Unovčite BON21 za knjižna darila v trgovinah Mladinske knjige

Unovčite BON21 za knjižna darila v trgovinah Mladinske knjige

Največja vrtna nevarnost v vročih poletjih? Pepelaste plesni

Največja vrtna nevarnost v vročih poletjih? Pepelaste plesni

Vroča in suha poletja so idealna za razvoj pepelastih plesni – pepelovk.

Te so namreč ene redkih glivic, ki za svoj razvoj ne potrebujejo vlažne prevleke na rastlinah. Najdemo jih na paradižniku, radiču, pesi, peteršilju, kumarah, bučkah, tudi na okrasnih rastlinah, kot denimo na ognjiču in plamenki.

Na oboleli rastlini se na zgornji strani listov pojavijo bele mokaste prevleke. To so trosišča, ki kmalu postanejo sive barve. Če ne ukrepamo, trosi prekrijejo cele listne ploskve, glivica se razraste tudi v notranjost lista in tkivom odvzema hranila. List se zato posuši in odpade. Rastlina počasi odmira.

Pepelasta plesen napada širok spekter vrtnin:

  • Paradižnikova pepelovka in pepelovka paprike napadata paradižnik in papriko. Znaki bolezni so rumene pege z belim poprhom na listih. Močno okuženi listi se zvijajo.
  • Pepelovka bučnic se pojavlja na bučah, bučkah, kumarah, melonah, lubenicah. Na zgornji strani listov se pojavi najprej bela, pozneje sivkasta prevleka.
  • Radičeva pepelovka napada radič, endivijo in solato. Najprej se pojavi na spodnji strani zunanjih listov. Bele prevleke so izraziteje opazne tik ob glavni listni žili. Na mestu okužbe se lahko pojavijo nekroze. Močno okuženi listi se zvijajo. Bolezen se lahko razširi tudi na notranje liste.
  • Pesno pepelovko najdemo na rdeči pesi in blitvi. Listi, prekriti s pepelasto plesnijo, kmalu porumenijo, ob močnejšem napadu pa se posušijo.
  • Grahova pepelovka pogosto napade grah, ki smo ga sejali prepozno in je na višku cvetenja ravno v najbolj vročih dnevih. Listi dobijo bel poprh, zato je rast oslabljena, manj cveti, pridelek je pičel. Zato grah sejemo zelo zgodaj, da pridelek poberemo še pred vročim poletjem.  
  • Pepelovka križnic se pojavlja na zelju, cvetači, brokoliju, ohrovtu, repi, kolerabi … Na listih opazimo pege sivkaste barve in nepravilnih oblik. Tkivo pod pegami počrni in listi se začnejo sušiti. Micelij na površju lahko odstranimo kar s prsti.
  • Pepelovka kobulnic se gosti na korenju, peteršilju, zeleni, kopru, kumini … Na zelenih delih rastlin opazimo sivo prevleko. Bolezen izčrpava rastline, mladi listi so iznakaženi, listje veni.
  • K bučnicam, paradižniku in radiču posadimo baziliko.
  • V bližino ogroženih rastlin sadimo česen, čebulo, šalotko, drobnjak.
  • Poskrbimo, da rastline ne trpijo suše – redno zalivamo, obnavljamo zastirko.

Takoj, ko opazimo prve sive prevleke na površini listov, rastline operemo z nežnim curkom vode. To je mogoče samo na začetku, ko se gliva še ni razširila v notranjost.

Peteršilj in radič za obrezovanje ob močnem napadu porežemo. Obolele liste lahko odvržemo na kompost brez strahu, saj trosi med kompostiranjem propadejo.

Pripravke proti pepelasti plesni lahko naredimo kar sami. Uporabimo lahko liste črnega bezga, koprive, njivsko preslico, baldrijan, vratič, žajbelj, baziliko, česen, cimet, sodo bikarbono in jabolčni kis.

Ekstrakt iz črnega bezga

V mešalniku zmeljemo 150 g svežih listov in 0,3 l vode. Z rokami čim bolj iztisnemo tekočino, precedimo, dodamo 0,3 l tople vode in kapljico ekološkega detergenta. Škropimo z nerazredčenim pripravkom, ko obstaja nevarnost za nastanek bolezni.

Poleg pepelastih plesni lahko s pripravkom iz bezga zaščitimo rastline tudi pred glivami plesnivkami kot so krompirjeva plesen, kumarna, kapusova in čebulna plesen, ter pred pegavostjo, z njim zatiramo grahovega zavijača in listne uši.

Črni bezeg

Pripravek iz jabolčnega kisa

2 žlici jabolčnega kisa vmešamo v 2 litra vode. Škropimo po prizadetih rastlinah.

Pripravek iz jabolčnega kisa lahko uporabimo tudi proti pegavosti.

Z Jernejo do zdravega vrta
Jerneja Jošar

Preprečevanje in zdravljenje bolezni ter naravno odganjanje škodljivcev.

Menu