Unovčite digitalni BON22 v trgovinah Mladinske knjige.

Unovčite digitalni BON22 v trgovinah Mladinske knjige.

Joga za ženske: vaja strešica

Joga za ženske: vaja strešica

Strešica (sanskrtsko adho mukha svanasana, kar v prevodu pomeni pes, ki gleda navzdol) je jogijski položaj, ki učinkovito zbudi vse telo, krepi noge, zapestja in roke ter razteza rame in boke.

Hkrati spočije srce in močno poveča življenjsko energijo.

»Če niste prepričani, ali bi vadili, je dovolj, da naredite strešico, in volja do vadbe se bo vrnila – če se ne, potem vam ta dan ni treba vaditi,« pravi Urška Božič Križaj, učiteljica joge in avtorica knjige Joga za ženske.

Položaj okrepi tudi pretok krvi v trebušni in prsni votlini, preprečuje zaprtje, spodbuja prebavo, popravlja zdrs maternice ter uravnava in krepi delovanje žlez z notranjim izločanjem.

1

Začnemo na vseh štirih, ramena so potisnjena rahlo nazaj, kolena pa točno pod boki.

2

Razpremo prste na rokah, dlani potisnemo v tla in dvignemo boke. Noge in roke iztegnemo, pete potisnemo proti tlom, stegna pa nazaj. Členke prstov na rokah potisnemo v tla, zlasti palce in kazalce.

3

Glava in vrat sta sproščena, grlo in obraz mehka. V položaju spremljamo dih. Opazujemo, kako se trebušne mišice in notranji organi pomaknejo proti hrbtenici, trebuh pa ostaja miren in sproščen.

4

V položaju ostanemo minuto, potem se počasi spustimo na kolena.

Opozorilo: Pri povišanem krvnem tlaku se temu položaju izognemo. Ravno tako smo previdni, če imamo glavobol ali prebavne motnje. Med menstruacijo vadimo različico s petami ob steni in stopali na tleh, da sprostimo ter zmehčamo trebuh.

Joga za ženske
Urška Božič Križaj

Vadba za boljše življenje.

Menu