Unovčite digitalni BON22 v trgovinah Mladinske knjige.

Unovčite digitalni BON22 v trgovinah Mladinske knjige.

Kako z otroki varno na sonce

Na zaščito pred soncem pogosteje pomislimo med poletnimi meseci, ko je sonce močnejše, ko smo več na prostem in smo tudi manj zaščiteni z obleko.

In vendar je zaščita pred sončnimi žarki pomembna v vseh letnih časih in ne samo na morju ali ob bazenu. 

Varnega sončenja ni. Porjavelost kože je modna muha – trend, za katerega upam, da bo enkrat minil. Večino časa smo nenamerno izpostavljeni soncu in tega se moramo zavedati.

Glavni razlog, da dermatologi opozarjamo na nevarnosti sonca, je dejstvo, da je kožni rak najpogostejši rak v Sloveniji, melanom kot najhujša oblika kožnega raka pa je na 7. mestu. Skrb vzbujajoče pa je, ker število obolelih narašča in se pojavlja pri vedno mlajših.

Otroci zaradi več gibanja na prostem prejmejo trikrat več ultravijoličnega (UV) sevanja kot odrasli. Do 18. leta starosti posameznik brez zaščite pred soncem prejme do 80 % življenjske doze UV-sevanja. Samo ena sončna opeklina v mladosti podvoji tveganje za nastanek kožnega raka kasneje v življenju.
 

Zaščita v poletnih mesecih  

V poletnih mesecih je zelo pomembno:

 • da se med 10. in 16. uro ne izpostavljamo neposrednim sončnim žarkom,
 • da iščemo naravno senco,
 • da glavo zaščitimo s pokrivali.
 • Pri manjših otrocih so najbolj primerna legionarska pokrivala (zaščitijo obraz, ušesa in vrat), oblačila z dolgimi rokavi in hlačnicami, ki pokrijejo čim več kože, lahko tudi z UV-zaščito.
 • Tudi pri otrocih je pomembna zaščita oči s sončnimi očali.
 • Ker določenih delov telesa pri posameznih aktivnostih ni mogoče zaščititi z vsem naštetim, priporočam nanos preparatov z zaščitnim faktorjem od 30 do 50+.

Oblačila z UV-zaščito nas lahko ščitijo pred škodljivimi žarki.  

Kaj pomeni zaščitni faktor (ZF)? 

Višina zaščitnega faktorja nam pove, koliko časa dalj smo lahko na soncu pred pojavom rdečine oziroma opekline. V praksi to pomeni, da oseba, ki pordi na soncu po 5 minutah, lahko ob uporabi ZF 30 ostane na soncu varna 150 minut. Pomembno pa je, da se nanese dovolj velika količina zaščitnega preparata.

Praviloma nanašamo na kožo tanjše plasti, zato za dosego zadostne zaščite svetujem višje faktorje. Pri otrocih, ki se igrajo v pesku in vodi, svetujem večkraten nanos čez dan. Namazati je treba vse dele telesa, ki jih nismo zaščitili z oblačili in pokrivali. 
 

Koža najmlajših 

Še posebej občutljiva je koža dojenčkov, ki je tanjša kot pri odraslem človeku in ima nepopoln zaščitni kislo-maščobni plašč, kar pomeni, da odbije manj UV-žarkov. Vsaka porjavelost kože je znak, da je UV-žarek prišel v kožo in vzpodbudil nastanek pigmenta, ki nas do neke mere ščiti pred naslednjo izpostavitvijo. Istočasno pa je prišlo do napak v celicah kože, ki jih delno popravimo, delno pa se kopičijo v koži vse življenje.
 

Katero kremo izbrati?

Do 6. meseca starosti  odsvetujem uporabo krem, kasneje pa priporočam izbor krem, ki vsebujejo fizikalne filtre, ki UV-žarke odbijejo (cinkov ali titanijev oksid) ali pa kombinacijo mehanskih in kemičnih filtrov, ki UV-žarke vpijejo, pri tem pa spremenijo svojo kemijsko obliko.

Za mlajše otroke je najprimernejša naravna zaščita: senca, pokrivala, oblačila, očala …

Za mlajše otroke je najprimernejša naravna zaščita: senca, pokrivala, oblačila, očala …

Doslej znanstvene raziskave niso dokazale škodljivih učinkov preparatov z UV-zaščito na kožo ali splošno zdravje, tudi pri otrocih ne. Preparati, označeni za otroke, nimajo drugačnih UV-filtrov kot preparati za odrasle, običajno pa vsebujejo več fizikalnih filtrov in so bolj odporni proti drgnjenju.
 

Zaščita v vseh letnih časih

Odgovornost staršev, učiteljev in vzgojiteljev pa je, da z zgledom in opozarjanjem naučimo otroke varnega obnašanja na soncu. Zato zaščitimo otroke pred soncem tudi takrat, ko se:

 • igrajo na igrišču,
 • v peskovniku,
 • ob domačem bazenu,
 • na pikniku, 
 • ko gremo na sprehod.

Bodimo pozorni tudi takrat, ko gremo v hladnejšem delu leta na pohod v hribe, sankat, smučat …  

Zaščita pred soncem je pomembna vse leto, kajti UV-žarki prehajajo skozi oblake, meglo, smog, krošnje, senčnike, steklo ... Po drugi strani pa se žarki odbijajo tudi od peska, kamnov, betona, vode, snega in drugih površin, zato tudi tam velja previdnost in zaščita.  

 

Članek je bil objavljen v reviji Pogled

Pogled o različnih vidikih vzgoje in starševstva piše poglobljeno, tehtno in praktično. Zaupanja vredne vsebine pišejo znani slovenski strokovnjaki z različnih področij.

Pogled

Pogled lahko pridobite kot brezplačno starševsko prilogo ob naročilu otroških revij Cicido in Ciciban.

Simona Senegačnik, dr. med., specialistka dermatovenerologije, deluje na področju splošne in otroške dermatologije, venerologije in estetske dermatologije v ZD Adolfa Drolca in MC Betnava v Mariboru.
O avtorici

Simona Senegačnik, dr. med., deluje na področju splošne in otroške dermatologije, venerologije in estetske dermatologije v ZD Adolfa Drolca in MC Betnava v Mariboru.

Menu