Vabljeni v trgovine Mladinske knjige. Blizu smo >

Število travniških metuljev nam pove, kako ohranjeno je naše okolje

Ohranimo žuželke!

Na planetu Zemlja ima vsako živo bitje svojo posebno nalogo. Žal izumira mnogo živali.

»Življenje je popolno in vse je povezano z vsem. V tej čudoviti sestavljanki ne sme manjkati niti košček, da se ne bi porušilo občutljivo ravnovesje. Nič ni samoumevno in nič ni nepomembno. Vse se med seboj dopolnjuje,« pravi stara modrost Andov.

Žuželkam grozi izumrtje 

Na planetu Zemlja ima vsako živo bitje svojo posebno nalogo. Žal izumira mnogo živali. Čebele, metulji, mravlje in hrošči sodijo med žuželke, ki izumirajo osemkrat hitreje od vseh drugih živali. Žuželke nimajo več svojih domov, uničujejo jih strupena škropiva. Znanstveniki opozarjajo, da v 100 letih lahko popolnoma izginejo. Ljudje bomo za ohranitev žuželk morali nujno spremeniti način ravnanja z naravo, predvsem način pridelave hrane.

Število travniških metuljev se je v zadnjih dvajsetih letih zmanjšalo kar za polovico. Veliko vrst metuljev je odvisnih od čisto določene rastline, s katero se hranijo njihove gosenice. Če te rastline ni, tudi metulja ni. Če uničimo rastlino, metulj ne more preživeti.

Ohranimo travnike, dom za žuželke in druge živali.

Ohranimo travnike, dom za žuželke in druge živali.

Žuželke so nenadomestljive 

Ekosistemi ne morejo preživeti brez milijonov žuželk, ki so temelj prehranjevalne verige. Žuželke so pogoj za preživetje mnogih drugih vrst: ptic, plazilcev, dvoživk, ježev in drugih živali.

Žuželke oprašijo najmanj tretjino rastlin na svetu, iz katerih pridelamo hrano. Pomembne so tudi pri rodovitnosti tal, saj razkrajajo gnijoče organske sovi. Njihova vloga za ohranjanje ekosistemov in pri kroženju snovi v naravi je nenadomestljiva.

Čebele in metulji so najpomembnejši opraševalci

Čebele, metulji in nočniki (nočni metulji) so zaradi zmanjševanja travnikov in gozdov ter škropljenja s pesticidi utrpeli največjo škodo. Večinoma se hranijo z rastlinskim nektarjem in tako prenašajo pelod s cveta na cvet.

Čebele so izjemno pomembne opraševalke.

Čebele so izjemno pomembne opraševalke.

Brez svojega doma in hrane ne morejo živeti. Večina metuljev je nočnih. To pomeni, da so skoraj edini opraševalci tistih cvetov, ki so odprti ponoči. Tudi svetlobno onesnaženje jim škoduje, saj nočne žuželke zaradi svetlobe izgubijo orientacijo in nagon po parjenju.

Vsi lahko pomagamo žuželkam!

V svojem domačem okolju posadimo raznovrstne medonosne rastline oz. avtohtone medovite rastline, ki pritegnejo opraševalce. Lahko postavimo hotel za žuželke in čebele samotarke. Ne kosimo v času največjega razcveta rastlin, travo kosimo v večernih urah. Nekaj trave pustimo nepokošene, da se živali lahko skrijejo vanjo.

Postavimo hotel za žuželke.

Postavimo hotel za žuželke.

Nepokošene pustimo tudi otočke s cvetjem. Če že moramo škropiti, škropimo pozno zvečer oz. ponoči, ko so čebele že v panjih, in le s škropivi, ki ne škodijo čebelam. Nakupujmo lokalne čebelje pridelke in izdelke. Ne trgajmo cvetja, ne izdelujmo herbarijev in ne zbirajmo metuljev za domače zbirke. 

 

Članek je bil objavljen v reviji Moj planet

Moj planet je izvirna slovenska poljudnoznanstvena revija za otroke od 8. leta naprej, ki radi spoznavajo živali, rastline, naravne pojave in ves ta širni svet okoli sebe.
Več o reviji >

Moj planet, maj 2020
Moj planet

Naročniki na dom prejmete 15% popusta in brezplačno kodo za celoleten dostop do izbranih nalog na interaktivnem portalu Učimse.com.

Menu