Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Doktor ti - moč samozdravljenja, podprta z znanstvenimi dokazi

Moč samozdravljenja 

Kdo vam lahko pomaga blažiti bolečino in podaljšati življenje? Vi sami. Spoznajte moč, ki jo imate v sebi.

»Če bi vedeli, da telo samo proizvaja morfij, ali bi ob blagih glavobolih jemali toliko aspirina – ki lahko povzroči krvavitve v želodcu?«

»Če bi vedeli, da ima srečanje s prijateljem enak biološki učinek na depresijo kot tableta, ali bi kljub temu poskusili prozac – ki ima ogromno stranskih učinkov, vse od spolne disfunkcije do samomorilnih misli? Če bi vedeli, da je placebo operacija kolena prav tako učinkovita kot prava, bi se še vedno odločili iti pod nož, preden bi poskusili fizioterapijo?«

To je le nekaj izjemno tehtnih vprašanj, ki si jih oxfordski epidemiolog dr. Jeremy Howick zastavi v svoji knjigi Doktor ti, ki je hitro postala izjemna mednarodna uspešnica. Sodobna medicina je res mogočna, a ni vsemogočna. Rešuje življenja, ne more pa pozdraviti vsake bolezni.  

Če se zanašamo le na čudežno tableto ali kirurški poseg, preložimo odgovornost za svoje zdravje na druge in se hkrati prikrajšamo za zdravila, ki nas ne stanejo nič, a so nam vedno na voljo, saj jih nosimo v sebi. In prav o takšnih zdravilih oziroma moči samozdravljenja, podprti z znanstvenimi dokazi, govori dr. Jeremy Howick v svoji knjigi Doktor ti.
 

Celo po dvajset tablet na dan

V zadnjem stoletju, kot pravi,  smo iznašli antibiotike za zdravljenje smrtonosnih okužb, kirurške tehnike za presaditev srca in zdravljenje za večino oblik neplodnosti. Veliko ljudi, ki so danes živi, bi bilo brez medicinskega napredka že mrtvih. V povprečju dosegamo dvajset let daljšo življenjsko dobo kot naši prastari starši.

»Sočuten zdravnik je lahko enako učinkovit kot uspešnica med zdravili.«

Po drugi strani pa več kot polovica starejših Američanov, Britancev in Kanadčanov vzame dnevno najmanj pet različnih vrst zdravil, nekateri celo več kot dvajset, zato se njihovo življenje spremeni v neskončen ritual goltanja tablet in uravnavanja njihovih neželenih učinkov. In vse to je lahko smrtno nevarno. 
 

Dokazi o moči samozdravljenja

Na srečo obstaja srednja pot, ki ne zavrača vseh farmacevtskih zdravil in tudi ne poveličuje le alternativne medicine. Gre za samozdravljenje duha in telesa, ki ga je dr. Howick temeljito raziskal. Sistematičnim pregledom, ki so zajemali tudi več kot 5000 bolnikov, je posvetil desetletje svojega dela in ugotovil:

  • da ima zdravljenje s placebom enak učinek kot »pravo« zdravljenje;
  • da lahko zdravniki s pozitivnimi sporočili svojim pacientom omilijo bolečino prav tako kot aspirin ali druga zdravila, ki so na voljo brez recepta;
  • da zdravniki povečajo zadovoljstvo pri bolnikih in njihove zmožnosti (na primer hojo po stopnicah), če so sočutni in jim vlivajo upanje; bolečina, strahovi, depresija, simptomi sindroma razdražljivega črevesa in astme pa se omilijo za 10−20 odstotkov. Pozitivne misli lahko vplivajo na »fizične« rezultate, na primer na količino zdravil, ki jih pacient zaužije, hitrost premikanja roke pri bolnikih s Parkinsonovo boleznijo in na pljučno funkcijo;
  • pozitivne učinke odkritega placeba (pacienti so vedeli, da so prejeli placebo) pri bolnikih, ki so bolehali za sindromom razdražljivega črevesa, depresijo, senenim nahodom, bolečinami v hrbtu ali hiperkinetično motnjo;
  • da je 27 odstotkov zdravnikov v Združenem kraljestvu vsaj enkrat v karieri pacientu predpisalo placebo.
     

Pozitivno mišljenje, placebo in sočutje

Tudi drugi raziskovalci so opravili sistematične preglede na tem področju in dokazali, da lahko sproščanje in meditacija zmanjšata stres in simptome astme, tesnobe, srčno-žilnih bolezni, depresije, nespečnosti, sladkorne bolezni in bolečin v hrbtu ter povečata občutek ugodja. Sistematični pregled, ki je obsegal 53 preizkušanj, je pokazal, da je navidezni kirurški poseg v več kot polovici primerov enako učinkovit kot pravi.

»Ljudje, ki so tesno povezani z družino in prijatelji, živijo dlje kot tisti, ki takih vezi nimajo, socialna izolacija pa je enako škodljiva za zdravje kot kajenje.«

Drug sistematični pregled z več kot 300.000 osebami je razkril, da ljudje, ki so tesno povezani z družino in prijatelji, živijo dlje kot tisti, ki takih vezi nimajo, ter da je socialna izolacija enako škodljiva za zdravje kot kajenje. Pozitivno mišljenje, sočutje in placebo si ne zaslužijo več oznake izmišljij, ki omogočajo samo »blage« spremembe: obstajajo celo dokazi o tem, da vplivajo na možgane in na DNK.

Knjiga Doktor ti torej ponuja znanstveno podprte dokaze, »da s sproščanjem lahko zmanjšamo stres in si izboljšamo zdravje, da pozitivno mišljenje aktivira telesno lekarno za blaženje bolečine, depresije in tesnobe, da trdne družbene vezi podaljšujejo življenje in da je sočuten zdravnik lahko enako učinkovit kot uspešnica med zdravili.

Vse te stvari lahko celo spremenijo naše gene in možgane. Poleg tega je zdravje posameznih delov telesa povezano, zdravja uma in telesa ni mogoče ločiti in naše splošno zdravje je povezano z ljudmi, ki nas obkrožajo.« In vse to ni več prav nič megleno in nejasno, temveč gre za čisto pravo znanost s kakovostnimi dokazi.

Menu