Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Ujetniki bolečine?

Ali ste vedeli, da se vzrok za kronične bolečine morda skriva v nesporazumu med možgani in telesom?

Bolečine v križu, migrene in kronične bolečine nam znajo pošteno (za)greniti življenje. 

Sodobna nevroznanost je prišla do presenetljivega odkritja – čisto mogoče je, da vas pravzaprav v resnici »nič ne boli« in se vzrok za bolečino skriva v nesporazumu med možgani in telesom. 

Bolečina je sestavni del našega življenja in ima zelo jasen namen – opozarja nas na zunanje in notranje procese, ki lahko škodujejo našemu telesu. Če pa postane bolečina naša stalna spremljevalka, se kakovost življenja znatno poslabša. Sodobna nevroznanost kaže, da bolečina pogosto ne izvira iz prizadetega dela telesa, temveč iz možganov, kjer se »zatakne« in vztraja.

Priznani psihoterapevt Alan Gordon je v priročniku z zgovornim naslovom Odrešitev predstavil metodo, ki vas vodi skozi reprogramiranje možganov in pomaga za vedno odpraviti kronično bolečino. Ob pojavu kronične bolečine pa naj bo vedno prvi korak obisk in posvet z osebnim zdravnikom.
 

Vas muči navadna ali možganska bolečina? 

Lastna psihoterapevtska praksa je avtorju pomagala izluščiti osnovna vprašanja, na podlagi katerih je identificiral izvor bolečine pri svojih pacientih. Kot navaja v knjigi, jim je vedno zastavil enaka vprašanja:

  • Se je bolečina pojavila v obdobju, ko ste bili pod stresom?
  • Imate za sabo že vrsto neučinkovitih poskusov zdravljenja?
  • Imate bolečino v več delih telesa?
  • Ste zaskrbljeni in pogosto razmišljate o bolečini? 

Če ste na zgornja vprašanja odgovorili večinoma z da, se najverjetneje spopadate z možgansko oziroma nevroplastično bolečino. To pomeni, da njen izvor ni v dejanski poškodbi ali patologiji, ampak se nahaja v možganih, kjer se je bolečina »zataknila«. Takšna bolečina nima nikakršne koristi, ampak v možganih vseeno ostaja kot posledica različnih psiholoških procesov, med katerimi prednjači – strah.

»Danes me občasno še vedno kdaj malo zaboli, vendar me to ne prestraši več. Vem, da to ne bo trajalo večno.«

Začarani krog strahu in bolečine

»Kadar trpite za nevroplastično bolečino, strah, ki ga doživljate zaradi bolečine, okrepi občutek ogroženosti, zato bolečina ne izgine. Kar vodi v več strahu. Kar dodatno okrepi bolečino. In krog se nadaljuje,« pojasnjuje avtor. K sreči ima v rokavu vrsto trikov in nasvetov, kako ta uničujoči krog prekinete in se osvobodite. 
 

Trije koraki, s katerimi boste ujeli svoje strahove

Negativne misli, ki sprožajo strah, so samodejne, ne prikličemo jih zavestno in težko odločamo o tem, kdaj nas bodo zapustile. Lahko pa jih poskusite obvladati z naslednjimi koraki: 

  • Zaznajte misel, ki vam vzbuja strah

Morda se sliši preprosto, pa ni. Če vas negativne misli spremljajo pogosto, se jih mogoče niti ne zavedate in ne opazite, kdaj vas nesejo v občutek strahu. Ko misel, ki vas prestraši, zaznate …

  • ji ne nasedajte.

Negativni misli se ne prepustite, ampak jo poskušajte izpustiti, poslati naprej, v zrak. (dodamo majhno sliko papirnatega letala.)

  • Pošljite si sporočilo o varnosti.

Negativno misel nadomestite s pozitivno, ki bo v vas vzbudila prijeten občutek. 
 

Bolečino sprejmite, se je navadite, in jo – odslovite

Do zdaj smo izvedeli, da niso vse bolečine koristne in da lahko kronična bolečina izvira iz občutkov strahu. Namen terapije, ki jo v knjigi predstavi avtor, je oslabitev povezav, ki vodijo v bolečino (strah, tesnoba …), in okrepitev želenih povezav (varnost, umirjenost, svoboda). To dosežete z zgoraj opisanimi koraki in tudi s postopkom t. i. somatskega spremljanja.

To poteka tako, da brez strahu opazujete bolečino, se ji posvetite – ob vsem tem pa se stalno zavedate, da bolečina, ki jo doživljate, ni nevarna, saj se pojavlja kot posledica nesporazuma med možgani in telesom. Tako bo bolečina počasi izgubljala moč, vi pa boste osvobojeni.  

Odrešitev: revolucionarno, znanstveno dokazano zdravljenje kronične bolečine
Odrešitev: revolucionarno, znanstveno dokazano zdravljenje kronične bolečine
Alan Gordon

Menu