Unovčite digitalni BON22 v trgovinah Mladinske knjige.

Unovčite digitalni BON22 v trgovinah Mladinske knjige.

Družina Rozman: Živa, Alenka, Lovro

Družina Rozman: Ponosni smo na štruklje z vijolicami

Spoznajte prikupno tričlansko družino, ki je v svojo kuhinjo - in dom - povabila naravo.

Alenka Rozman neznansko uživa v nabiranju divjih rastlin in kuhanju z njimi. Njen mož Lovro rastline rad fotografira in Alenkine jedi (potrpežljivo) pokuša.

Svoje znanje, recepte in fotografije divjih rastlin sta zbrala v knjigi Narava v kuhinji (kliknite za nekaj receptov). Od vsega začetka je sodelovala tudi njuna hči Živa: najprej z iskrenim otroškim navdušenjem, zadnje čase pa - kot boste prebrali - tudi s kančkom pričakovanega (prednajstniškega) uporništva.
 

Od kod ta strast in ljubezen do odkrivanja, nabiranja in kuhanja z divjimi rastlinami?

Alenka: Izviram iz družine naravoslovcev in naši sprehodi so vedo vključevali nekaj knjig o rastlinah, pa knjigo o metuljih, pticah … Tako kot moja mami in dedek sem tudi jaz študirala biologijo, kjer sva se spoznala z Lovrom. Ko sem bila vodnica v botaničnem vrtu sem svoje zgodbe začinila s pripovedovanjem o tem, kaj je užitno in kaj ne. Odkrila sem legendarne knjige, ki jih je napisal Dario Cortese, in začela eksperimentirati … 

Lovro: Tudi v moji družini se je nabiralo koprive, regrat, kostanj in borovnice … Pa gobe. Veliko gob! Z divjimi rastlinami na mojem krožniku sem se moral pač sprijazniti. Čeprav mi je bila ta misel na začetku čudna – zakaj jem plevel? Ampak sem se nekako privadil in zdaj so divje rastline tudi meni všeč. V začimbnih količinah.

Živa: Meni je nabiranje divjih rastlin dolgočasno.

Živa Rozman med nabiranjem

Živa med nabiranjem

V uvodu h knjigi Narava v kuhinji ste zapisali, da je vaša Živa še iz vrtca prinesla celo vrsto priložnosti za testiranje učinkov divjih rastlin. Pri katerih boleznih ste si pomagali z njimi?

Alenka: Tu smo na tankem ledu, ker sme v Sloveniji bolezenske znake lajšati le zdravnik in pogojno farmacevt. A za domačo rabo smo na začetku v lekarni veliko kupovali slezov sirup. Ta je bil zelooo super pri vseh pojavih sluzi (smrkanje, kašljanje …). Potem sem odkrila trpotec, ki je slezov sirup popolnoma nadomestil. Trpotec pomaga na podoben način, pa še okusen je. Ko si bolan, redči sluz. Kadar si zdrav, pa spodbuja limfni sistem in na ta način dodatno krepi odpornost. Zase velikokrat skuham čaj iz vrbovega lubja ali iz oslada. Oba vsebujeta aspirinu sorodne snovi, ki lajšajo bolečine, blažijo vnetja. Za družinsko uporabo pa skuham »babico vrbo«, tako imenujemo sirup iz vrbovih vej, ki gre boljše v promet kot grenek čaj iz lubja. Omeniti moram še smetliko, ki pomaga pri vnetju oči in celo pri srbečici zaradi alergije. V knjigi najdete recept za mazilo iz smetlike, ki ga imam obvezno vedno v kopalnici. 

Lovro: Ko je bila Živa dojenček in je imela krče, smo veliko uporabljali brinovo olje. Samo namažeš po trebuščku in je bolje. Lahko uporabiš tudi eterično olje brina: v 30 ml sončničnega olja dodaš 5 do 10 kapljic in s tem rahlo masiraš trebušček.
 

Če bi se morali odločiti za eno, najljubšo divjo rastlino – katero bi izbrali?

Alenka: Joj, to me vsi sprašujete! (smeh) Na kratkem seznamu pa so sigurno regrat, kopriva, oslad, vrba, breza, lipa, lučnik … Regrat in kopriva sta mi všeč, ker ju lahko nabiram od prvih toplih dni do prvega snega. Vrbo prav tako nabiram vse leto. 

Lovro: Pravzaprav jo jaz nabiram, Živa olupi lubje, ti pa potem to sušiš ali kuhaš zvarke. Meni je všeč origano, po slovensko dobra misel. Lahko ga daš v kompot, k mesu, na pico … Vedno je dober. Brin imam pa še rajši, ker iz njega delamo brinovec. In borovnice so tudi dobre.

Živa: Tudi jaz se ne morem odločiti. V bistvu mi ni nobena divja rastlina všeč. Meni so všeč bolj bambus, palma, bazilika, melisa ...

Čips s koprivno pomako

Čips s koprivno pomako

Na katero jed iz knjige pa ste najbolj ponosni?

Lovro: Na štruklje z vijolicami.
 

Kaj ima najraje vaša hči?

Živa: Hrenovke, puding (ampak samo vaniljev!) in špagete z maslom.
 

Kako otroku zbuditi zanimanje za kuhanje z divjimi rastlinami?

Živa: Ne moreš. Če mulca zanima, ga povabi zraven. Če mulca ne zanima, ga pusti pri miru.
 

Hčeri Živi ste za lahko noč brali knjigo Zelišča male čarovnice. Je bil to eden od načinov, da ste ji zbudili zanimanje za zelišča?

Živa: Ne, nič mi ni vzbudilo zanimanja. Zelišča me ne zanimajo.

Alenka: Čeprav gotovo pozna več kot 20 različnih zelišč ...

Živa: Zato ker mi starša stalno nekaj razlagata, čeprav jaz tega sploh nočem slišat.

Štrudelj z brezo

Štrudelj z brezo

Kaj se na vašem krožniku najpogosteje znajde aprila? 

Alenka: Regrat! Pa tudi  različni pleveli z vrta: grenkuljica, zvezdica, koprive … Pa mladi listi bukve in lipe, smrekovi vršički …

Živa: Torta se znajde, zato ker imam jaz v aprilu rojstni dan!

Narava v kuhinji
Narava v kuhinji
Alenka in Lovro Rozman

Divje rastline v slastnih jedeh za vsak dan in posebne priložnosti

Menu