Prijavite se na E-novice Mladinske knjige

Prijavite se na E-novice Mladinske knjige

Bruno Šimleša v knjigi Kako vzljubimo sebe poudarja, da je ljubezen do sebe najpomembnejša.

Na pot ljubezni do sebe z Brunom Šimlešo

Vsi vemo, da je ljubezen tista, ki daje življenju smisel in ga resnično bogati. Toda kakšna je v resnici ta ljubezen in kako jo najti? Priljubljeni Bruno Šimleša pozna odgovor.

Bruno Šimleša poudari, da je najpomembnejša ljubezen do sebe. A pot do nje ni tako preprosta. Na podlagi številnih tečajev in delavnic je ustvaril 12 ključnih korakov, ki nas vodijo na poti osebnega razvoja.

Njegova razmišljanja, združena v knjigi Kako vzljubimo sebe in dopolnjena s praktičnimi orodji, nam pomagajo odkrivati, kaj je tisto, kar nas ovira, da ne moremo vzljubiti samega sebe.
Bruno Šimleša nas vodi na pot pozitivnega razmišljanja in nam pomaga spremeniti zakoreninjena prepričanja ter ponudi roko pri spopadanju s strahovi in preteklostjo. 

1. Svoje vrline shranite v skrinjico

Prvo orodje, ki ga iskalcem ljubezni do samega sebe priporoča Bruno Šimleša, je skrinjica. Za kaj pravzaprav gre? Ljudje smo nagnjeni k temu, da se raje posvečamo napakam kot vrlinam. Toda šele ko se začnemo zavedati svojih vrlin, lahko začnemo črpati moč za ljubezen do sebe … s tem pa premagovati tudi napake.
Zato si vsak dan vzemite deset minut in ozavestite svoje vrline oziroma tisto, kar vam lepša življenje. Vrline zapišite v obliki pridevnikov (na primer: sem iskren/vztrajen …). Kot vrlino lahko izpostavite tudi tisto, kar dejavno poskušate postati (trudim se biti potrpežljivejši/vztrajnejša/strpnejši), ali tisto, v čemer uživate (uživam v plesu/v svojem delu …).
Skrinjica deluje tako, da z občutkom ponosa in hvaležnosti na glas izgovorite vse zapisano. Pri tem nikar ne hitite in dopustite, da se vam vrline usedejo v srce. Pomagate si lahko tako, da se spomnite konkretnih primerov, ko so vas naštete vrline resnično obogatile.

2. Pišite dnevnik hvaležnosti

Bruno Šimleša nas spodbuja, da si za začetek napišemo tri stvari, za katere smo iskreno hvaležni. Nato vsak dan odkrijmo še kaj, za kar smo hvaležni sebi, drugim, svetu in vesolju. To bo začetek Dnevnika hvaležnosti – ene od najpreprostejših močnih praks v duhovnosti.
Ne veste, kako začeti? Bruno navaja nekaj uporabnih primerov: 

•    Hvaležen sem za zoro, ker me popolnoma navdušuje in ker obstaja.
    Hvaležen sem za prijatelje in zase, ker jih znam prepoznati, pritegniti in ceniti.
    Hvaležen sem, da lahko pišem.
    Hvaležen sem za prihodnost, ker vem, da bo natanko taka, kot mora biti.
    Hvaležen sem za sedanjost, ki mi omogoča čudeže. 
    Hvaležen sem za preteklost, ker mi je pokazala, kako naj se učim iz nje, in me tako privedla tja, kjer želim biti.
    Hvaležen sem za vse mogoče boleče trenutke, ki so me poskušali nečesa naučiti.
    Hvaležen sem tistim, ki znajo slikati, ker sam ne znam, in lahko tako uživam v videnem.
    Hvaležen sem tistemu, ki je izumil šah, ker je to razburljiva igra, ob kateri sem odrasel.
    Hvaležen sem, ker je vesolje ljubezen. Vse to čutim v istem dihu, dobesedno v istem občutku, saj je vse ena sama hvaležnost, vse en sam občutek in vse del enega samega planeta, imenovanega hvaležnost!

Občutek hvaležnosti bi morali razviti tako za tisto, kar smo od nekoga dobili, kot za tisto, česar od nekoga nismo dobili, to pa zato, ker tega niti nismo potrebovali. To je ena od najmočnejših resnic na svetu. Od drugih namreč dobivamo tisto, kar moramo dobiti, in vsi ti darovi nam pomagajo živeti ljubezen. V resnici moramo biti hvaležni, neskončno hvaležni za vse.

3. Odločite se za pozitivno 

Ne glede na to, o kom ali o čem razmišljate (naj bo to o sebi, delu, prihodnosti, otroku, starših, preteklosti ali o domovini), upoštevajte naslednje 3 korake, ki vam pomagajo utrjevati pozitivno razmišljanje.

1. korak: Opazite najlepše – vrline

Ko razmišljate o odnosih ali stvareh, najprej razmislite o njihovih prednostih – tudi ko razmišljate o stvareh, ki jih sovražite. Če pomislite na delo, ki ga ne marate, najprej opazite njegove prednosti. Prva prednost je ta, da imate delo, druga, da vas ne zaposluje ves dan, tretja, da vam ga ni treba početi vse življenje … Tudi če vas delo ali partner neznansko jezita, je pametno začeti pri tem, kar prinaša koristi.

2. korak: Opazite pomanjkljivosti

Šele ko opazite vrline, se posvetite pomanjkljivostim določenega stanja ali človeka. V tem smo bolj ali manj vsi strokovnjaki. Po navadi se tudi močneje čustveno odzovemo na tisto, kar nam v življenju ne deluje, tisto, kar deluje, pa jemljemo za samoumevno. Skrajni čas je, da to spremenimo!

3. Premagajte slabosti in poiščite rešitev

Potem ko resnično začutite svoje vrline, lahko rešite tudi pomanjkljivosti ali slabosti. Morda boste potrebovali nekaj več časa, da to tudi udejanjite, vendar se boste že domislili, kako lahko kaj spremenite.

Kako vzljubimo sebe: 12 ključnih korakov osebnega razvoja
Kako vzljubimo sebe: 12 ključnih korakov osebnega razvoja
Bruno Šimleša

Menu