Vabljeni v trgovine Mladinske knjige. Blizu smo >

Posočje

Po dolini smaragdne reke

Reka Soča na svoji 137 kilometrov dolgi poti od izvira do izliva v Jadransko morje pogosto spreminja svoj značaj – od divje lepotice do nežne in zasanjane dame.

Takšni so tudi kraji in pokrajine ob njenih bregovih, ki jih predstavlja tudi vodnik Iztoka Bončine Posočje, ki je na voljo tudi v angleškem, nemškem in italijanskem jeziku. Za pokušino vam predstavljamo tri točke, ki jih je v teh krajih vredno obiskati.

Korita Mlinarice

Med lepšimi naravnimi spomeniki Triglavskega narodnega parka je 14 korit hudournega potoka Mlinarica, ki je ime dobil zaradi divje, hudourne narave. Pogled na visoke, previsne stene, ki jih je izdolbla rečica, je veličasten. Mlinarica je namreč vrezala skoraj kilometer dolga in več kot 80 metrov globoka korita, ki so ponekod široka le en meter. Z razgledišča ob ustju potoka lahko poleg mogočnih sten občudujemo tudi slikovit, osem metrov visok slap, ki bučeče pada v širok tolmun.

Slap Boka

Eno lepših naravnih stvaritev Triglavskega narodnega parka vidimo že s ceste, ki Bovec povezuje s Kobaridom. Slap s širino 18 metrov je najlepši pozno pomladi ali po obilnejšem deževju, ko ima največ vode. Ime Boka pa ne označuje samo slapu, temveč tudi kraški izvir oziroma bruhalnik ter hudourniški potok, ki se pod slapom po nekaj stotih metrih žuborenja izliva v Sočo.

Kostnica nad Kobaridom

V Posočju lahko na številnih mestih opazimo pomnike, ostaline ali vojaška pokopališča iz prve svetovne vojne. Največji spomenik padlim vojakom simbolizira kostnica nad Kobaridom, na vzpetini Gradič. Njeno prepoznavno obliko, ki se dviguje pred ozadjem mogočnega Krna, lahko iz smeri Tolmina vidimo že na daleč. Zgrajena je bila leta 1938 v spomin italijanskim vojakom, padlim na območju Rombona, Tolmina in Kobarida.

Posočje
Posočje: vodnik po dolini smaragdne reke in njeni okolici
Iztok Bončina

Menu