Unovčite BON21 za knjižna darila v trgovinah Mladinske knjige

Unovčite BON21 za knjižna darila v trgovinah Mladinske knjige

5 resnic in zmot o mačkah

O mačkah imamo še vedno veliko napačnih prepričanj. Jih poznate?

Z mačkami si življenje delimo že več tisočletij. So naše sopotnice in prijateljice.

Veljajo za ene najpriljubljenejših hišnih ljubljenčkov. A o njih imamo še vedno veliko napačnih prepričanj. Ta so do njih krivična, lahko celo škodljiva in nevarna.
 

Zmota št. 1: Mačka ima 9 življenj

Že res, da so mačke spretne, dobro plezajo in skačejo. Vendar nimajo prav nobene nadnaravne moči, ki bi jih ščitila pred avtomobili, boleznimi, padci, udarci in drugimi poškodbami. Zato moramo paziti nanje, jih zaščititi pred nevarnostmi in jih odpeljati k veterinarju, če zbolijo ali se poškodujejo. Imajo le eno življenje, ki je prav tako dragoceno kot življenje drugih živih bitij.
 

Zmota št. 2: Mačka se mora prosto potepati

Zelo veliko ljudi svojim mačkam še vedno pusti, da se prosto potepajo naokoli. Toda pomisli – to pravzaprav dovolimo le mačkam. Pse, hrčke, morske prašičke, kunce, konje, dihurje in vse druge hišne ljubljenčke imamo vedno pod nadzorom oziroma vemo, kje so. Le za mačke velja neko nepisano pravilo, da lahko hodijo, kjer želijo.

Toda to za mačke ni niti dobro niti varno. Zunaj nanje preži kup nevarnosti. Napadejo jih lahko druge živali, pojedo lahko strup, lahko jih povozi avto ali pa jih kdo ukrade. Skratka – nenadzorovani mačji potepi so vse prej kot varni. Mačke morajo biti vedno pod našim nadzorom in se ne smejo prosto sprehajati naokrog. Tako, kot to velja za vse druge hišne ljubljenčke!
 

Zmota št. 3: Mačka mora imeti mladiče

Vse več je zapuščenih živali, ki nimajo svojega doma. Pri nas je med njimi največ prav mačk. Ena sama mačka ima lahko vsako leto mladičke dvakrat ali celo trikrat. To pomeni 12 in več mladičev na leto! Za vse te mačke ni dobrih domov, zato pogosto pristanejo zapuščene na ulici. Večina tega ne preživi.

Trpljenje nikogaršnjih mačk lahko preprečimo tako, da poskrbimo za sterilizacijo in kastracijo mačk. To je poseg, ki ga opravi veterinar in po katerem mačka ne more imeti več mladičev. Zaradi tega ne bo nesrečna – prav nasprotno. S sterilizacijo in kastracijo zmanjšamo verjetnost za pojav nekaterih bolezni. Poskrbimo pa tudi, da mačka ne bo imela novih mladičev, ki bodo pristali v zavetišču ali poginili na ulici.
 

Zmota št. 4: Mačka se bo sama znašla

Za vse domače živali velja, da za svoje preživetje potrebujejo pomoč človeka. Zato prepričanje, da se mačke same znajdejo, ne drži. Ko se odpravljamo na počitnice ali smo dlje časa odsotni, je treba tudi za mačko poiskati varstvo. Nikakor je ne smemo pustiti same doma ali celo zunaj, saj tam nanjo preži kup nevarnosti.

Zmota št. 5: Črne mačke prinašajo nesrečo

Nobena mačka, pravzaprav nobena žival, ne prinaša nesreče. Črne mačke niso pri tem prav nobena izjema. Žal pa zaradi svoje barve pogosto ostanejo spregledane v zavetiščih in težje dobijo nov dom kot mačke s pisanimi in zanimivimi vzorci. Vendar so črne mačke ravno tako ljubeče, igrive in prijazne kot vse druge mačke. So čudoviti hišni ljubljenčki.

 

Članek je bil objavljen v reviji Moj planet

Moj planet je izvirna slovenska poljudnoznanstvena revija za otroke od 8. leta naprej, ki radi spoznavajo živali, rastline, naravne pojave in ves ta širni svet okoli sebe.
Več o reviji >

Moj planet

Naročniki na dom prejmete 15% popusta in brezplačno kodo za celoleten dostop do izbranih nalog na interaktivnem portalu Učimse.com.

Menu