Unovčite bone za knjige, učbenike in delovne zvezke v trgovinah Mladinske knjige

Unovčite bone za knjige, učbenike in delovne zvezke v trgovinah Mladinske knjige

Maj je mesec za Evrovizijo

Čas je za Evrovizijo

Za milijone privržencev po vsej Evropi in svetu je maj mesec Pesmi Evrovizije

Letos bo največji in najbolj bizarni mednarodni televizijski pevski festival potekal v Rotterdamu od 18. do 22. maja, zaradi ukrepov za zajezitev pandemije na žalost brez občinstva.

Tukaj je 25 dejstev, ki jih morda niste vedeli o tej priljubljeni prireditvi, ki je bila in je še pogosto tarča posmeha.

1. Tekmovanje za pesem Evrovizije poteka od leta 1956 in je mednarodno televizijsko tekmovanje z najdaljšo tradicijo na svetu (čeprav je bila leta 2020 prireditev odpovedana zaradi pandemije). Zasnovana je bila po vzoru italijanskega glasbenega festivala San Remo, ki se je začel leta 1951, njen cilj pa je bil zbližati evropske države,ki jih je razdelila vojna. Poteka pod okriljem European Broadcasting Union (EBU, Evropska radiodifuzna zveza), največje mreže javnih radiotelevizijskih zavodov na svetu.

2. Osnovni format ostaja nespremenjen: države prijavijo izvirne skladbe, s katerimi izvajalci nastopijo v dvorani v državi gostiteljici, EBU pa nastop prenaša. Sistem glasovanja, ki je v veljavi od leta 2016, poteka takole: po nastopih gledalci oddajo glasove za pesmi drugih držav (za svojo ne morejo glasovati); seštevkom glasov se prištejejo še točke, ki jih posameznim skladbam prisodijo strokovne glasbene žirije sodelujočih držav. In nagrada? Zmagovalni izvajalec za nagrado prejme pokal in prestiž zmage; naslednje leto tekmovanje gosti njegova država.

Leta 2009 je Norvežan Alexander Rybak zbral največ točk po starem sistemu točkovanja.

Leta 2009 je Norvežan Alexander Rybak zbral največ točk po starem sistemu točkovanja.

3. Prva Pesem Evrovizije je potekala v švicarskem Luganu leta 1956, sodelovalo je sedem držav, vsaka z dvema pesmima. Zmagala je pevka Lys Assia, predstavnica gostiteljice.

4. Tekmovanje se vedno začne s preludijem v Te Deum, skladbo, ki jo je v 17. stoletju napisal Marc-Antoine Charpentier. Sodelujoče države morajo šov prenašati v celoti, oglase lahko predvajajo le med za to določenimi premori. Nekatere točke, s katerimi organizatorji zapolnijo premore, so postale že tradicionalne – morda najslavnejša je skupina Riverdance, ki je prvič nastopila v Dublinu leta 1994.

5. Po sistemu glasovanja, ki je v veljavi od leta 2016, je zmagovalec z najvišjim izkupičkom točk Portugalec Salvador Sobral, ki je zmagal leta 2017 v Kijevu. Po prejšnjem glasovalnem sistemu je največ točk prejel Alexander Rybak, ki je leta 2009 zmagal za Norveško.

Po novem sistemu glasovanja (od leta 2016) je z največ točkami zmagal Portugalec Salvador Sobral, in sicer leta 2017 v Kijevu.

Po novem sistemu glasovanja (od leta 2016) je z največ točkami zmagal Portugalec Salvador Sobral, in sicer leta 2017 v Kijevu.

6. Pesem Evrovizije je največji glasbeni dogodek na svetu: leta 2019 si je tekmovanje v Tel Avivu ogledalo kar 182 milijonov gledalcev. Največ obiskovalcev – 38.000 – si je v živo ogledalo tekmovanje v Parken Stadiumu v Københavnu leta 2001.

7. Vsaj enkrat je na Evroviziji sodelovalo dvainpetdeset držav z vsega sveta. Udeležba ni omejena z geografsko pripadnostjo evropski celini: med sodelujočimi sta bila na primer tudi Avstralija in Maroko. (Če bi Avstralija kdaj zmagala, bi naslednje leto kot sogostiteljica organizirala prireditev v eni od držav članic EBU.) Francija, Nemčija, Španija, Italija in Združeno kraljestvo se avtomatsko uvrstijo v finale, ker največ prispevajo v proračun EBU. Romunija je bila leta 2016 izključena iz Evrovizije zaradi neporavnanih obveznosti do EBU.

8. Sodelujoče skladbe ne smejo biti daljše od treh minut. Najkrajša skladba v zgodovini tekmovanja je bila finska Aina Mun Pitää, ki je trajala le minuto 27 sekund (leta 2015). Na Evroviziji je bilo skupno predstavljenih več kot 1500 pesmi. Da bi poslušali vse – brez odmora – bi potrebovali skoraj 72 ur!

Švicarka Lys Assia je zmagala na prvi Pesmi Evrovizije.

Švicarka Lys Assia je zmagala na prvi Pesmi Evrovizije.

9. Evrovizijska pesem, ki je doživela največ predelav, je Nel blu dipinto di blu Domenica Modugna, poznana tudi kot Volare. Italija je s to pesmijo zasedla tretje mesto (leta 1958), odtlej pa so jo peli glasbeni velikani, kot so Dean Martin, Cliff Richard in David Bowie.

10. Irska je s sedmimi zmagami najuspešnejša država v zgodovini tekmovanja. Je tudi edina država, ki je zmagala trikrat zapored (1992, 1993, 1994). Švedska je zmagala šestkrat, Luksemburg, Francija, Nizozemska in Združeno kraljestvo pa vsak po petkrat. Srbija je zmagala prvič, ko je nastopila kot samostojna država, leta 2007. Kaj pa dno lestvice? Norveška je bila zadnja rekordnih enajstkrat – od tega kar štirikrat z “nul points”, ki se jih vsi bojijo. 

11. Leta 1969 so bile na vrhu lestvice štiri države z enakim številom točk: Združeno kraljestvo, Španija, Nizozemska in Francija. Ker ni bilo pravila za primer neodločenega rezultata, so bile vse štiri razglašene za zmagovalke! Danes v primeru neodločenega rezultata zmaga pesem, ki je prejela glasove od največ držav.

Leta 1998 je bila evrovizijska zmagovalka Dana International, ki je nastopala za Izrael.

Leta 1998 je bila evrovizijska zmagovalka Dana International, ki je nastopala za Izrael.

12. Skladatelj in tekstopisec Ralph Siegel je na Evroviziji sodeloval kar 24-krat, z njegovimi pesmimi je nastopalo pet držav: Nemčija, Luksemburg, Črna gora, San Marino in Švica. Leta 1982 je napisal zmagovalno pesem, nemško A Little Peace.

13. Najmanjši kraj, ki je gostil prireditev, je bil Millstreet na Irskem leta 1993. Kraj ima 1500 prebivalcev, dvorana Green Glens Arena, ki je v normalnih razmerah konjeniški center, pa sprejme 8000 ljudi. To je bil največji dogodek na prostem, ki ga je prenašala irska državna televizija RTÉ. 

14. Med letoma 1978 in 1998 so morali izvajalci pesem odpeti v uradnem jeziku svoje države. Dandanes večino pesmi delno ali v celoti odpojejo v angleščini. Pesem, s katero je Norveška zmagala leta 1995, je imela samo 24 besed, zato pa veliko dolgih violinskih vložkov.

Najmlajša zmago-valka vseh časov, 13-letna Belgijka Sandra Kim (leta1986).

Najmlajša zmago-valka vseh časov, 13-letna Belgijka Sandra Kim (leta1986).

15. Evrovizija slovi tudi po sprejemanju drugačnosti in neheteronormativni naravnanosti. Leta 1998 je zmagala Dana International, transspolna predstavnica Izraela. Leta 2014 je zmagal bradati avstrijski transvestit Conchita Wurst.

16. Po trenutno veljavnih pravilih morajo biti sodelujoči stari vsaj 16 let, pred letom 1990 starostne omejitve ni bilo. Najmlajša zmagovalka vseh časov je bila 13-letna Belgijka Sandra Kim, ki je nastopila leta 1986. Najstarejši je bil Dave Benton, ki je leta 2001 zmagal za Estonijo, star 50 let in 101 dan.

17. Najmlajša izvajalka, ki je nastopila na pesmi Evrovizije, je bila 11-letna Nathalie Pâque, ki je leta 1989 zastopala Francijo. Najstarejši udeleženec festivala je bil spremljajoči vokalist Emil Ramsauer iz švicarskega benda, ki je leta 2013 štel kar 95 let.

18. Ko je ukrajinska pevka Ruslana leta 2004 zmagala na Evroviziji, je za nagrado dobila sedež v parlamentu. Dana Scallon, ki je leta 1970 zmagala za Irsko, je bila pozneje izvoljena v Evropski parlament in dvakrat kandidirala za predsednico Irske.

Nel Blu Dipinto di Blu Domenica Modugna je evrovizijska pesem, ki je doživela največ predelav.

Nel Blu Dipinto di Blu Domenica Modugna je evrovizijska pesem, ki je doživela največ predelav.

19. V španski pesmi “La La La” iz leta 1968 je bilo nič manj kot 138 la-jev.

20. Do leta 1998 je vsako točko spremljal orkester v živo in vsaka država je pripeljala svojega dirigenta. Danes na evrovizijskem tekmovanju ni več žive glasbe; vse pesmi so izvedene s pomočjo vnaprej posnetih spremljevalnih skladb.

21. V 60. in 70. letih Nizozemska, Francija, Monako in Luksemburg zaradi visokih stroškov organizacije niso sprejeli vloge države gostiteljice; vsakič je vskočilo Združeno kraljestvo. Prireditev, ki jo je organiziral Azerbajdžan leta 2012, je bila najdražja doslej in je stala kar 60 milijonov evrov.

Emil Ramsauer, najstarejši udeleženec Evrovizije.

Emil Ramsauer, najstarejši udeleženec Evrovizije.

22. Evrovizija se je dolgo otepala obtožb o pristranskosti, nepoštenosti in političnosti glasovanja. Terry Wogan, dolgoletni komentator tekmovanja na britanski televiziji, je leta 2008 odstopil rekoč: “Včasih so ljudje in žirije glasovali za posamezno pesem zaradi pesmi same. Zdaj gre samo še za nacionalne predsodke. Mi [Združeno kraljestvo] smo prepuščeni sami sebi. Imeli smo zelo dobro pesem, izvrstnega pevca, pa smo bili skoraj zadnji. Nočem voditi novega poloma.”

23. Evrovizija ni tako nepolitična, kot bi želela biti. Avstrija je leta 1969 bojkotirala tekmovanje v Madridu, ker je Španiji v tistem času vladal diktator Francisco Franco. Leta 1974 se je Francija odpovedala nastopu v znamenje spoštovanja do predsednika Georgesa Pompidouja, čigar pogreb je potekal na isti dan. Leta 1978 jordanska televizija ni hotela prenašati nastopa izraelskega predstavnika in je namesto tega predvajala posnetke cvetlic. Ko je Izrael zmagal, je Jordanija za zmagovalko razglasila drugouvrščeno Belgijo.

24. Leta 2009 je EBU zahtevala, da Gruzija za Pesem Evrovizije v Moskvi spremeni besedilo svoje kontroverzne pesmi We Don’t Wanna Put In, češ da pesem zelo očitno namiguje na Vladimirja Putina. Gruzija je zahtevo zavrnila in se umaknila iz tekmovanja.

Ukrajinka Ruslana je zmagala leta 2004; skupina Abba je leta 1974 zmagala s skladbo Waterloo.

Ukrajinka Ruslana je zmagala leta 2004.

25. Evrovizija je bila odskočna deska za številne glasbenike; lep primer je francosko-kanadska pevska senzacija Céline Dion, ki je leta 1988 zmagala za Švico, in to z eno samo točko prednosti pred drugouvrščenim. Ampak švedska Abba je zanesljivo najslavnejša evrovizijska zmagovalka vseh časov, ki je po zmagi s pesmijo Waterloo leta 1974 zaslovela po vsem svetu. Ta pesem je bila leta 2005 izglasovana za najbolj priljubljeno evrovizijsko pesem v petdesetih letih tekmovanja. Kdove kaj bo prinesla prihodnost?

Skupina Abba je leta 1974 zmagala s skladbo Waterloo.

Skupina Abba je leta 1974 zmagala s skladbo Waterloo.

Ali ste vedeli?

  • Leta 1993 Slovenija prvič nastopi na Evroviziji.
  • 2-krat sta na Evroviziji nastopila Darja Švajger in Omar Naber.
  • 3-krat je na Evroviziji nastopila Lea Sirk, dvakrat kot spremljevalna pevka in leta 2018 kot predstavnica Slovenije s pesmijo Hvala, ne!
  • Slovenski izvajalci so na izbor za Pesem Evrovizije odpotovali brez spremljevalnih pevcev in plesalcev: Darja Švajger, Omar Naber, Zala Kralj in Gašper Šantl.
  • Slovenski izvajalci so na Evroviziji nastopili kot predstavniki Jugoslavije (do leta 1991): Berta Ambrož, Lado Leskovar, Eva Sršen, Pepel in kri.
     

Članek je bil objavljen v reviji Reader's Digest

Reader's Digest je najbolj brana revija v Evropi in se ponaša s 100-letno tradicijo. Svoje bralce vsak mesec razveseli z raznolikimi članki z vsega sveta in navdihujočimi zgodbami, ki predstavljajo pozitivno plat življenja. Več o reviji > 

Reader's Digest, maj 2021
Reader's Digest Slovenija

Izkoristite 15% popust in številne dodatne ugodnosti ob naročilu revije!

Menu