Unovčite BON21 za knjižna darila v trgovinah Mladinske knjige

Unovčite BON21 za knjižna darila v trgovinah Mladinske knjige

Če bi radi več od življenja, prisluhnite nasvetom dr. Kenana Crnkića

Se znate odločati?

Dr. Kenan Crnkić svetuje, kako se v življenju pravilno odločati, da boste od življenja imeli vse.

Britanski strokovnjaki so izmerili, da se povprečen človek v življenju odloči kar 773.618-krat in da pozneje 143.262 odločitev obžaluje. Po izsledkih neke druge študije pa naj bi bil seštevek odločitev v enem samem dnevu – zavestnih in nezavednih – kar 35.000.

Kot pravi dr. Kenan Crnkić, avtor uspešnic Skrivnosti uspeha in Pazi, katerega volka hraniš, v svoji tretji knjigi Več od življenja, je umetnost pravilnega odločanja izredno pomembna. Tudi zato, da dobimo od življenja več.

Ste pripravljeni – malo za šalo in malo zares – preveriti, kakšna je vaša sposobnost odločanja? Poskusite. Če bi vedeli, da ima nosečnica že osem otrok, od katerih so trije gluhi, dva slepa in en duševno zaostal, sama pa je okužena s sifilisom – bi ji svetovali splav? Ne? Da?

Če ste odgovorili pritrdilno, ste svet pravkar prikrajšali za Beethovna! Prenaglo sklepanje na podlagi tistega, kar vidimo, in še bolj na podlagi tistega, kar smo o nekom ali nečem slišali, hitro privede do napačnih odločitev. In če pomislimo, da življenje ni nič drugega kot seštevek preteklih odločitev, je povsem jasno, kako pomembna je umetnost pravilnega odločanja. Dr. Kenan Crnkić v svoji knjigi Več od življenja ponuja 3 praktične nasvete:

1. Ločite bistveno od nujnega.

Nekatere odločitve v življenju so banalne (kaj bomo danes oblekli), druge pa bistvene (izbira poklica, partnerja). Nekatere odločitve so nujne (pravočasno plačati položnico za elektriko), vendar ne življenjsko pomembne.

Ena od metod presojanja je pravilo desetic, po katerem opredelimo vsako odločitev glede na njen vpliv na naslednjih deset minut, deset mesecev in deset let. »Kar ne bo pomembno čez pet let, ni vredno petih minut tvojega časa,« je slikovito zapisala pevka in igralka Cher.

2. Izognite se neodločnosti zaradi prepodrobne analize.

Pretirano tuhtanje preko vseh razumnih meja je le redko koristno. Včasih se je pri odločitvi preprosto treba opreti tudi na intuicijo. Proces odločanja naj bi sicer imel tri faze. Najprej zapišemo prednosti in slabosti posamične odločitve. Potem nekoga zaprosimo za nasvet.

V tretji fazi najmanj 24 ur pozabimo na določitev, stvar »prespimo«, potem pa prisluhnemo, kaj nam narekuje intuicija. V življenju veliko več izgubimo zaradi neodločnosti kot zaradi pretirane odločnosti. Zato mora vsak proces odločanja imeti določen rok.

3. Zavedajte se, da je perfekcionizem največji sovražnik napredka.

Če čakamo, da bo vse popolno, preden se zganemo, se ne bomo nikoli zganili. Pomembno je narediti prvi korak, ki je najtežji, in sicer takrat, ko vidimo realno, četudi ne popolno možnost za uspeh. Pred odločitvijo je treba dobro premisliti, po odločitvi pa nehati razmišljati. Zmorete to?

Več od življenja
Več od življenja
Kenan Crnkić

Menu