Vabljeni v trgovine Mladinske knjige. Blizu smo >

Urška Fartelj, avtorica kuharskih knjig 220 stopinj poševno

Če hodiš, si v trendu!

Kolumna Urške Fartelj o preprostem užitku vožnje s kolesom.

Berem, da je letošnji trend hoja in sprehajanje.

To me čudi, pričakovala bi, da bodo ljudje po mesecih ustavitve življenja znoreli in se rekreirali na dosti bolj aktiven, če ne celo adrenalinski način. Pa še pomlad je tu …

Ljudje gibanje potrebujemo enako kot sočloveka, naravo, žival in to, da smo koristni, sebi in drugim. Hodimo torej, ker je to v naši naravi in nuji. Zato mi tale letošnji trend prav nič ne ustreza. Okej, veliko mi pomenijo vsakodnevni sprehodi s kosmatim pasjim prijateljem, ne predstavljam si dneva brez tega, zagotovo se na takih sprehodih sprostim tako kot na tistih z možem, sestrično ali teto med znanimi ali manj znanimi vinogradi po širni prekmurski pokrajini, ki mi je tako ljuba in še vedno zelo neokrnjena, pristna.

Urška Fartelj: Če hodiš, si v trendu

»Tudi hrana je po kolesarjenju boljša. Še čokolado in čips pojem brez slabe vesti.«

Tudi sočlovek je pri nas drugačen. Domač, pristen, radodaren, nasmejan. Dobrodošel si pri njem, ne zabija v zemljo tabel v stilu “privat lastnina – prehod prepovedan”. Vedno vpraša: “Si žejen, lačen?”

Ampak za rekreacijo hoja ni dovolj. Jaz potrebujem več. Kolo je prava izbira, tek mi ne ustreza, sklepi pri njem preveč trpijo. John F. Kennedy je imel prav: nič se ne more primerjati s preprostim užitkom vožnje s kolesom.

Postaneš svoboden, lebdiš, vidiš veliko več in dalj časa kot pri hoji in teku. Hormoni sreče se aktivirajo. Je kot tovarniška ponastavitev pri računalniku – po njej dela hitreje in bolje. In ja, tudi hrana je po kolesarjenju boljša. Še čokolado in čips pojem brez slabe vesti.
 

Članek je bil objavljen v reviji Reader's Digest

Reader's Digest je najbolj brana revija v Evropi in se ponaša s 100-letno tradicijo. Svoje bralce vsak mesec razveseli z raznolikimi članki z vsega sveta in navdihujočimi zgodbami, ki predstavljajo pozitivno plat življenja. Več o reviji > 

Reader's Digest, april 2021
Reader's Digest Slovenija

Izkoristite 15% popust in številne dodatne ugodnosti ob naročilu revije!

Menu