Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Ohrovtova kremna juha

Naj vas pogrejejo zelenjavne kremne juhe

Ogrejte si telo in duha s tremi slastnimi kremnimi juhami: ohrovtovo, pastinakovo in bučno.

S Perišo Dugalićem, mladim in simpatičnim kuharjem, ki ceni plodove narave, odkrijte pisani svet okusov in barv zelenjave, da bodo vaše vsakdanje jedi bolj raznovrstne, ustvarjalne, zdrave in kakovostne.

V knjigi Zelenjavarica izveste veliko zanimivega o izvoru različnih vrst zelenjave, spoznate, kako koristna je za naše telo, in dobite navdih za pripravo okusnih in privlačnih jedi. Za pokušino vam ponujamo recepte za tri izvrstne juhe, ki ogrejejo telo in duha.

Čas priprave: 45 minut
Količina: za 4 osebe

Sestavine
  • 400 g ohrovta, očiščenega
  • 200 g brstičnega ohrovta, očiščenega
  • 1,2 l vode
  • 50 g masla
  • žlička timijana
  • sol, poper
  • bučna semena
  • sončnična semena
  • olivno olje
1

Ohrovt in brstični ohrovt narežemo na koščke in kuhamo, da se zmehčata. Nato dodamo maslo, timijan in skupaj z vodo, v kateri se je zelenjava kuhala, piriramo v mešalniku.

2

Posolimo in popopramo po okusu. Juho okrasimo z blanširanimi listki brstičnega ohrovta, bučnimi in sončničnimi semeni in poprom ter pokapamo z olivnim oljem.

Čas priprave: 35 minut
Količina: za 4 osebe

Pastinakova kremna juha

Pastinakova kremna juha

Sestavine
  • 400 g pastinaka, olupljenega in narezanega na kose
  • 400 g krompirja, olupljenega in narezanega na kose
  • 100 ml mleka
  • 100 ml sladke smetane
  • 30 g masla
  • mleta kumina
  • mleti koriander
  • sol in poper
1

Pastinak in krompir kuhamo, dokler se skoraj povsem ne zmehčata. Nato ju odcedimo (100 ml vode, v kateri sta se kuhala, prihranimo), dodamo mleko, sladko smetano, kumino, koriander in maslo ter pretlačimo s paličnim mešalnikom.

2

Juho vrnemo na ogenj in med segrevanjem neprestano mešamo. Če je pregosta, dodamo prihranjeno vodo, posolimo in popopramo po okusu ter kuhamo še 5 minut. Toplo juho okrasimo s kolobarji popečenega pastinaka.

Čas priprave: 35 minut
Količina: za 4 osebe

 Bučna kremna juha

Bučna kremna juha

Sestavine
  • 600 g buče, olupljene
  • 200 g krompirja, olupljenega
  • 100 g korenčka
  • 50 g bučnic, praženih
  • 30 g masla
  • 200 ml sladke smetane
  • sol in beli poper
  • česen v prahu
  • mleta pekoča paprika
1

Bučo, korenček in krompir skuhamo skoraj do mehkega, dodamo maslo in sladko smetano ter pretlačimo s paličnim mešalnikom. Juho vrnemo na ogenj, posolimo in popopramo, začinimo s česnom v prahu ter kuhamo še 5 minut.

2

Preden postrežemo, jo potresemo z mleto pekočo papriko in bučnicami ter, če želimo, vmešamo še malo sladke smetane.
 

Periša Dugalić: Zelenjavarica
Zelenjavarica: ustvarjalni recepti za ljubitelje zelenjave
Periša Dugalić

Barvita zelenjava, darilo narave, je za naše zdravje bistvena. Toda kako jo izbrati in pripraviti, da bo naš jedilnik iz dneva v dan raznovrsten in pester? Odgovor na to ponuja obilica receptov v tej knjigi.

Menu