Unovčite BON21 za knjižna darila v trgovinah Mladinske knjige

Unovčite BON21 za knjižna darila v trgovinah Mladinske knjige

Urednica Cici zabavnika Urška Skvarča

Urška Skvarča: Ustvarjam revijo, ki bi jo kot otrok oboževala

Z urednico revije Cici zabavnik o ugankarskih orehih, dinozavru Dinu in kaj reševanje s svinčnikom pomeni za razvoj otrok.

Z Urško Skvarča, urednico revije Cici zabavnik, se zagotovo ni pametno pomeriti v hitrostnem reševanju križank in drugih ugankarskih nalog.

Velika verjetnost je namreč, da ji ne boste kos. Ne le, da jih je oboževala že kot deklica, že več kot deset let vsak mesec pripravi vrsto najrazličnejših ugankarskih orehov, ki jih potem mlade brihtne bučke od 5. leta pa nekje do 3. razreda osnovne šole pridno trejo in urijo svoje možgančke. In vse naloge, ki jih sestavi, tudi večkrat reši. Zagnana punca, kajne?

Preberite, kako ustvarja revijo, kdo ji pri tem pomaga, kaj ima z vsem skupaj dinozaver Dino in zakaj je reševanje s svinčnikom v roki tako pomembno za razvoj otroka.
 

Kakšne otroke imate pred očmi pri ustvarjanju revije Cici zabavnik? Kaj želite, da v njej najdejo? Na kaj ste pri ustvarjanju najbolj pozorni?

Cici zabavnik, revijo za zabavo in ustvarjanje, rešujejo radovedni dečki in deklice, ki imajo radi uganke – takšna sem bila nekoč tudi sama. Za njih pripravljam uganke, križanke in zavozlanke ter druge vaje za mlade možgančke. Preživljanje prostega časa s Cici zabavnikom in dinozavrom Dinom je zato ne le zabavno, ampak tudi koristno!
Otroci v Cici zabavniku najdejo izpolnjevanke, labirinte, logične naloge, kvize … Ko uganko rešijo, so zadovoljni in ponosni sami nase, vsaka rešena naloga je zanje zmaga. 
Pri ustvarjanju revije pazim, da vsak otrok najde kaj zase: nekateri raje ustvarjajo, rišejo in barvajo, drugi radi rešujejo labirinte in iščejo razlike, nekateri pa izpolnjujejo izpolnjevanke in kvize. Različna je tudi zahtevnost nalog: nekatere so zelo lahke, nekatere precej težke, druge pa nekje vmes.
 

Ugankarske naloge v reviji so torej raznolike in različnih težavnostnih stopenj. Katere vrste nalog pa so najbolj priljubljene? Pa ustvarjalne delavnice? Kaj je najpomembnejše – izbor materialov, preprostost postopka?

Ker so otroci različni, so tudi naloge v Cici zabavniku različne: pobarvanke, labirinti in zavozlanke za malo mlajše, izpolnjevanke in kvizi, logične naloge, iskanje razlik, besed in števil v mreži za malo starejše in spretnejše otroke … Bolj ustvarjalni otroci pa najbolj uživajo v ustvarjalni delavnici in tečaju risanja. Ne smemo pozabiti še na tečaj angleščine in pri vseh priljubljene naloge z nalepkami. 
Ker je besedila malo in se ponavlja, lahko naloge brez težav rešujejo tudi otroci, ki še ne berejo samostojno. Mislim, da so vse naloge priljubljene, mogoče so otrokom malo bolj kot druge pri srcu labirinti – zato sta v vsaki številki kar dva. (smeh)
Ustvarjalne delavnice so pripravljene posebej za Cici zabavnik, postopek izdelave je vedno prikazan enostavno in nazorno. Zelo pomembno se mi zdi, da uporabljamo materiale, ki so pri roki in jih ni treba kupovati v specializiranih trgovinah. In da je ustvarjanje prilagojeno otrokom in njihovim sposobnostim.

Urška Skvarča in Dino

»Ko otroci rešujejo uganke v Cici zabavniku, se zabavajo in hkrati učijo.«

Zakaj je v vse bolj »zaslonskem« času tako pomembno, da otrokom ponudimo tudi čim več dejavnosti s svinčnikom in papirjem?Kako jim lahko reševanje ugankarskih nalog koristi v šoli in sicer v življenju?

Ko otroci rešujejo uganke v Cici zabavniku, se zabavajo in hkrati učijo: čisto šolskih veščin (pisanja, logičnega razmišljanja), pa tudi veščin, ki nam pridejo prav v vsakdanjem življenju (natančnosti, vztrajnosti). Seveda se v današnjem času zaslonom ne moremo popolnoma izogniti in se jim niti ne želimo – našim ugankarjem so poleg nalog v tiskani reviji vsak mesec na voljo tudi dodatne, skrbno izbrane interaktivne naloge na www.UCIMse.com, res pa je, da se – kot dokazuje vse več raziskav delovanja možganov – nekaterih za šolo in življenje pomembnih spretnosti otroci lahko naučijo le s svinčnikom v roki in s papirjem pred seboj.
 

 

Revijo Cici zabavnik kot urednica ustvarjate že nekaj let. Kaj je vaše največje zadovoljstvo pri delu? Se spomnite kakšne zanimive prigode, anekdote, odziva bralcev?

Cici zabavnik ima 13 let in čisto vsako od teh let je bilo lepo. Že kot deklica sem, raje kot da bi gledala televizijo ali se s prijateljicami pogovarjala po telefonu, iskala gesla v atlasu, vsevedniku in leksikonu Sovi ter jih vpisovala v prazne križanke. Nemirna sem bila, dokler niso bili zapolnjeni prav vsi kvadratki. Moja služba je ustvarjanje revije, ki bi jo kot otrok oboževala – kaj je lepšega?
Prav toliko let so z mano moji neprecenljivi sodelavci: ilustratorji Simon Kajtna, Mojca Lampe Kajtna (ki pripravlja tudi strip o Dinovih dogodivščinah in ustvarjalne delavnice), Urška Stropnik Šonc in Marko Škerlep. 
Najbolj sem vesela odziva otrok. Ko mi pošljejo rešitve nagradnih nalog in dopišejo, da je Cici zabavnik njihova najljubša revija, sem, kot bi rekel dinozaver Dino, Cicizabavnikova maskota, taaaaako vesela. Zanimivo se mi zdi, da otroci pišejo Dinu kot resnični osebi. Pred kratkim je Dinu pisala Katarina in mu zaželela srečne praznike: novo leto, božič, dan samostojnosti in tudi kulturni dan.

 

Povedali ste že, da imate tudi sami radi ugankarske naloge. Katere so vam najljubše? Vedno rešite tudi vse naloge v Cici zabavniku? Kaj in kako pa najraje ustvarjate sami?

Seveda je reševanje križank še vedno moje ljubo razvedrilo. Rada imam križanke vseh vrst, v Cici zabavniku pa najraje iščem razlike ter besede in števila v mreži. Naloge sestavim sama in jih, preden gre Cici zabavnik v tiskarno, tudi večkrat rešim. Včasih se mi zdi, da ga takrat znam že na pamet. (smeh) Z veseljem sestavljam vse naloge, le pri kvizih se mi kdaj zatakne – težko je iz meseca v mesec sestavljati zanimiva, in če se le da, vsaj malce hecna vprašanja.
 

Več o reviji Cicizabavnik >

Cici zabavnik, januar 2020
Cici zabavnik

Naročniki na dom prejmete 15% popusta in brezplačno kodo za celoleten dostop do izbranih nalog na interaktivnem portalu Učimse.com.

Menu