Prijavite se na E-novice Mladinske knjige

Prijavite se na E-novice Mladinske knjige

5 stvari, ki jih ljubljenčki ne smejo jesti

Nekatera hrana, ki jo ljudje lahko jemo, je za živali lahko nevarna ali celo strupena.

Vsi imamo radi svoje hišne ljubljenčke. Želimo jim le najboljše.

To pomeni, da jim včasih privoščimo tudi kakšen priboljšek. S tem seveda ni nič narobe, vseeno pa previdnost ni odveč. Nekatere vrste hrane, ki jo ljudje lahko jemo, so za naše živali namreč nevarne ali celo strupene.
 

1. Čokolada

Na prvem mestu med prepovedano hrano je gotovo čokolada. Ta namreč vsebuje teobromin, ki je za živali strupen. Že zelo majhna količina čokolade je lahko nevarna. Če jo žival zaužije, se lahko pojavita hudo bruhanje in driska, pride pa lahko tudi do epileptičnih napadov in notranjih krvavitev. Žival lahko zaradi čokolade umre. Svojemu hišnemu ljubljenčku zato nikoli ne ponujaj čokolade. Pazi tudi, da je ta vedno dobro pospravljena, saj si jo ljubljenčki brez težav sami postrežejo z mize ali police.
 

2. Sladki in slani prigrizki

Za živali so še posebej nevarne sladkarije, ki vsebujejo sladilo ksilitol. Ta je zanje namreč strupen. Pa tudi sicer velja, da je močno sladkana hrana za živali škodljiva – tako kot za ljudi! Zato svojemu ljubljenčku nikar ne ponujaj bombonov ali podobnih posladkov. Podobno velja za slane prigrizke, npr. čips. Prevelika količina soli lahko povzroči bruhanje, drisko in povišano telesno temperaturo, izjemoma lahko žival celo pogine.

3. Gazirane pijače

Med prepovedanimi dobrotami ni le hrana. Živali ne smejo piti gaziranih pijač. Te jim lahko povzročajo vetrove in različne prebavne težave. Poleg tega običajno vsebujejo sladkor ali celo kofein. Oboje je za živali škodljivo.
 

4. Kravje mleko

Kravje mleko samo po sebi sicer ni strupeno. Vendar vsebuje laktozo, ki je veliko živali in ljudi ne more prebaviti. Zato lahko pride do različnih prebavnih težav. Pogosto se pojavijo driska, bolečine v trebuhu in bruhanje.
 

5. Zdravila, namenjena ljudem

Zdravila res niso priboljški, a jih je vseeno nujno omeniti. Veliko zdravil, ki ljudem pomagajo pri različnih zdravstvenih težavah, je za živali namreč lahko smrtno nevarnih. Če tvoj ljubljenček zboli, ga zato ne smeš nikoli zdraviti iz domače lekarne. Bolnega ali poškodovanega hišnega ljubljenčka je treba vedno odpeljati k veterinarju, ki bo predpisal ustrezno zdravljenje.

To je 5 zlatih pravil, ki veljajo za večino hišnih ljubljenčkov.

Kaj je ali ni nevarno, pa je odvisno tudi od vrste hišnega ljubljenčka. Psi na primer ne smejo jesti grozdja, in čeprav so mesojedi, nikakor ne smejo dobiti kuhanih kosti. Rastlinojede živali bodo z veseljem pozobale kakšen košček sadja, a so koščice zanje vseeno nevarne. Mleko je za ježke tako nevarno, da lahko celo poginejo. 

Dobro se pozanimaj, kakšno hrano mora jesti tvoj hišni ljubljenček in kakšni so primerni priboljški zanj. Psi, mačke in dihurji se bodo z veseljem posladkali s koščkom svežega mesa. Morski prašički, kunci in drugi rastlinojedi ljubljenčki bodo poglodali košček svežega sadja ali zelenjave. Hrčkom in podganam lahko ponudiš oreh z luščino vred. Človeškim priboljškom pa se je bolje na daleč izogniti.
 

Članek je bil objavljen v reviji Moj planet

Moj planet je izvirna slovenska poljudnoznanstvena revija za otroke od 8. leta naprej, ki radi spoznavajo živali, rastline, naravne pojave in ves ta širni svet okoli sebe.
Več o reviji >

Moj planet

Naročniki na dom prejmete 15% popusta in brezplačno kodo za celoleten dostop do izbranih nalog na interaktivnem portalu Učimse.com.

Menu