Še do 30. 6. lahko v trgovinah Mladinske knjige unovčite BON21.

Še do 30. 6. lahko v trgovinah Mladinske knjige unovčite BON21.

Spoznaj srce

Na levo stran prsnega koša položi roko in začutil/a boš bitje srca.

Srce je najmogočnejša mišica v tvojem telesu, ki z utripanjem poganja kri po telesu. Po obliki in velikosti je podobno pesti.

Kadar miruješ, utripne 80-krat na minuto. To pomeni, da v povprečju utripne kar 3,4 milijardokrat v življenju. Dokler živimo, mora naše srce ves čas in brez prestanka utripati. Srce je tudi osrednji organ srčno-žilnega sistema.

Kaj je srčno-žilni sistem?

To je zelo pomemben del našega telesa. Sestavljen je iz srca, žil in krvi. Naše telo za delovanje potrebuje kisik, ki ga dobimo z dihanjem, ter hranila, ki jih dobimo, ko nekaj pojemo.

Kisik in hrana se po krvi preneseta do mišic, možganov in drugih organov. Tako se lahko igramo, razmišljamo, govorimo …

 

Katera žila je največja?

Žile so kot cevi, po katerih teče kri iz srca v telesne organe in nazaj. Po odvodnicah teče kri iz srca, po dovodnicah pa v srce. »Most« med njimi so drobne žile lasnice ali kapilare.

Žile se med seboj razlikujejo predvsem po velikosti in debelini. Največja žila odvodnica se imenuje aorta. Če bi vse naše žile v telesu med sabo povezali, bi lahko z njimi kar dvainpolkrat obkrožili Zemljo.
 

Kdaj pa nam srce hitreje razbija?

Ko tečemo, telovadimo ali kolesarimo, se zaradi velikih potreb naših mišic po kisiku in hranilih srčni utrip lahko poveča tudi na 200 utripov na minuto. Podobno se zgodi tudi, ko imamo vročino ali se prestrašimo.

Če smo veliko telesno aktivni, se naše srce sčasoma okrepi in lahko z manj utripi požene več krvi po žilah. Zato imajo športniki tudi v mirovanju nižji srčni utrip.
 

Zakaj je naša kri rdeče barve, pajkova pa zelene?

Človeška kri in kri številnih živali je rdeče barve, ker vsebuje železo.

V krvi rakov, polžev, pajkov in drugih členonožcev najdemo baker. Zato je kri teh živali modra oziroma zelena.
 

Članek je bil objavljen v Cicibanu, največkrat nagrajeni otroški reviji

Ciciban je legendarna, najbolj prepoznavna in največkrat nagrajena slovenska otroška mesečna revija. Polna domišljije in učenja, ustvarjanja in branja navdušuje šolarje od 1. do 3. razreda. 

Več o reviji Ciciban >

Revija Ciciban

Naročniki na dom prejmete 15 % popusta in brezplačno kodo za celoleten dostop do izbranih nalog na interaktivnem portalu Učimse.com.

Menu