Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kako postati bolj samozavesten

Kako postati bolj samozavesten?

Redko kateri najstnik je resnično samozavesten. 

Če si samozavesten, ne pomeni, da si najbolj priljubljen. In tudi če si med najbolj priljubljenimi, še ne pomeni, da si samozavesten.

Samozavesten si, ko se imaš rad, ko se sprejemaš takšnega, kot si – z vsemi prednostmi in slabostmi vred. Samozavesten si, ko si v sebi trden. Ko spoštuješ sebe in druge. Žal pa samozavesten ne postaneš s pritiskom na gumb, ampak je treba to graditi postopoma.
 

Frajerji

Marsikdo zmotno misli, da bo postal samozavesten, če bo na šoli postal del »elite«. Vsak razred ima svoje »ta glavne«, »frajerje«, s katerimi bi se drugi radi družili. Vendar v ta ozki krog že po definiciji lahko spada le malo ljudi, kar pomeni, da večina v razredu ni frajerjev. Iz česar lahko matematično-logično sklepamo, da tudi večina med vami, ki to berete, ne spada med frajerje. Žal. Ali pa tudi ne.

Vsak je namreč dragocen sam po sebi. Le da morajo nekateri svojo dragocenost šele odkriti.

Poglejmo, kako si lahko povečaš samozavest.
 

Razbijmo mite o samozavesti

  • Samozavesten si, če si lep. To sploh ni nujno. Obstaja veliko lepih ljudi (po takšnih ali drugačnih merilih, ki se sčasoma spreminjajo), ki niso samozavestni. In poznamo veliko ljudi, ki današnjim merilom lepote ne ustrezajo, pa so vseeno samozavestni – in tudi zelo priljubljeni in očarljivi.
  • Samozavesten si, če si del elite. Hja, verjetno je tistim, ki so del elite, nekoliko laže kot tistim, ki niso. To je pa tudi vse. Tudi oni se morajo najbrž ves čas dokazovati. In vsak kdaj podvomi o sebi, to je čisto človeško. Celo tisti, ki ne dajejo vtisa, da dvomijo o sebi – dvomijo o sebi. Ljudje, ki navzven najbolj skrbijo samo za svoje koristi in teptajo druge, so v globini zelo nesamozavestni, sicer bi bili bolj sposobni misliti na druge in z njimi sodelovati.
  • Samozavesten si, če nekaj znaš. Ja, to bi prišlo še najbolj v poštev. A žal ljudje velikokrat ne vemo, kaj znamo, ali pa tega ne znamo ceniti. Kako torej naprej?
     

Ugotovi, kaj so tvoje prednosti

Vsak ima prednosti in slabosti. Tako kot ni popolnih ljudi, tudi ni popolnih zgub. Vsak je v nečem dober, nekaj zna, ima dobre značajske lastnosti in je na njem nekaj lepega.

  • Znanje: si že ugotovil/a, v kateri dejavnosti si dober/dobra? V čem uživaš? Kaj ti leži? Običajno uživamo pri stvareh, v katerih smo dobri. No, morda nekateri res najbolj uživajo v ležanju na kavču, a tu imamo v mislih predvsem, za katero področje si nadarjen/a. Eni spretno »šraufajo«, drugi so vešči v računanju, tretji dobro pojejo, nadarjen/a si lahko še za jezike, šport ali glajenje sporov med vrstniki ...
  • Lastnosti: Med lepe značajske lastnosti spada to, da znaš z drugimi sodelovati, da znaš poslušati in svetovati, da si pošten, da se trudiš, da varuješ skrivnosti drugih, da jim pomagaš ... In vsaj eno od teh lastnosti imaš tudi ti. To je notranja lepota.
  • Videz: Danes je moderno biti telesno fit in po možnosti tak, kot da so te pravkar retuširali v Photoshopu. No, v resnici ljudje nismo retuširani, če že, se nekateri dajo lepotno operirati, pa še to običajno zato, ker NISO samozavestni. Zagotovo je na tebi nekaj lepega, naj so to oči, ustnice, lasje, obraz, prsti, noge, pegice ... Kar oglej se in se pohvali!
     

Sprejmi svoje slabosti

Se ti zdi, da imaš slabosti preveč? Da si čista zguba? Potem se moraš nujno začeti sprejemati..
Obstaja nekaj mehanizmov, kako se sprejeti takšnega, kot smo. Tu seveda ne mislimo, da se je treba ujčkati in dvigniti roke nad sabo (v slogu »jaz pač zamujam«) ter ostati za vekomaj tak. Ne. Gre za to, da se potrudiš, da se izboljšaš. Da narediš, kar je v tvoji moči. In da se potem ne sekiraš, če na tem področju pač nisi najboljši. Ker nihče ni najboljši kar vsevprek.
 

Ko ti spodleti

Vsakomur kdaj spodleti. Dobi slabo oceno, blekne neumnost, pozabi kaj narediti ... Vsi smo ljudje in motiti se je človeško. Pomembno je, da to potem poskušamo popraviti in ne več ponoviti. 

Kaj ob neuspehu še pomaga? Da pomisliš na vse, kar ti gre dobro in pri čemer žanješ uspehe, na vse svoje dobre lastnosti in nadarjenosti, na ljudi, ki te imajo radi in jih imaš rad/a. Včasih pomaga, da si to zapišeš na list in ga obesiš na steno, da ga lahko večkrat pogledaš.

 

Druži se s prijetnimi ljudmi

To je za samozavest zelo pomembno. Kot smo že omenili, marsikdo zmotno misli, da bo postal srečen, če bo sprejet v »elito«. V resnici pa si notranji občutek vrednosti gradimo ob ljudeh, ki nas sprejemajo takšne, kot smo (in mi njih, seveda, te stvari so vedno vzajemne).

Ne primerjaj se s tistimi, ki ti zbijajo samozavest, ampak se raje druži z ljudmi, ki ti samozavest vlivajo.

 

Tak/a, kot si

Nekateri mislijo, da bodo postali samozavestni, če bodo takšni kot drugi (če bodo, na primer, poslušali isto glasbo). Drugi mislijo, da kažejo samozavest, če so »drugačni« in drugim nasprotujejo (na primer, da imajo pirs ali ne, odvisno, kaj je kontra). V resnici pa so samozavestni tisti, ki si upajo biti takšni, kot so. 

 

Članek je bil objavljen v reviji PIL

PIL je mesečna revija, ki združuje vse, kar najstnike najbolj zanima, jim pomaga skozi najstniška leta, jih zabava in jim širi obzorja.
Več o reviji > 

PIL, junij 2021
Revija PIL

Naročniki na dom prejmete 15 % popusta in brezplačno kodo za celoleten dostop do izbranih nalog na interaktivnem portalu Učimse.com.

Menu