Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kneippova šola zdravja

Voda daje moč in energijo

Voda je eden od petih stebrov zdravja, ki jih je postavil nemški duhovnik in vodni terapevt Sebastian Kneipp.

Drugi štirje stebri so še prehrana, zelišča, gibanje in zdrav življenjski slog, postavil pa jih je Sebastian Kneipp s svojo življenjsko filozofijo.

Voda učinkuje na kožo s toplotnimi, kemičnimi in mehanskimi dražljaji, ki sprožijo procese, s katerimi organizem uravnava osnovne funkcije telesa in spodbuja delovanje različnih organov. Kot vodno terapijo je Kneipp uporabljal umivanja, oblive, kopeli, ovitke ter obkladke, inhalacije in pitje. Njegove metode lahko bolje spoznate v knjigi Kneippova šola zdravja.

Delovanje vode na človeško telo je Kneipp primerjal z beljenjem lanenih rjuh, ki zaradi večkratnega potapljanja v mrzlo vodo, sušenja na svežem zraku in pod vplivom sončnih žarkov počasi postanejo bele. Tako si lahko predstavljamo tudi odvajanje škodljivih snovi iz telesa in s tem povezano krepitev telesa.

Sebastian Kneipp

Duhovnik Sebastian Kneipp (1821−1897) je v mladosti zbolel za pljučno tuberkulozo. Redno se je začel kopati v Donavi in ozdravel. Pozneje je življenje posvetil zdravljenju z vodo.

Kopeli z vodo

Kopeli sodijo med najintenzivnejše terapije Kneippove metode. Kopamo lahko samo nekatere dele telesa ali celotno telo, in sicer z dodatki za kopanje ali brez njih.

Hladna kopel za roke – pomaga pri utrujenosti 

Uspešno pomaga pri utrujenosti, na primer med učenjem, pri popoldanski brezvoljnosti, delu od doma in v pisarni ali kot poživitev med dolgimi vožnjami z avtomobilom. 

Hladna kopel za roke je primerna: 

  • pri telesni in duševni utrujenosti in glavobolu,
  • pri nervoznem utripanju srca,
  • pri težavah z miselno zbranostjo.
     

Trajanje kopeli 

Hladna kopel naj traja od 6 do 30 sekund. Najpomembnejše pravilo pa je: kopel končamo takoj, ko občutimo bolečino zaradi mraza. Rahli gibi v hladni vodi povečujejo občutenje mraza.

Postopek

V kad, umivalnik ali drugo primerno posodo nalijemo hladno svežo vodo. Najprej potopimo v vodo desno, nato pa še levo roko, in sicer tako, da sega voda za dlan široko nad komolčni pregib oziroma do sredine nadlakti. Učinek povečamo, če roke in prste rahlo premikamo. Ko preštejemo do 30 oziroma ko začutimo bolečino zaradi mraza, obe roki dvignemo iz vode, otremo vodne kaplje z dlanjo in roke posušimo na zraku.

»Kdor se spozna na oblivanje, je umetnik zdravilstva.«
Sebastian Kneipp

Če ni dovolj časa

Včasih nam zmanjka časa za pripravo kopeli ali pa si kopeli ne moremo pripraviti v primerni posodi. Takrat nad umivalnikom oblijemo z vodnim curkom iz vodovodne pipe najprej desno podlaket do sredine nadlakti.

Začnemo s hrbtiščem desne roke, nadaljujemo po zunanji strani roke do sredine podlakti, nato roko obrnemo in pustimo, da voda teče po notranji strani roke do prstov. Enako ponovimo še z levo roko. Vodo otremo z dlanjo in zamahujemo z rokami, da se na zraku posušijo.

Opozorilo: Bodimo previdni, če imamo hladne roke, angino pektoris ali organska obolenja srca.

Kneippova šola zdravja
Kneippova šola zdravja
Hildegard Kreiter, Helen Roschatt

Menu