Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Narava v kuhinji

Divje rastline na krožniku

Rastlinsko bogastvo je v Sloveniji izjemno in enako bogata je tudi slovenska tradicija uporabe tega zaklada v kuhinji.

Kdo ne pozna pomladnega regrata v solati? In prav gotovo je vsak med nami vsaj enkrat v življenju jedel koprivno »špinačo« ali juho. 

Nad divjimi rastlinami je navdušena tudi Alenka Rozman, ki je skupaj z možem Lovrom napisala knjigo Narava v kuhinji. Priročnik, ki ni navadna kuharska knjiga, nas nagovarja, da v naravi nabrane divje rastline uporabljamo v domači kuhinji.

Nastala je, ker se je Alenka, sicer biologinja po poklicu, hotela sama prepričati, ali te rožice res učinkujejo. Njen odgovor je: ja. Učinke nekaterih je opazila takoj, drugi so se pokazali šele čez nekaj časa.

Ste tudi vi za posebno kulinarično doživetje? Za pokušino vam predstavljamo torteline, polnjene s trobenticami, čips s koprivno pomako in štrudelj z brezo.

Tortelini s trobenticami

Tortelini s trobenticami

Sestavine

Testo:
100 g moke na osebo
1 jajce na 100 g moke
sol

Nadev:
trobentice
maskarpone
sol

1

Najprej pripravite nadev, kar je v tem primeru super preprosto. V maskarpone zamešajte cvetove trobentic in solite po okusu.

2

Za testo v moko ubijte jajca, malo soli in gnetite 10 minut. Splača se gnesti dovolj dolgo, da je testo gladko in prožno.

3

Ko je zgneteno, je čas za oblikovanje. Če imate strojček za testenine, samo spustite testo skozenj in že imate plahto testa primerne debeline. Če ga nimate, se potrudite z valjarjem. Ko so plahte testa narejene, pohitite, da se preveč ne posušijo. Kadar vam bodo pomagali otroci, jih raje premažite s čopičem z vodo.

4

Za torteline izrežite kvadrate. Na sredino vsakega kvadrata položite žličko nadeva in ga prepognite v trikotnik. Tega zavijte okrog prsta in ponovite to še pri drugih kvadratih. V slanem kropu jih kuhajte približno 5 minut.

Čips s koprivno pomako

Čips s koprivno pomako

Sestavine

krompir
svinjska mast
koprive
kisla smetana
sol

1

Krompir olupite in naribajte na rezine in jih ocvrite na svinjski masti, segreti na približno 180 °C. Dodajte malo soli in dobite izvrsten domači čips.

2

Pomako naredite tako, da zelo na hitro v segreti masti ocvrete še koprive. Če jih boste oprali, jih pred cvrenjem tudi dobro osušite.

3

Ocvrte koprive vmešajte v kislo smetano. S cvrenjem so postale zelo krhke, zato se med mešanjem čudovito zdrobijo in jih sploh ni treba sekljati. Dodajte še sol po okusu in že imate z minerali nabasano pomako za čips, ki bo zagotovo pomagala pregnati spomladansko utrujenost.

Štrudelj z brezo

Štrudelj z brezo

Sestavine

Testo
100 g ostre moke
200 g gladke moke
50 g sladkorja
100 g masla
voda

Fila
10 jabolk
pest brezinih mačic
rozine
cimet

1

Maslo stopite in malce ohladite. Zmešajte obe vrsti moke in sladkor. Zdaj suhim sestavinam dodajte maslo in dobro premešajte. Po občutku dodajte še vodo, ponavadi zadostuje kakšen deciliter. Testo zgnetite, da postane mehko in voljno, in ga postavite v hladilnik za pol ure.

2

Pripravite filo. Nasekljajte mačice. S količino raje ne pretiravajte, saj so rahlo grenke.

3

Jabolka očistite in naribajte. Razvaljajte testo in po njem potresite naribana jabolka, zmlete mačice, rozine in cimet. Zdaj štrudelj samo še zvijte in postavite v namaščen pekač. Pecite ga pri 180 °C 30 do 45 minut.

Opozorilo: ni primerno za alergike na cvetni prah.

Narava v kuhinji
Narava v kuhinji: divje rastline v slastnih jedeh za vsak dan in posebne priložnosti
Alenka in Lovro Rozman

Menu