Vabljeni v trgovine Mladinske knjige. Blizu smo >

Tudi otroke skrbi

Tudi otroke skrbi 

Tako imenovane psihosomatske težave so v obdobju novega koronavirusa dobile čisto nove razsežnosti.

V naših ambulantah se v zadnjem času veliko pogosteje kot sicer pogovarjamo o glavobolih, bolečih trebuščkih in drugih nedoločnih bolečinah. Veliko pogosteje se srečujemo tudi z depresivnimi težavami najstnikov.

Verjetno bi bilo pretirano za vse okriviti kar novi koronavirus. Je pa sedanja situacija razkrila in poslabšala mnoga stanja, s katerimi so družine doslej »nekako vozile«. A morda je prav zdaj priložnost, da se spomnimo tovrstnih težav in mislimo nanje tudi v teh, drugačnih okoliščinah.
 

Stiske malčkov 

Sploh majhne otroke smo kar nekako spregledali. Večinoma jih v svojih razmišljanjih nehote odpravimo z razlago, da itak še ne razumejo … Morda resnično ne razumejo celotne situacije, pa saj je še mi ne. Ob tem pa pozabljamo, da tudi majhne otroke lahko zelo skrbi za zdravje in življenje bližnjih, ki jih imajo radi in so nanje navezani. Otrok iz pogovorov odraslih zlahka razbere, da je zdravje babice in dedka v nevarnosti.

Nekateri so stare starše ali pa druge ljube osebe v tem času dejansko tudi izgubili. Za mnoge je zelo stresno že to, da starih staršev in drugih sorodnikov ne morejo obiskati. Da sploh ne govorim o tistih, ki iz različnih razlogov daljši ali krajši čas niso mogli biti blizu enemu od staršev.
 

Izolacija in posledice

Zaprtje vrtcev in šol je poseben izziv. Pa o tem ne bi, ker je bilo na to temo prelitega že preveč črnila in izrečenih ogromno besed. Je pa prav to seveda močan dejavnik pri razvoju mnogih težav otrok vseh starosti. Pred tem pač ne moremo mižati. 

Prav izolacijo od vrstnikov in izostanek vsakodnevnih stikov z vrstniki največkrat omenjajo najstniki, pri katerih so se razvila ali poslabšala depresivna stanja. Povedo, da njihove težave sicer niso čisto nove, a so se prej lahko vsak dan vsaj malo pogovorili s prijatelji v šoli, na treningih in drugih dejavnostih.
 

Glavobol in bolečine v trebuhu

Najpogosteje otroci tožijo zaradi glavobolov in bolečin v trebuhu. Pogoste so tudi druge vrste bolečin, težave s spanjem, prebavne motnje, tako imenovani tiki, odklanjanje hrane, včasih tudi zelo pogosto odvajanje urina in podobno.

Nič od naštetega ne smemo brez temeljitega pogovora in natančnega pregleda kar tako razglasiti za psihosomatsko težavo. Niti v primerih, kjer obstaja zelo jasna vzročna zveza. To bi nas lahko zavedlo in bi tako spregledali pomembne bolezni. Pri tovrstnih težavah moramo vedno najprej z usmerjenimi preiskavami izključiti resne vzroke bolezni.
 

Kaj opazite starši?

Tako pri otrocih, ki pogosto tožijo zaradi glavobola, kot pri tistih, ki jih pogosto boli trebuh ali kaj drugega, k diagnozi zelo pomagajo opažanja staršev. Že ob prvem pregledu nam to pomaga, da pravilno usmerimo potrebno diagnostiko.

Pomembno je, da si zabeležite, kako pogosto otrok potoži zaradi težav, kdaj čez dan se bolečine pojavijo, ugotovite lahko morebitne povezanosti s hrano, naporom, učenjem in drugimi situacijami. Zabeležite si tudi, kaj otroku pomaga.
 

Takoj k zdravniku!

Pri glavobolih moramo biti posebej pozorni na glavobole, ki se hitro slabšajo po jakosti in postajajo vse bolj in bolj pogosti. Če so glavobolu pridružene druge težave, kot so slabost, bruhanje in krči, otrok potrebuje takojšen pregled!

Pri bolečinah v trebuhu je zelo resen opozorilni znak bolečina, ki je nenehna in se stopnjuje. Tudi tak otrok potrebuje pregled takoj. Hujšanje, driska, ki ne preneha v nekaj dneh, krvave primesi v blatu – to so znaki, da je treba zdravnika obiskati čim prej.

Tudi majhne otroke lahko skrbi za zdravje in življenje bližnjih.

Tudi majhne otroke lahko skrbi za zdravje in življenje bližnjih.

Ko telesnega vzroka ni

Večinoma pa otroci teh hudih znakov nimajo, ampak le pogosto potožijo, da jih kaj boli. Če z natančnim pogovorom in pregledi ne najdemo organskega vzroka, moramo misliti na druge razloge.

Velikokrat starši na neposredno vprašanje, ali je v družini, šoli ali vrtcu prišlo do stresnih dogodkov, hitro odgovorijo, da ni bilo nič takega. Rada bi opozorila, da otroških težav in dojemanja ne moremo meriti z »odraslim metrom«. Otroka lahko zelo prizadenejo tudi dogodki ali situacije, ki niso ravno ločitev ali požar.
 

Čas za pogovor 

Z vprašanjem »Povej mi, kaj je narobe?« večinoma ne bomo opravili čisto nič. Otroci potrebujejo čas in priložnost da povedo, kaj jih teži ali skrbi. To jim damo tako, da smo z njimi, gremo z otrokom sami na sprehod (en starš in en otrok!), kaj skupaj delamo in podobno. Ko otrokom namenimo ta čas in ko se počutijo varno, velikokrat lepo razložijo, kaj jih teži.

Predvsem pa je pomembno, da se starši zavedamo, da položaj, v katerem smo se znašli, boli tudi otroške duše. Tako da takrat, ko potožijo, da jih boli trebušček – v resnici ni vedno trebušček tisti, ki boli.

Pediatrinja Vlasta Kunaver
O avtorici

Vlasta Kunaver, dr. med., je specialistka pediatrije, ki v otroški ambulanti dela že več kot 20 let. Več nasvetov za zdravje otrok najdete na njeni spletni strani www.pediatrinja.si.

Članek je bil objavljen v reviji Pogled

Pogled o različnih vidikih vzgoje in starševstva piše poglobljeno, tehtno in praktično. Zaupanja vredne vsebine pišejo znani slovenski strokovnjaki z različnih področij.
Spoznajte revijo >

Pogled, marec 2021
Pogled

Pogled lahko pridobite kot brezplačno starševsko prilogo ob naročilu otroških revij Cicido in Ciciban.

Menu