Vabljeni v trgovine Mladinske knjige. Blizu smo >

Upornice, ki so spreminjale svet

Upornice, ki so spreminjale svet

Prva je bila neustrašna pilotka, druga se ni ustrašila bolečine, tretja pa ne smrtonosnih strelov.

Vse tri, Amelia Earhart, Frida Kahlo in Malala Jusafzaj, pa so bile vsaka v svojem času trdno prepričane, da so moški in ženske enakopravni. In so s svojimi dejanji dokazale, da zgodovine ne pišejo zgolj moški.

Njihove zgodbe in zgodbe še 22 upornic, ki so spremenile svet, skupaj z nasveti za današnji čas prinaša knjiga Kaj bi na tvojem mestu naredila ona?
 

Amelia Earhart, prva pilotka

Nikoli se ni vedla tako, kot se je na začetku 20. stoletja pričakovalo od žensk. Kot deklica je oboževala plezanje po drevesih in lovljenje podgan. V posebnem zvezku je zbirala časopisne izrezke o ženskah, ki so blestele na področju inženirstva, prava in režije.

Sama je postala najbolj znana po izjemnih letalskih dosežkih. V letala se je zaljubila že kot deklica, prvič je letela pri 23 letih. A ni ostala le pri letenju. Ne, hotela je tudi svoje lastno letalo. In ga je tudi kupila.

Naslednji korak je bilo podiranje letalskih rekordov. Leta 1922 je kot prva ženska poletela do višine 4267 metrov (14.000 čevljev). V zgodovino pa se je zapisala tudi leta 1928, ko je kot prva ženska preletela Atlantik.
 

Frida Kahlo, uporna umetnica

Poznamo jo kot osupljivo umetnico, a tudi kot upornico, ki je postala feministična ikona. Odločno je nasprotovala pričakovanjem, ki jih je do žensk v njenem času imela družba.

Pri osemnajstih jo je usodno zaznamovala prometna nesreča, zaradi katere so jo do konca življenja mučile neznosne bolečine. A ni obupala. Ustvarjala je iz bolniške postelje in naslikala vrsto avtoportretov, ki so upodabljali njeno bolečino.

Pozneje je ustvarila simbolistične umetnine, polne barv, ki odslikavajo mehiško kulturo. Javnost jo je spoznala šele po smrti, danes pa velja za eno najbolj priznanih svetovnih umetnic.
 

Malala Jusafzaj, neustrašna aktivistka

Ko so talibani deklicam v Pakistanu prepovedali obiskovanje šol, se je drobna Malala uprla. O življenju pod oblastjo islamskih skrajnežev je pri dvanajstih začela pisati na blogu in na televiziji. Njena dejanja so talibane tako razjezila, da bi svoj pogum skoraj plačala z življenjem. A streli je niso ustavili.

Dekle, ki se je že od mladih nog rado učilo in imelo nenasitno željo po znanju, je leta 2011 dobilo mednarodno otroško nagrado za mir. To je bilo eno od prvih priznanj v vrsti številnih nagrad, ki jih je bila deležna. Takrat so ji začeli tudi groziti s smrtjo – dokler niso oktobra 2012, ko ji je bilo 15 let, grožnje tudi uresničili.

A Malala je okrevala in leta 2014 postala najmlajša oseba, ki je dobila Nobelovo nagrado za mir. Prejela jo je za prizadevanja za pravico vseh otrok do izobrazbe.

Kaj bi na tvojem mestu naredila ona?
Kay Woodward

Resnične zgodbe 25 izjemnih žensk, ki so spremenile svet.

Menu