Vabljeni v trgovine Mladinske knjige. Blizu smo >

Črne luknje

Črne luknje

10-letni Tadej sprašuje revijo Moj planet, ali je res, da so v vesolju pošasti, ki jim pravijo črne luknje.

Ali je res, da so v vesolju pošasti, ki jim pravijo črne luknje?

Tadej, 10 let

Vesolje je zelo veliko in polno nenavadnih teles, ki imajo za nas nepredstavljive lastnosti. Med najbolj nenavadne gotovo spadajo tako imenovane črne luknje.

Včasih jih astronomi res omenjajo kot vesoljske pošasti, ki požrejo vse, kar se znajde na njihovi poti. Toda brez skrbi. To niso prave pošasti, ki bi lomastile po vesolju in strašile otroke.
 

Težnost

Gre za tisto silo, ki oblikuje vesolje in vesoljska telesa. Res je težnost nevidna, a ni prav nič skrivnostna. Poznate jo vsi, čeprav do zdaj morda še niste vedeli, da se ji reče težnost. Težnost je tista sila, zaradi katere padajo telesa na tla, na primer jabolko z drevesa, sendvič iz rok in kamen, ki ga vržemo. Ta težnost izvira od Zemlje, planeta, na katerem živimo. Zemljina težnost nas vleče navzdol in nas močno drži na površju Zemlje.

Različna telesa imajo različno težnost, kar je odvisno od njihove velikosti in mase. Na Luni je težnost bistveno manjša kot na Zemlji, zato so tam astronavti lahko skakali kot kobilice. Težnost Sonca pa je zelo velika in z njo drži planete, da večno krožijo okoli Sonca in ne pobegnejo v vesolje.
 

Poskus

Preden zares povemo, kaj so črne luknje in kakšno zvezo imajo s težnostjo, naredimo enostaven preskus težnosti na Zemlji. Vzemite mehko žogico in jo vrzite v zrak. Žogica se vzpenja, a je vse počasnejša, nato se ustavi in pade nazaj na tla. Vrzite žogico močneje v zrak. Poletela bo višje, a se bo vseeno vrnila nazaj.

Vrzite jo še močneje! Žogica bo šla višje, a kljub temu bo padla na tla. Pri našem poskusu smo stopnjevali hitrost žogice. Zamislite si, da bi žogico lahko vrgli s tako hitrostjo, da bi letela in letela navzgor tako visoko, da bi poletela v vesolje. Taka žogice bi pobegnila težnosti Zemlje in ne bi nikoli več padla na tla. Mi žogice ne moremo vreči tako hitro, načeloma pa bi jo lahko izstrelili v vesolje.
 

Črne luknje 

Imajo tako močno težnost, da telesom nikakor ne moremo dati dovolj velike hitrosti, da bi pobegnila v vesolje. Iz črne luknje ne more nič pobegniti. Zato ji pravimo luknja. Zakaj pa je črna? V naravi je hitrost svetlobe največja mogoča hitrost, kar so učenjaki že zdavnaj dokazali.

To pomeni, da se nobeno telo ne more gibati hitreje od svetlobe. No, težnost črnih lukenj je tako velika, da je tudi svetloba prepočasna, da bi pobegnila v vesolje. Zato črna, saj ne more oddajati svetlobe kot Sonce.
 

Orjaške črne luknje

Vse, kar pade na črno luknjo oziroma v črno luknjo, tam tudi ostane. To velja tudi za svetlobo. Kako pa taka črna luknja sploh lahko nastane? Nekatere zares velike zvezde se po določenem času skrčijo in postanejo črne luknje.

V središčih galaksij pa so orjaške črne luknje, ki so vase potegnile na milijone zvezd, in te so res prave požrešne pošasti. Na našo srečo so vse črne luknje zelo daleč od nas in nam nič ne morejo.

Vesolje

Uganka

Za konec pa še uganka. Le kako lahko astronomi odkrijejo črne luknje, če pa so črne v črnem vesolju?

Zvezde vidimo, ker oddajajo svetlobo, Luno in planete, ker svetlobo Sonca odbijajo. Vsako telo, ki pade v črno luknjo, pri tem zasveti. Prav ti svetlobni bliski razkrivajo, kje se skrivajo črne luknje.
 

Članek je bil objavljen v reviji Moj planet

Moj planet je izvirna slovenska poljudnoznanstvena revija za otroke od 8. leta naprej, ki radi spoznavajo živali, rastline, naravne pojave in ves ta širni svet okoli sebe.
Več o reviji >

Moj planet, november 2020
Moj planet

Naročniki na dom prejmete 15% popusta in brezplačno kodo za celoleten dostop do izbranih nalog na interaktivnem portalu Učimse.com.

Menu