Unovčite bone za knjige, učbenike in delovne zvezke v trgovinah Mladinske knjige

Unovčite bone za knjige, učbenike in delovne zvezke v trgovinah Mladinske knjige

Sandro Botticelli: Sikstinska kapela – Dogodki iz Mojzesovega življenja (Mojzesovo sojenje), freska, 1481−1482.

Zgodbe iz Sikstinske kapele

Kaj prikazujejo slavne freske Sandra Botticellija v Sikstinski kapeli?

Leta 1481 je papež Sikst IV. v Rim poklical vidne florentinske in umbrijske umetnike, da bi poslikali freske na stenah Sikstinske kapele. Med izbranci je bil tudi Sandro Botticelli.

Sandro Botticelli (1445–1510) je v tistem času veljal za enega najbolj zaželenih slikarskih mojstrov. Vsebinsko zasnovo fresk je pripravil papež sam, predstavljale pa naj bi dogodke iz Mojzesovega in Jezusovega življenja. 
Botticelli je na severni steni Sikstinske kapele ustvaril mojstrovine Skušnjave Kristusa, Kaznovanje upornikov in Mojzesovo sojenje. Brezčasne umetnine si lahko pobliže ogledate v knjigi Sijajni Botticelli, ki bo izšla konec leta 2020 (več preberite TU). V tej ekskluzivni izdaji - v Sloveniji bo na voljo samo 150 oštevilčenih izvodov - so objavljene nove, tudi še neobjavljene fotografije, nastale leta 2016. 

Dogodki iz Mojzesovega življenja

Freska Mojzesovo sojenje, ki jo je Botticelli naslikal med letoma 1481−1482, prikazuje sedem prizorov iz Mojzesovega življenja. V prizoru desno Mojzes v rumeni obleki in zelenem ogrinjalu ubije Egipčana, ker je dvignil roko nad Juda.

Sikstinska kapela – Dogodki iz Mojzesovega življenja (Mojzesovo sojenje), freska, 1481−1482.

Sikstinska kapela – Dogodki iz Mojzesovega življenja (Mojzesovo sojenje), detajl freske, 1481−1482.

V naslednjem prizoru napaja ovce. V prizoru zgoraj levo si sezuva čevlje, nato sprejme od Boga poziv, naj se vrnejo v Egipt in osvobodijo izraelsko ljudstvo. V spodnjem levem kotu Mojzes vodi ljudstvo v obljubljeno deželo.
V osrednjem prizoru freske Mojzes napaja ovce v družbi hčera duhovnika Jitra. Ena od njih, Cipora, je pozneje postala njegova žena. To je eden najbolj očarljivih prizorov na vsej freski.

Prizor iz življenja Jezusa Kristusa

Freska Kristusove skušnjave (1481−1482) upodablja tri znane prizore iz evangelijskih zgodb.

Sikstinska kapela – Kristusove skušnjave, 1481−1482.

Sikstinska kapela – Kristusove skušnjave, 1481−1482.

V teh prizorih Hudič preizkuša Jezusa Kristusa z velikimi obljubami in ga poskuša navesti k zanikanju Boga. Jezus pošlje Hudiča stran.

Sikstinska kapela – Kristusove skušnjave, detajl freske, 1481−1482

Sikstinska kapela – Kristusove skušnjave, detajl freske, 1481−1482

Preberite več

Sijajni Botticelli
Sijajni Botticelli

Dragocena knjiga za ljubitelje likovne in uporabne umetnosti, bibliofile, poznovalce in zbiratelje umetniških del ter umetnostne zgodovinarje.

Menu