Vabljeni v trgovine Mladinske knjige. Blizu smo >

Koala z mladičem

Koala

Ljubka koala je kot plišasti medvedek, kajne?

V bistvu koala ni niti malo v sorodu z medvedom. Je prebivalka Avstralije iz družine vrečarjev in je v sorodu s kengurujem, simbolom te celine. Živi na drevesu.

Njen dom so evkaliptusove krošnje. V njih spi neverjetnih 18 ur na dan! Hrani se z evkaliptusovimi listi. In tudi pari se v evkaliptusovih krošnjah. Počasna koala spleza z drevesa le toliko, da gre na drugo drevo ali da zaužije nekaj prsti.

Največja posebnost samičke koale je njena trebušna vreča! V njej ima dva seska za hranjenje mladičkov in se odpira nazaj. Vreča je namenjena za rast in razvoj ter prenašanje mladih koal!

Sladko spanje s polnim želodčkom

Otroštvo v vreči

Komaj mesec dni po parjenju mama koala skoti enega majhnega nebogljenčka. Otročiček je še skoraj na stopnji zarodka! Je slep, brez dlake in brez ušes. Tehta komaj 0,5 g in je majhen kot fižolček!

Ima pa že presenetljivo razvit voh in dotik in močne sprednje nogice. Z njimi hitro najde pot do materinega seska v  trebušni vreči. Materino mleko sesa približno do starosti od 5 do 6 mesecev. V tem času raste in se razvija ter ne zapusti materine varne vreče.

Zdravi kakci

Mladiček se po mesecih sesanja mleka postopoma začne hraniti z napol prebavljenimi evkaliptusovimi listi. Pri tem ima koala zelo zanimivo navado. V prebavilih skrbne mame nastaja posebna snov, v kateri je ogromno črevesnih bakterij.

To potem izloča v svojih iztrebkih. Ker mladiček v želodcu še nima teh bakterij, se hrani z njenimi iztrebki! Te bakterije so namreč nujne pri prebavi grobih evkaliptusovih listov ter za odpornost proti boleznim.

Mama taksi

Igriva koala je pri sedmih mesecih dovolj močna, da pogumno spleza na mamin hrbet in zapusti materino vrečo. Z močnimi sprednjimi nogami in dolgimi kremplji na prstih ima čvrst oprijem. S kremplji se zarije globoko v materin kožuh in veselo jaha na njenem hrbtu.

Koale - na materinem hrbtu je varno in udobno. 

Občasno se gre v vrečo posladkat z maminim mlekom. Po enem letu mora mamo zapustiti in se osamosvojiti. Potem se hrani le še z listi. Koala spolno dozori pri dveh letih. 

Ali veš?

•    Koala vsako noč poje do kilogram evkaliptusovih listov! Ker v listih ni veliko hranil, mora ta ponočnjakinja varčevati z energijo in skoraj ves dan počiva. 

•    Mama koala koti kar na drevesu! Kot bombonček majhen mladiček ne more pasti na tla, saj se ujame v materin kožuh. 

•    Mnoge koale zbolijo za nevarno boleznijo, ki jo povzroča bakterija Chlamydia. Ta bolezen povzroči slepoto, pljučnico, huda vnetja prebavil in sečil ter pogosto tudi smrt. 

•    Koale množično ogroža človek z izsekavanjem gozdov in požari, ki jim jemljejo življenjski prostor.

 

Članek je bil objavljen v reviji Moj planet

Moj planet je izvirna slovenska poljudnoznanstvena revija za otroke od 8. leta naprej, ki radi spoznavajo živali, rastline, naravne pojave in ves ta širni svet okoli sebe.
Več o reviji >

Moj planet, oktober 2020
Moj planet

Naročniki na dom prejmete 15% popusta in brezplačno kodo za celoleten dostop do izbranih nalog na interaktivnem portalu Učimse.com.

Menu