Prijavite se na E-novice Mladinske knjige

Prijavite se na E-novice Mladinske knjige

Maja Lihtenvalner, urednica revije Reader's Digest Slovenija

O moških kot medicinskih čudežih 

V oktobrski reviji sem se najširše nasmihala ob kolumni kanadske novinarke Patricie Pearson, ki razglablja o tem, zakaj moški tako neradi hodijo k zdravniku.

To je dejstvo, ki sem se mu tudi jaz na moč čudila, ko sem pred davnimi leti svojo boljšo polovico (s precej otečenim licem) za roko vlekla čez mesto – k zobozdravniku.

Sedela sva v čakalnici, medtem ko so iz ordinacije prihajali različno zoprni zvoki, od brenčanja prek cviljenja do hreščanja, moj sicer pogumni partner pa je postajal iz minute v minuto bolj bled in je čedalje bolj krčevito stiskal zobe. Po nekaj minutah molka je skozi zobe iztisnil: “Ne boli me več. Greva domov.”

Nadaljnje muke (tako moje kot njegove) so preprečila vrata ordinacije, ki so se v tistem trenutku odprla, in sestra, ki ga je prijazno povabila noter. Ko sem se sočutno ponudila, da ga pospremim (in ga še naprej držim za roko), me je pogledal kot razjarjen bik in razžaljen lev obenem ter z izrazom na smrt obsojenega prestopil prag mučilnice. 

V letih zakonskega življenja in prijateljevanja z drugimi pari sem slišala nešteto podobno tragikomičnih zgodb. Nekatere se niso končale tako nedolžno kot zgoraj opisana. Zato bralcem (!) na srce polagam, da z neobiskom pri zdravniku ali zobozdravniku ne bodo ohranili svoje moškosti in možatosti, ampak se lahko prikrajšajo za kakšen zob, morda tudi dva, in si nakopljejo resne zdravstvene zaplete.

Bralkam pa predlagam, da svojim možem, očetom in sinovom dajo v branje obe kolumni iz naše oktobrske revije ‒ tudi Urška Fartelj se je razpisala o močnejšem spolu ‒ ki se mu zatresejo hlače že ob misli na zobozdravnika. 

 

Članek je bil objavljen v reviji Reader's Digest

Reader's Digest je najbolj brana revija v Evropi in se ponaša s 100-letno tradicijo. Svoje bralce vsak mesec razveseli z raznolikimi članki z vsega sveta in navdihujočimi zgodbami, ki predstavljajo pozitivno plat življenja. Več o reviji > 

Reader's Digest, oktober 2021
Reader's Digest Slovenija

Izkoristite 15% popust in številne dodatne ugodnosti ob naročilu revije!

Menu