Vabljeni v trgovine Mladinske knjige. Blizu smo >

Reiki – energija, ki zdravi

Ob hitrem, včasih že kar divjem življenjskem ritmu 21. stoletja ni lahko vzdrževati ravnovesja in jasnega pogleda na vsakdanje življenje.

Pogosto se počutimo utrujene, ko poskušamo postoriti vse, in zdi se, kot da bi plavali proti toku. Iščemo načine in tehnike, da bi lahko vzdržali, ohranili zdravje in dobro počutje, skratka, si pomagali sami.

Eden takšnih načinov je reiki, uporaba notranje in subtilne energijske terapije, ki je dostopna vsem, in to zastonj. Med to terapijo se energija prenaša na prejemnika s polaganjem dlani na telo ali tik ob njem, kar spodbudi zdravljenje in dobro počutje ter blaži stres.

Reiki v japonščini pomeni »univerzalna življenjska energija«, pomeni pa tudi sistem naravnega zdravljenja. Razvit je bil za izboljšanje splošnega počutja in je danes na zahodu izjemno priljubljen, zanj pa ne potrebujete drugega razen svojih rok. Ta vsem dostopna energija vam lahko pomaga pri številnih zdravstvenih težavah, blaži bolečine in izboljšuje počutje. Treba se je le naučiti določenih veščin in ustreznih položajev dlani (vse to spoznate tudi v knjigi Reiki za začetnike), se pripraviti na sprejemanje in dajanje energije, nato pa terapijo redno izvajati. 

Če sta v terapiji udeleženi dve osebi, sta za vzpostavitev delovanja med drugim zelo pomembna medsebojno zaupanje in dovoljenje, da proces poteka.

Pet načel, ki so osnova za izvajanje terapije in jo tudi usmerjajo, je zajetih v reiki molitvi.

Samo danes ...
SE NE JEZIM
SI NE DELAM SKRBI
SEM HVALEŽEN
DELAM NA SEBI
SEM PRIJAZEN DO VSEH ŽIVIH BITIJ

Reiki je subtilna energija, ki deluje blažilno, pomirja in lahko omili bolečine, stres in tesnobo. Ponuja uteho in podporo pri telesnih, duševnih in energijskih boleznih, ki so posledica različnih travmatičnih izkušenj. Ko se odločimo in zavežemo k dobremu počutju sebe in drugih, lahko s pomočjo reikija brez večjega napora uravnoteženo in osredotočeno dosežemo več ciljev.

Proces delovanja z energijo imenujemo reiki seansa. Gre za usmerjanje namena in pripravljenosti – namena »pošiljatelja«, da spodbudi pretok energije, in pripravljenosti »prejemnika«, da ga sprejme.

V tihem prostoru, kjer je motenj čim manj ali jih sploh ni, lahko za mirno in sproščeno ozračje gori tudi nekaj sveč in kadilo. Prijetno vzdušje pričara tudi tiha instrumentalna glasba, luči v sobi naj bodo zatemnjene. Izvajalec terapije se mora najprej osebno pripraviti: osrediniti – zazreti vase in povezati s svojim bitjem – in seansa se lahko začne.

Položaji dlani za različne organe oziroma dele telesa preverite v knjigi Reiki za začetnike. Izkušeni mojster reikija Victor Archuleta v njej z jasnimi navodili po korakih in ob imenitnih ilustracijah predstavi delovanje te energije, s katero pomagate sebi ali svojim bližnjim.

Pristop lahko po navodilih izberete glede na simptom ali težavo. Najprej določite, katera kategorija težav (po delu telesa, telesnem sistemu ali čakri) je najprimernejša, potem pa se naučite postopka, s katerim lahko dosežete zastavljeni cilj. 

Sledi globoko trebušno dihanje, ob katerem si predstavljate, kako univerzalna življenjska energija reikija teče iz dlani. S tretjim očesom »opazujete«, kako energija potuje skozi stopalo, gleženj, koleno, ramena, glavo, odvisno, na kateri telesni del usmerjate energijo.

Reiki za začetnike
Victor Archuleta

Priročnik za subtilno energijsko terapijo

Menu