Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Z leve proti desni: Živa Jalovec, Nada Grošelj, Silvana Orel Kos in Lenart J. Kučić

Epizoda 3: V kakšnem svetu živimo?

V novi epizodi našega podkasta se sprašujemo, ali je svet, kjer ima vsako bitje veliko svobode, ljubezni, podpore, iluzija. Odgovore iščemo pri pravljičnih muminih in v brutalni resničnosti sodobne Evrope.

Mumindol je svet, poln strpnosti, prijateljstva in radoživosti. V njem živijo prisrčna pravljična bitja mumini, ki verjamejo, da je svet poln velikih čudes za tistega, ki je pripravljen nanje. Njihove dogodivščine, ki jih je z nežnim humorjem ter izjemno sočutnim pogledom na svet popisala finska pisateljica in ilustratorka švedskega rodu Tove Jansson, so postale klasika mladinske književnosti.

Zgodbe, ki jih predstavlja knjiga kratkih zgodb Vse danske pisateljice in aktivistke Janne Teller, so popolno nasprotje tega idealiziranega sveta. Popisuje teme, o katerih neradi govorimo – nasilje, različne zlorabe, nestrpnost ...

V tokratni epizodi se naša Živa Jalovec in preiskovalni novinar Lenart J. Kučić sprašujeta, kakšni sta sodobna otroška in mladinska književnost ter kako prikazujeta svet, v katerem živimo. Odgovore sta jima pomagali iskati Nada Grošelj, ki je prevedla November v Mumindolu, deveto in zadnjo knjigo Tove Jansson iz serije o mumintrolih, ter Silvana Orel Kos, prevajalka knjige Vse.

Prisluhnite pogovoru

Preberite knjigi

Sofinancira program Evropske unije
Menu