Vabljeni v trgovine Mladinske knjige. Blizu smo >

Presenetljive inovacije iz 1. svetovne vojne 

Presenetljive inovacije iz 1. svetovne vojne 

Trenčkoti, krvne banke, zapestne ure in pilates. To je le nekaj zanimivih »odkritij«, ki jih je prinesel čas med prvo svetovno vojno.

1. Prihranek dnevne svetlobe 

Šele med prvo svetovno vojno so vlade držav z vsega sveta uradno uvedle čas, ki je omogočal prihranek dnevne svetlobe. Zakaj?

Želeli so varčevati z viri, kot je gorivo, in podaljšati delovni dan zaradi povečanih potreb po določenih dobrinah. Najprej sta to leta 1916 storili Nemčija in Avstro-Ogrska, sledili pa so jima vsi zavezniki. 
 

2. Trenčkoti

Charles Macintosh je na dež odporne površnike izumil že kakšno stoletje pred 1. svetovno vojno, Burberry in Aquascutum pa sta posodobila dizajn, da bi bili britanski vojaki na suhem in toplem.

Še danes imajo mnogi trenčkoti ('trench' je v ang. strelski jarek, se pravi, da je bil 'trench coat' plašč za v jarek) široke reverje, zavihke, epolete, zanke in žepe, ki so bili prvotno namenjeni za shranjevanje in pritrjevanje pištol, ovitke zemljevidov in celo mečev.
 

3. Krvne banke

Do 1. svetovne vojne so transfuzijo izvajali z neposrednim prenosom krvi od človeka do človeka in ta postopek so redko uporabili.

Potem je Oswald Robertson, zdravnik v rezervni sestavi ameriške vojske, po posvetu z britansko vojsko prepoznal potrebo po kopičenju zalog krvi, preden je prišlo do žrtev. Leta 1917 je pomagal ustanoviti prvo krvno banko na zahodni fronti. 
 

4. Hollywood 

V vojnem času se je evropska filmska industrija močno skrčila. To je odprlo vrata Američanom. Hollywood je kmalu začel mastno služiti s produkcijo vojnih propagandnih filmov.

Sama vojna je priskrbela več kot dovolj snovi za številne filme v 20. in 30. letih, tudi za Wings, nemi film, ki se dogaja med 1. svetovno vojno in je osvojil prvega oskarja za najboljši film.
 

5. Zapestne ure

Že v 19. stoletju so prodajali zapestne ure, ki pa pri moških niso bile posebno priljubljene, dokler ni 1. svetovna vojna pokazala, da so precej bolj praktične od žepnih ur ‒ predvsem za vojaške poveljnike, ki so usklajevali napade.

Ob koncu vojne je cela generacija mladih moških bodisi imela zapestno uro ali pa si jo je želela za božič. 
 

6. Sojine klobase 

Leta 1918 je Konrad Adenauer, župan nemškega Kölna, vložil zahtevek za patentiranje novega načina konzerviranja mesa: mešanje klobas s sojino moko.

Sicer ni šlo za vegetarijanski izdelek, a metoda se je obdržala. Izdelki iz sojinega “mesa” so danes industrija, vredna več milijard evrov. 
 

7. Pilates 

Ko je izbruhnila 1. svetovna vojna, so cirkuškega artista Josepha Hubertusa Pilatesa internirali, ker je bil Nemec.

Ta čas je izkoristil, da je izpopolnil sistem vaj, ki ga je bil razvil in poimenoval kontrologija. Danes na milijone ljudi vadi pilates.
 

8. Higienske blazinice za enkratno uporabo 

Blazinice iz celuloznega bombaža (ang.: cellucotton) podjetja Kimberly­Clark so postale nepogrešljiv potrošni material v vojaških poljskih bolnišnicah, saj so bile bolj vpojne in cenejše od bombažnih povojev.

Ko se je vojna končala, so vodilni v podjetju izvedeli, da so številne medicinske sestre celuloznobombažne blazinice uporabljale kot higienske vložke in rodil se je poceni nov izdelek.
 

9. Plastične operacije  

1. svetovna vojna je številnim moškim pustila tako psihične kot telesne brazgotine. Britanski vojaški kirurg Harold Gillies in njegovi sodelavci so izvedli več kot 11.000 operacij, večinoma na vojakih, ki so bili ustreljeni v obraz.

Gillies je bil za svoja prizadevanja nagrajen z viteškim stanom in je zaslovel kot oče moderne plastične kirurgije.
 

10. Moderni potni listi 

Liga narodov je leta 1920 v upanju, da bo obnovila turizem v Evropi, izdala smernice za enotne potne liste. Standardni dokumenti naj bi imeli na prednji platnici vtisnjena ime in grb države ‒ tako kot še danes v večini držav sveta.
 

 

Članek je bil objavljen v reviji Reader's Digest

Reader's Digest je najbolj brana revija v Evropi in se ponaša s 100-letno tradicijo. Svoje bralce vsak mesec razveseli z raznolikimi članki z vsega sveta in navdihujočimi zgodbami, ki predstavljajo pozitivno plat življenja. Več o reviji > 

Reader's Digest, november 2020
Reader's Digest Slovenija

Izkoristite 15% popust in številne dodatne ugodnosti ob naročilu revije!

Menu