan ter projekcija filma Ljubezni Blanke Kolak

Lokacija: Ljubljana - Slovenska kinoteka
Datum dogodka: do 22:30

Mira Furlan, ena največjih filmskih in gledaliških igralk nekdanjega jugoslovanskega prostora, je v svoji izpovedi Imej me rajši od vsega na svetu odprla vrata v svoje življenje. S projekcijo filma Ljubezni Blanke Kolak bomo odkrivali njeno neprecenljivo zapuščino v svetu filmske umetnosti.

Mira Furlan, rojena v Zagrebu, je bila igralka hrvaških, judovskih in slovenskih korenin. S svojim možem, srbskim režiserjem Goranom Gajićem, se je leta 1991 odločila za emigracijo v Ameriko. Tam je začela pisati avtobiografijo kot pismo svojemu sinu Marku, da bi razumel njeno življenje pred njegovim rojstvom in odkril korenine svojih prednikov. Njena izpoved Imej me rajši od vsega na svetu je pretresljiva, polna bridkosti, a tudi radosti. 

Njena besedila niso le avtobiografska, temveč prava literarna mojstrovina, prežeta z globokimi čustvi, ki sežejo v srce bralca, hkrati pa nudijo vpogled v svet, ki ga ni več.

O njenem življenju in delu bosta pred projekcijo filma Ljubezni Blanke Kolak spregovorila režiser Damjan Kozole in glavni urednik založbe Fraktura Seid Serdarević. Pogovor bo vodila Vesna Milek.

Dogodek je nastal v sodelovanju s Slovensko kinoteko.

Toplo vabljeni.

Imej me rajši od vsega na svetu
Mira Furlan

Navdihovalci - z leve proti desni: David Zupančič, Kristijan Musek Lešnik, Tina Bončina, Jelka Reichman, Urška Fartelj, Zvezdana Mlakar, Ljubica Marjanovič Umek, Andrej Blatnik, Bruno Šimleša

Premierno v Sloveniji: Navdihovalci

Najboljši. Najbolj priljubljeni. Strastni in navdihujoči. Mojstri svojega področja. Jim boste prisluhnili?

70 let znamenite zbirke za otroke Čebelica

Visoki jubilej naše najstarejše slikaniške zbirke praznujemo s sedmimi novimi čebelicami.

Elin Cullhed: Tema Evforije je krhkost materinstva

S švedsko pisateljico o Sylvii Plath, materinstvu in literarnem ustvarjanju.

Menu