Vabljeni v trgovine Mladinske knjige. Blizu smo >

Solze od A do Ž

10 dejstev o solzah

Grenke, mačje in krokodilje – solze od A do Ž.

Ste vedeli, da vam jok lahko koristi? Ali da dojenčki, čeprav veliko jočejo, do osmega meseca starosti ne izločajo solz? Tu je še nekaj presenetljivih dejstev o solzah.

1

Solze nastajajo v solzni žlezi, ki leži nad očesom tik pod obrvjo. Ljudje izločamo tri vrste solz. Bazalne solze vlažijo oko, refleksne solze so odziv na dražeče snovi, kot sta dim ali prah, čustvene solze pa nam tečejo, kadar smo žalostni ali presrečni. Vse so sestavljene iz slane vode, pomešane z olji, protitelesi in encimi, vsebujejo pa tudi različne druge molekule. Čustvene solze, denimo, vsebujejo hormone, med drugim tudi levcienkefalin, naravno protibolečinsko sredstvo, ki ga telo izloča, kadar je v stresu.

2

Čebula povzroča solzenje, ker izloča spojino, imenovano LF-sintaza. Izločanje lahko zmanjšate tako, da čebulo pred rezanjem ohladite in uporabite oster nož, s katerim boste poškodovali manj celic čebule – in preprečili izločanje nadležne spojine.

3

Charles Darwin je bil očaran nad solzami. Za knjigo Izražanje čustev pri ljudeh in živalih je oče evolucije zbral opažanja o južnoameriških opicah in avstralskih staroselcih in jih primerjal z izkušnjami svojih otrok. Darwin je zaključil: “V joku moramo videti zgolj naključno posledico, enako nesmiselno, kot je solzenje zaradi udarca … a to nas ne ovira pri razumevanju, na kakšen način izločanje solza lajša trpljenje.” 

4

Dojenčki veliko jočejo, a do sedmega ali osmega meseca starosti ne izločajo solz. Ženske jočejo največ; študije kažejo, da se v povprečju zjočejo 5,3-krat na mesec, skoraj dvakrat pogosteje kot moški.

5

Stoletja so ljudje mislili, da solze nastajajo v človeškem srcu. V Stari zavezi piše, da nastanejo, ko del srca oslabi in se spremeni v vodo. V srednjem veku je bil jok popolnoma sprejemljiv, celo moški. Ko v anglosaksonskem epu Beowulf naslovnega junaka ubije zmaj, so njegovi vojščaki “neutolažljivi  in na glas objokujejo smrt svojega gospodarja”. Tudi za kralja Arturja se je govorilo, da je jokal.

6

Jok vam lahko koristi. Nekatere študije so pokazale, da lahko povzroči izločanje oksitocina in endorfinov, spojin, ki nas spravijo v boljšo voljo. Po drugi strani pa je neka raziskava ugotovila, da se ljudje, ki so nagnjeni k joku, pogosteje počutijo slabo, potem ko so jokali ob gledanju filma, kot tisti, ki redko jočejo.

7

Ko smo že pri filmih: revija Entertainment Weekly je za najbolj solzav hollywoodski film vseh časov razglasila Čas nežnosti o družini, ki se sooči z diagnozo raka. Na drugem mestu je Bambi. Titanik je, denimo, na 12. mestu.

8

Ste se kdaj vprašali, zakaj vam med jokom začne teči iz nosa? Odvečne solze, ki jih izločijo vaše solzne žleze, stečejo v solzne kanale. Od tam odtečejo v nosno votlino, kjer se pomešajo s sluznico, ki potem pricurlja iz nosu.

9

Solzivec na bojiščih je bil prepovedan s Konvencijo o kemičnem orožju leta 1993, ki jo je spodbudila iraška uporaba kemičnega orožja proti Iranu v 80. letih.

10

S staranjem se proizvodnja bazalnih solz upočasni, kar lahko pripelje do suhih oči. Ta težava pogosto pesti tudi ženske v času hormonskih sprememb, kot sta nosečnost ali menopavza. Pomagajte si s kapljicami za oči (ki jim rečemo tudi umetne solze) ali pa si na oči za nekaj minut položite tople obkladke.

 

Članek je bil objavljen v reviji Reader's Digest

Reader's Digest je najbolj brana revija v Evropi in se ponaša s 100-letno tradicijo. Svoje bralce vsak mesec razveseli z raznolikimi članki z vsega sveta in navdihujočimi zgodbami, ki predstavljajo pozitivno plat življenja. Več o reviji > 

Reader's Digest, marec 2021
Reader's Digest Slovenija

Izkoristite 15% popust in številne dodatne ugodnosti ob naročilu revije!

Menu