Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Tina Mlakar Grandošek, urednica revije Pogled

Tina Mlakar Grandošek: Zanima me, kaj se dogaja v glavah otrok in staršev

Urednica revije Pogled o sodobnih starševskih dilemah.

Starševstvo ni le poslanstvo in vseživljenjski »poklic«, zahteva tudi nenehno učenje. Dogodkov in situacij, ki starše ujamejo nepripravljene, je v prvih mesecih malčkovega življenja veliko, a jih z leti ni prav nič manj, je prepričana urednica Tina Mlakar Grandošek.

Revija Pogled, brezplačno priložena Cicidoju in Cicibanu, osemkrat na leto staršem olajša življenje z iskanjem odgovorov na njihove težave. Tina, ki je urejanje revije prevzela letos, v iskanju aktualnosti najraje izhaja iz resničnih življenjskih zagat. »Obstaja presek vsakdanjih situacij, ki starše spravljajo v zagato. Mi skušamo pokazati vsaj pravo smer, če že ne rešitve.«
 

Ker je Pogled namenjen staršem otrok v predšolskem obdobju in v prvi triadi osnovne šole, najpogosteje pod drobnogled jemljete vzgojo in izzive sodobnega starševstva. Kaj današnje starše najbolj zanima? 

To vprašanje si zastavimo pred snovanjem vsake nove številke. Veliko pišemo o vzgojnih zagatah in vprašanjih, družinskem življenju pa tudi o knjigah in branju, saj je Pogled priložen literarnima revijama in mu to nekako tudi pritiče.
Čeprav živi vsak po svoje, si domišljam, da obstaja presek vsakdanjih situacij, ki bralce, starše, vzgojitelje oziroma pedagoge, ki so tudi bralci Pogleda, spravljajo v zagato. Na primer navajanje na kahlico, rivalstvo med otroki, (ne)uporaba elektronskih naprav … Mi skušamo pokazati vsaj pravo smer, če že ne rešitve.
 

Kakšni članki imajo največji odziv?

Zelo dobro so običajno brani intervjuji z različnimi strokovnjaki, članki psihologov in specialnih pedagogov, vedno aktualni prispevki naše pediatrinje in drugih specialistov. Veliko zanimanje so na primer poželi intervjuji s psihiatrom Željkom Ćurićem in kliničnim psihologom Aleksandrom Zadelom. Tudi z danes žal že pokojnim Jesperjem Juulom se nam je uspelo povezati. 
Zelo pa starše zanimajo tudi teme, ki so povezane s prelomnicami v razvoju, vzgojnimi dilemami in podobnim. Ko gre otrok v vrtec ali v šolo, med svoje vrstnike, se zanj in za starše odpre novo poglavje, ki odpira mnoga nova vprašanja.

Kako nastajajo vsebine? In kdo vse sodeluje pri pripravi revije?

Srečo imamo, da Pogled uredniško ustvarjamo zaposlene ženske in mame različno starih otrok, zato se teme zelo pogosto porajajo same od sebe. Ko smo pred šestimi leti z urednico Nano Kisel začeli, je bila ena prvih tem – ki nas je, očitno, vse žulila – kako usklajevati dom, družinsko življenje in službo. Pravzaprav mene to še vedno muči, tako da bomo o tem gotovo še pisali. (smeh) Zdaj, po šestih letih smo si teme nekako spontano razdelile; eni so bliže šolske teme, drugi zdravstvene itd. 

Se pa seveda ves čas zavedamo poslanstva revije – ni lahko biti sopotnik tako ugledni reviji, kot je Ciciban. Ker cenimo naše bralce, jim želimo ponuditi kvalitetne vsebine, zato na uredniških sestankih skrbno izbiramo vsebino, se trudimo biti raznoliki, dovolj splošni, zanimivi in hkrati aktualni.
 

S kakšnimi temami se kot mama dveh šolark najbolj poistovetite? 

Osebno me najbolj zanimajo teme, ki na prvo mesto postavljajo otroka, ne starša. Ne mislim v »otrokocentričnem smislu«, ko se otroka postavlja v središče vesolja. Zanima me predvsem, kaj se dogaja v glavicah naših otrok. Kako razmišljajo, se razvijajo, kako dojemajo svet? Zakaj se odzivajo na določen način, kako čustvujejo? V čem so si lahko podobni in v čem tako zelo drugačni? Vznemirja in zanima me tudi, kako zelo različno otroke vidimo starši, pedagogi in učitelji – to je pa spet drugo vprašanje, ki odpira mnoge, tudi zelo zanimive teme … 
 

Revija Pogled je brezplačno priložena Cicidoju in Cicibanu

»Zanimajo me teme, ki na prvo mesto postavljajo otroka, ne starša.«

Tako kot na drugih področjih življenja se tudi pri vzgoji vse pogosteje pojavljajo trendi. Kako gledate nanje?

Z zanimanjem, a tudi zadržano. Skoraj ni dneva, da ne bi naletela na kak članek, knjigo, zapis na družabnih omrežjih, oddajo ali intervju na temo starševstva, otrok oziroma vzgoje. Če me tema zanima, najprej preverim, kdo se je pod njo podpisal, kakšne so njegove izkušnje in reference. Potem se seveda vprašam, kako tema odmeva v drugih družinah, v vrtcih in šolah. Tudi zato je zelo dobrodošlo, da lahko trende pretresemo na uredniških sestankih. Ker več glav res več ve.

»Želimo si, da bi bralec v vsaki številki izvedel čim več koristnega in zanimivega.«

Kakšen je vaš uredniški moto? 

Urednikovanje Pogleda sem prevzela v precej turbulentnih časih vsesplošne epidemije in karantene. Mi je pa prejšnja urednica Nana in ekipa sodelavk na uredništvu predala dobro dediščino. Vsekakor se bom še naprej trudila, da bo Pogled verodostojen, zanimiv, svež in sodoben. 
Skupaj si bomo še naprej prizadevali, da bo bralec po prebranih člankih imel občutek, da je izvedel nekaj koristnega in zanimivega. Tu nam največkrat priskočijo na pomoč slovenski strokovnjaki z različnih področij, ki z veseljem pišejo, za kar smo jim iz srca hvaležni. Verodostojne in preverjene vsebine, podane komunikativno, prijazno in zdravorazumsko so največja vrednost Pogleda.

 

Spoznajte revijo Pogled

Pogled o različnih vidikih vzgoje in starševstva piše poglobljeno, tehtno in praktično. Zaupanja vredne vsebine pišejo znani slovenski strokovnjaki z različnih področij.
Spoznajte revijo >

Pogled, julij 2020
Pogled

Pogled lahko pridobite kot brezplačno starševsko prilogo ob naročilu otroških revij Cicido in Ciciban.

Menu