Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Ljubezen diši

Kolumna Urške Fartelj o ljubezni.

Če kaj, sem se z leti naučila, da ljubezen diši.

Ko si mlad, je ples hormonov tako hrupen in veseljaški, da preglasi vse drugo. Pozneje ugotoviš, da obstajajo različne ljubezni: ljubezen do partnerja, staršev, otrok, pasjega kosmatinca, do narave …

In zakaj ljubezen diši? Zato, ker je povezana z dišečimi trenutki, ki nas opominjajo, da ljubimo. Res je pravi superman, tale naš nos. Še zdaj, po dvajsetih letih, se spominjam prvega sprehoda s svojim dragim okoli vaške gramoznice, ki ji pravimo Vučja jama.

Dišalo je po spomladanskem cvetju in krapih. Vas zanima, kaj v tej zgodbi počnejo krapi? V otroštvu sva s sestro pogosto hodili z očetom, strastnim ribičem, na ribičijo; običajen ulov so bili krapi, ki živijo na dnu, v mulju. Zato mi, kadar grem mimo jezera ali gramozne jame, vedno zadiši po teh ribah. Saj vem, da v resnici voham mulj, ampak zame je to vonj po krapih in ljubezni do očeta in sestre.

Urška Fartelj z možem

»In zakaj ljubezen diši? Zato, ker je povezana z dišečimi trenutki, ki nas opominjajo, da ljubimo.«

Ljubezen do narave me vedno znova pripelje do Mure, v Dalmacijo, pa na Strehovski breg, kjer smo v otroštvu imeli vinograd. Spomladi me k Muri privabi vonj po čemažu. Dalmacijo zame pooseblja vonj po morju, soli in borovcih ob spremljavi mešanega pevskega zbora škržatov. Na Strehovski breg se vedno znova rada vračam po dišeče drobce otroštva: slive, jabolka, jagodičevje, grozdje, marjetice. 

In ja, vedno znova se vračam tja, kjer diši po tartufih. Vonj po njih je enostavno popoln, seksi. Moj dragi že ve. 

 

Članek je bil objavljen v reviji Reader's Digest

Reader's Digest je najbolj brana revija v Evropi in se ponaša s 100-letno tradicijo. Svoje bralce vsak mesec razveseli z raznolikimi članki z vsega sveta in navdihujočimi zgodbami, ki predstavljajo pozitivno plat življenja. Več o reviji > 

Reader's Digest, maj 2021
Reader's Digest Slovenija

Izkoristite 15% popust in številne dodatne ugodnosti ob naročilu revije!

Menu