Unovčite BON21 za knjižna darila v trgovinah Mladinske knjige

Unovčite BON21 za knjižna darila v trgovinah Mladinske knjige

Z otroki v hribe

Z otroki v hribe

Sončni dnevi nas vabijo v naravo.

Toda kam se odpraviti z otrokom, da ne bo preveč, premalo ali prenevarno? Gore in gozdovi so polni presenečenj, dogodivščin, izzivov, skrivnosti, vsega, kar imajo otroci radi, vsega, kar jih veseli in navdušuje. Televizija, računalniki, tablice, telefoni, igrice … za to bo še dovolj časa, otroci predvsem potrebujejo gibanje – gibanje na svežem zraku in v čisti naravi …

Pri tem ne gre le za zdravje in fizični razvoj otroka. Skupni sprehodi, pogovori in skupna doživetja v naravi tvorijo pravo zakladnico spominov, ki jih radi obujamo vse življenje. Tako se gradijo in krepijo vezi med starši in otroki, krepi se zaupanje in občutek varnosti, ki je za odraščajoče otroke nekaj najpomembnejšega.
 

Kako začeti

Takoj, ko začne otrok hoditi in je pri hoji dovolj stabilen, je dobro, da prenehamo uporabljati voziček. Lahko ga imamo s seboj le še za pomoč v skrajnih primerih. Z otrokom se odpravimo na sprehod in dovolimo mu, da sam hodi in raziskuje. Vsak kamenček je nekaj posebnega, vsak hrošček, ki nas preseneti, vsak metuljček, ki prileti mimo, vsaka rožica lahko vzbuja občudovanje. Ustavimo se in skupaj občudujmo naravo, pogovarjajmo se in izkoristimo čas, ki smo ga namenili otroku. Poglejmo naravo skozi njegove oči.
 

Kam se odpraviti in kako motivirati otroka

Sprehodi po okoliških travnikih, gričih in gozdovih so dober začetek za najmlajše pohodnike. Če živite na območju Ljubljane, so to vsekakor Rožnik, Golovec, Šmarna gora in še kateri od okoliških hribov. Otroci radi raziskujejo naravo, zato je dobro, da je pot otroku primerna, ne preveč strma, brez težjih ovir in ne predolga, ker se lahko naveliča.

Zahtevnejša in slikovitejša pot bo zaposlila otrokovo domišljijo in telo, tako da bo pozabil na druge napore med vzponom. Tudi najmlajši se radi spopadejo z izzivi in sami s seboj, ko pa pridejo na vrh, so najponosnejši in najbolj nasmejani zmagovalci.

Če se otrok upre in noče hoditi ter hoče v naročje, kar vztrajajte. Otroci imajo veliko več energije, kot si mislimo. Če bo pot zanimiva, bo otrok pozabil na težave in upor, opazoval bo naravo, raziskoval in sodeloval.

Lahko na primer štejete korake od ene do druge točke, zapojete kakšno Kekčevo pesem, si skupaj izmislite pravljico in razmišljate o tem, kaj počnejo živalce, ko vi korakate po gozdu ... Tako bo pot veliko zabavnejša in otrok bo z veseljem korakal naprej in se spoprijemal z novimi izzivi.
 

Ne pozabite na malico in primerno zaščito

Dobro se obujte in oblecite ter zaščitite proti klopom in komarjem, saj je to že skoraj obvezno. S seboj vzemite še kakšen dodaten kos oblačila, morda tudi igračo presenečenja, nikakor pa ne pozabite na malico.

Otroci bodo med hojo še hitreje postali lačni in žejni, najbolje pa je, da sami pripravijo in nosijo svoj nahrbtnik, kot pravi gorniki. Nič ni lepšega od piknika v naravi, ko na štoru, travniku ali klopci ob poti pojemo »težko prisluženi« sendvič, piškot ali jabolko.
 

Kakšne poti izbrati

V Sloveniji imamo res ogromno možnosti, čudovitih gorskih poti in lokacij vseh težavnostnih stopenj. Na pohod se lahko odpravite organizirano ali v lastni režiji. Le malo pobrskajte po spletu in takoj boste našli vrsto zanimivih idej in ponudb za dnevne izlete ali pa večdnevne družinske pakete, ki vsebujejo vse, od ogleda lokalnih znamenitosti do pravega pohodništva.

Čakajo vas Kekčeva dežela v Kranjski Gori, Koča pri čarovnici v Deželi pravljic in domišljije v Olimljah, Smrekovško pogorje na Koroškem, krajinski park Sečovlje, Velika planina, podate se lahko na Kras po učni poti ovčke Pliske, ki se vije Pliskovico in Kosoveljami … Možnosti je res ogromno, pravih gorskih poti pa nismo še niti omenili!

Kakšno pot boste izbrali, da bo ustrezala otroku? To je odvisno od starosti, zdravstvenega počutja in značaja otroka, njegove volje, želja, interesov ... In koliko pohodništva, da ne bo prenaporno? 

  • Do 2. leta – do 2 uri bivanja na zraku, hoje od 30 minut do ene ure, vožnja z vozičkom, nošenje, hoja
  • Od 2. do 3. leta – do 3 ure bivanja na zraku, strnjene hoje do 30 minut, nošenje, hoja
  • Od 3. do 4. leta – do 4 ure bivanja na zraku, hoje do 2 uri, hoja z vmesnimi počitki, nošenje po potrebi
  • Od 4. do 5. leta – hoje 3 do 4 ure, hoja z vmesnimi počitki
  • Od 5. do 7. leta – hoje do 4 ure, hoja z vmesnimi počitki, plezanje po malo zahtevni zavarovani plezalni poti ob varovanju
  • Od 7. do 10. leta – hoje do 5 ur, hoja z vmesnimi počitki, plezanje po malo zahtevni ali zmerno zahtevni zavarovani plezalni poti ob varovanju
     

Poiščite primeren izlet

Menu