Vabljeni v trgovine Mladinske knjige. Blizu smo >

Lepota iz vrtnic

Lepota iz vrtnic

Legenda pravi, da je v vsaki kapljici eteričnega olja vrtnice po 1000 cvetnih listov, zato ne preseneča, da je tako dragoceno – in cena temu primerna.

Eterično olje vrtnice, ki kožo izdatno navlaži, napne in deluje adstringentno, torej krči tkivo, pomirja razdraženost in zmanjšuje pordelost. Ker spodbuja obnovo celic, ga lahko uporabljate za blaženje ekcema (dermatitisa) ter nego kože, poškodovane od sonca, brazgotin in strij.

Njegov polni cvetlični vonj mami, sprošča in razvedri, zato to olje blaži tesnobo, žalost, nespečnost in hormonske težave. Še vrsto drugih blagodejnih učinkov eteričnih olj lahko spoznate v priročniku Eterična olja.

Za pokušino si lahko pripravite prav poseben piling. Jabolčna in citronska kislina v cvetnih listih vrtnice odluščita odmrle celice in utreta pot zdravim, kamilica pa pomirja razdraženo kožo. Eterično olje vrtnice gladi drobne gubice in blaži pordelost kože.

Sestavine

1 žlica posušenih cvetnih listov vrtnice

1 žlica posušenih kamilic

1 žlica ovsenih kosmičev

posodica (60 ml)

1 žlica polnomastnega mleka v prahu

3 kapljice eteričnega olja vrtnice

voda, med ali jogurt

1

V mlinčku za kavo fino zmeljite posušene cvetne liste vrtnice in kamilice z ovsenimi kosmiči.

2

Mešanico stresite v posodico, ki se nepredušno zapre (denimo v kozarček za marmelado). Dodajte mleko v prahu in eterično olje vrtnice ter premešajte.

3

Žličko mešanice zmešajte z vodo, jogurtom ali medom, da nastane pasta. Nanesite jo na kožo takoj po čiščenju in po 10 minutah s krožnimi gibi zmasirajte obraz.

4

Piling sperite s toplo vodo, nato nanesite tonik in vlažilno kremo. Pripravek hranite nepredušno zaprt. Rok uporabe je 6 mesecev.

Eterična olja
Stephanie Gerber

Nega za telo, dušo in dom iz žlahtne esence rastlin.

Menu