Unovčite bone za knjige, učbenike in delovne zvezke v trgovinah Mladinske knjige

Unovčite bone za knjige, učbenike in delovne zvezke v trgovinah Mladinske knjige

Rolando Villazón: Vedno dam vse od sebe

Mehiški tenorist velja za dobrovoljnega, nasmejanega človeka. Toda v preteklosti mu ni bilo vedno z rožicami postlano.

Rolando Villazón nikoli ne prizna poraza ‒ za kaj takega je vse preveč vsestranski.

Je tenorist, operni režiser in umetniški vodja salzburškega Mozartovega tedna. Po težavah z zdravjem in operaciji na glasilkah je odkril tudi radosti pisanja in odtlej objavil tri romane.
 

Reader's Digest: Ste si v mladosti res želeli postati duhovnik?

Res je, ta želja me je spremljala kakšno leto. Pritegnil me je koncept siromaštva, stanja, ko nimaš v lasti ničesar. Ampak na koncu sem šel k bratom De La Salle [katoliški redovniki] in videl, kako bogati so. Takrat sem si rekel: to ne pride v poštev. Poleg tega sem takrat že poznal svojo prihodnjo ženo. Odločil sem se, da se bom pobotal z njo. Odtlej je moje življenje krenilo v precej drugačno smer.
 

Mislite v verskem smislu?

To je bilo zame dolgo potovanje in morda ga še ni konec. Ampak v neki točki sem prišel do odločitve, da si je bolje ‒ in hkrati bolj realistično ‒ priznati, da smo kot ljudje omejeni in da na nekatera vprašanja morda nikoli ne bomo našli odgovorov. Mislim, da potrebuješ več moči za to, da si priznaš, da smo sami na svetu. Občudujem ljudi, ki imajo vero. A ko jo izgubiš, je ni več. Prebral sem veliko filozofskih knjig na to temo.
 

Salzburg je mesto vašega največjega zmagoslavja: leta 2005 ste na festivalu zapeli z Anno Netrebko v Traviati, ki so jo v živo prenašali po vsem svetu. Kakšne spomine imate na to?

Šele iz razdalje sem se zavedel, kako prelomen dogodek je bil to za mojo kariero. Takrat sem se imel čudovito, a še nisem bil dovolj samozavesten, da bi si priznal, da nastopam na največjem festivalu klasične glasbe na svetu. Ampak ja: Salzburg in jaz ‒ to je ljubezenska zgodba.
 

Sledila so leta, ko ste odpovedovali koncerte, se umaknili v zasebnost, prestali operacijo glasilk.

Prav v tistem času, pred operacijo leta 2009, sem odkril Tolažbo filozofije [avtor je filozof Boecij]. Spoznal sem, da v knjigah najdeš odgovore in ‒ kar je še pomembnejše ‒ tudi vprašanja. V tem času sem napisal tudi svoj prvi roman Malabares.
 

Neki kritik je nekoč zapisal, da vaš glas poslušalcem “seže v dušo”.

Ja, to počnem in občinstvo to čuti. Vselej pojem, kot da je to moj prvi ali poslednji nastop.
 

To je gotovo naporno za vaš glas. 

Ne samo za glas. A kljub temu je to najlepše, kar se vam lahko zgodi v življenju. Nočem peti kot kakšen odrski birokrat, vedno dam vse od sebe.
 

Ste pevec, ki se na odru razdaja, pisatelj in režiser. Kako zmorete preklapljati med temi vlogami?

Ja, včasih grem med eno in drugo nalogo na sprehod ali pa berem, zato da vse pozabim. Ampak ko režiram, sem režiser od osmih zjutraj do dveh ponoči. Zame je zelo pomembno, da vsak trenutek živim, kot bi bil moj zadnji ...

Rolando Villazón je bil rojen 22. februarja 1972 v Ciudadu de Méxicu. Njegov ded je emigriral iz Avstrije še kot otrok. Villazón je kariero začel kot tenorist v ZDA leta 1998 in kmalu prerasel v mednarodno priznanega pevca. Leta 2007 so ga težave z glasom prisilile, da je vzel več premorov. Po vrnitvi na odre leta 2010 je Villazón med drugim začel delati kot operni režiser in pisatelj. Villazón je poročen in ima dva sinova. Družina živi v Parizu. Pevec ima tudi francosko državljanstvo. 

 

Članek je bil objavljen v reviji Reader's Digest

Reader's Digest je najbolj brana revija v Evropi in se ponaša s 100-letno tradicijo. Svoje bralce vsak mesec razveseli z raznolikimi članki z vsega sveta in navdihujočimi zgodbami, ki predstavljajo pozitivno plat življenja. Več o reviji > 

Reader's Digest, oktober 2021
Reader's Digest Slovenija

Izkoristite 15% popust in številne dodatne ugodnosti ob naročilu revije!

Menu