Unovčite bone za knjige, učbenike in delovne zvezke v trgovinah Mladinske knjige

Unovčite bone za knjige, učbenike in delovne zvezke v trgovinah Mladinske knjige

10 osupljivih stvari o telesu, ki jih niste vedeli

10 (in več) osupljivih stvari o telesu, ki jih niste vedeli

Človeško telo je skrajno neverjetno. Zmore veliko več, kot si mislimo.

Če se boste čudili ob naslednjih osupljivih dejstvih, verjemite – niste edini. 

1. Kosti so močnejše od jekla.

Načelno (če bi lahko preprečili, da bi se kost upognila – na primer s tem, da bi je nekaj odrezali) to pomeni, da človeška stegnenica lahko vzdrži 8500 kilogramov, kar je skoraj toliko kot pet dostavnih vozil.

2. Želodčna kislina je tako močna, da lahko stopi cink.

3. V telesu imate približno trideset bilijonov (30 × 1012) celic in prav vsaka je živa.

Trideset bilijonov je tako velika številka, da človeški možgani skoraj ne morejo dojeti, kako veličastno je to. Živeti bi morali 63.000 let, da bi bili stari samo en bilijon sekund.

4. Odrasli človeški možgani imajo sto milijard nevronov (živčnih celic) s skoraj tisoč bilijoni povezav med njimi.

Vsak nevron v možganih ustvari med 1000 in 10.000 povezav z drugimi nevroni. To pomeni, da je število možnih aktivnih povezav v možganih večje od števila osnovnih delcev v znanem vesolju.

5. Vaše telo je v povprečju staro deset let. 

Koža se vsakih sedem dni popolnoma obnovi. Jetra se povsem obnovijo v približno enem letu. Ocenjuje se, da je povprečna celica v vašem telesu stara največ sedem do deset let. Ne glede na to, koliko let je minilo, odkar ste se rodili, je torej vaše telo v povprečju staro manj kot deset let. Edini deli telesa, ki zdržijo vse življenje, so možgani, srčna mišica in očesne celice znotraj leče. Vendar pa nedavne raziskave kažejo, da se nekatere možganske celice prav tako lahko obnovijo.

6. V procesu obnove telo tvori celice z mutiranim DNK, ki bi lahko postale rakave, če bi se razdelile.

Vendar v normalnih okoliščinah močna beljakovina, imenovana P-53, raka zatre v kali, tako da aktivira popravilo poškodovanega DNK ali uniči celice, ki jih ni več mogoče popraviti.

7. Če bi vse celice vašega telesa postavili drugo ob drugo, bi nastala vrsta, dolga 100.000 kilometrov. Z njo bi lahko dvakrat ovili Zemljo.

8. Limfni (mezgovni) sistem, ki je odgovoren za odvajanje strupenih snovi iz telesa, je sestavljen iz dvakrat toliko kilometrov žil kot krvožilni sistem. 

Če bi limfne žile (mezgovnice) položili drugo za drugo, bi z njimi obkrožili Zemljo več kot petkrat.

9. Srce udari stotisočkrat na dan, v povprečnem življenju pa opravi več kot tri milijarde utripov.

V vsem tem času večina src ne potrebuje popravila ali pregleda.

10. Živčni signali potujejo iz možganov v telo s hitrostjo do 270 kilometrov na uro.
 

Še nekaj dejstev

V telo vsak dan vstopi na milijone bakterij, virusov, strupenih snovi in zajedavcev in temu se ne moremo izogniti. Brez imunskega sistema bi nas nekateri od teh napadalcev v dveh tednih dobesedno požrli do kosti. Imunski sistem se vsak dan v tišini bojuje z milijoni takšnih napadalcev, ne da bi mi to sploh opazili.

Poleg tega, da nas naše telo ščiti pred napadalci, ima tudi notranjo lekarno, ki lahko zmanjša bolečino, premaga depresijo ali na splošno pripomore k boljšemu počutju. Telo proizvaja endorfine, hormone sreče, rastne hormone, ki pomagajo pri proizvodnji in obnovi celic, dopamin, ki izboljša razpoloženje (in ima enak učinek kot kokain), ter še veliko drugih močnih kemičnih snovi. 

Naše telo ima tudi osupljivo moč samozdravljenja, ki jo oxfordski epidemiolog Jeremy Howick v mednarodni uspešnici Doktor ti pojasnjuje in podkrepljuje z znanstvenimi dokazi. Poziva nas, naj se ne zanašamo vedno na čudežno tableto ali kirurški poseg, saj v sebi nosimo učinkovita zdravila, ki ne stanejo nič in nimajo neželenih učinkov.

Doktor ti: moč samozdravljenja, podprta z znanstvenimi dokazi
Doktor ti: moč samozdravljenja, podprta z znanstvenimi dokazi
Jeremy Howick

Menu