Vabljeni v trgovine Mladinske knjige. Blizu smo >

Ralph Fiennes

Ralph Fiennes o vljudnosti, odnosih in življenjskem eliksirju 

Intervju z britanskim igralcem, ki zna ohranjati ravnotežje med klasičnimi gledališkimi vlogami in hollywoodskimi filmi.

Kaj imata skupnega Hamlet in Mrlakenstein? Ali nacist Amon Göth in monsieur Gustave, ekscentrični concièrge hotela Grand Budapest? Odgovor je: Ralpha Fiennesa.

Britancu bolj kot marsikateremu drugemu igralcu uspeva ohranjati ravnotežje med vlogami v klasičnih gledaliških predstavah in v hollywoodskih filmih. Trenutno ga lahko vidimo kot vojvodo Oxfordskega, vodjo prve neodvisne britanske tajne službe v vohunskem spektaklu King’s Man – Začetek, kjer jasno pokaže, kako rad se druži z muzo lahkotnejših umetnosti.
 

Shakespearjeve igre in filmi, ki jih gledamo, medtem ko zobamo pokovko: nimate nobenih zadržkov?

Ne, le zakaj bi jih imel? Rad imam Dostojevskega, Puškina in Iana Fleminga, ki je napisal vse tiste skrajno politično nekorektne trilerje z Jamesom Bondom v glavni vlogi. Ali pa glasbo Johanna Sebastiana Bacha in country pesmi Johnnyja Casha. Že zgodaj sem se naučil, da življenja ne smeš živeti s plašnicami.
 

V vlogi vojvode Oxfordskega ste popoln džentelmen. Ste taki tudi v resničnem življenju? 

Ne bi rekel, da sem ravno džentelmen. Po drugi strani pa cenim ljudi, ki so vljudni in taktni do soljudi. Deležen sem bil zelo tradicionalne angleške vzgoje. Učili so me tudi, da moram v vsakem položaju, pa če je še tako težak, ostati vljuden in obvladan. Ali mi to uspeva, je že drugo vprašanje.
 

Za igranje ste se začeli zanimati že zelo zgodaj. Kako so to sprejeli vaši vrstniki? 

Prihajam iz umetniške družine, v kateri so literatura, glasba, vizualne umetnosti in gledališče igrali veliko vlogo. Ko sem bil mlajši, sem se zunaj družine počutil izključenega. Iti v pub na pivo ali na stadion na nogometno tekmo ali na zabavo zame nikoli ni bilo preprosto. Ne, da si tega nisem želel. A ko sem bil tam, se preprosto nisem dobro počutil.
 

Ampak pri dekletih ste bili gotovo priljubljeni? 

Niti ne. Kot najstnika so me morale punce med plesnimi vajami dobesedno zvleči na plesišče (smeh). In bil sem preplah za spogledovanje. Že takrat sem se raje skrival za citati iz Shakespearjevih dram ali iz pesmi Beatlov. Še danes ne znam klepetati, v tem sem popolna nula.
 

Ste postali igralec, da bi premagali svojo plahost?

Ne, za igralstvo sem se odločil iz ljubezni do gledališča in Shakespearja. Še danes uživam, ko na odru igram njegove igre. To je zame nekakšen življenjski eliksir.
 

Je igra najpomembnejša stvar v vašem življenju?

Nočem si predstavljati življenja brez Shakespearja ‒ ampak najpomembnejše v življenju so vedno odnosi, ljudje, s katerimi si prijatelj oziroma jih imaš rad.

RALPH FIENNES se je rodil 22. decembra 1962 v Suffolku v Angliji kot najstarejši od šestih otrok. V začetku 90. let prejšnjega stoletja se je z gledaliških desk preselil v filmske studie. Leta 1993 mu je vloga v Schindlerjevem seznamu, drami o holokavstu, prinesla mednarodni uspeh. Leta 1997 je bil nominiran za oskarja za glavno vlogo v Angleškem pacientu. Igralsko vsestranskost je dokazal v filmih, kot so Grand Budapest Hotel, in v seriji o Harryju Potterju. Na odru blesti predvsem v vlogah Shakespearjevih likov. Ralph Fiennes živi v Londonu.

 

Članek je bil objavljen v reviji Reader's Digest

Reader's Digest je najbolj brana revija v Evropi in se ponaša s 100-letno tradicijo. Svoje bralce vsak mesec razveseli z raznolikimi članki z vsega sveta in navdihujočimi zgodbami, ki predstavljajo pozitivno plat življenja. Več o reviji > 

Reader's Digest, oktober 2020
Reader's Digest Slovenija

Izkoristite 15% popust in številne dodatne ugodnosti ob naročilu revije!

Menu