Unovčite digitalni BON22 v trgovinah Mladinske knjige.

Unovčite digitalni BON22 v trgovinah Mladinske knjige.

Revija_moj_planet_junij_2022_sprehod_po_pasje

Sprehod po pasje

Zakaj je sprehod eden od najpomembnejših dogodkov v pasjem dnevu?

Sprehod potrebujejo prav vsi psi, tudi tisti, ki veliko časa preživijo zunaj na vrtu ali v pesjaku.

Na sprehodu se namreč pes razgiba, vohlja, raziskuje svojo okolico in spoznava različne novosti. Pri tem se zabava in zaposli svoje možgane. Vse to je izjemnega pomena za zdravje in dobro počutje tvojega psa.
 

V dobri družbi

Psi niso radi sami. Najbolj veseli so, če lahko veliko časa preživijo z nami. Ljudje pa smo pogosto odsotni. Hodimo v šolo in službo ter imamo kup obveznosti, kamor psa ne moremo vzeti s seboj. Zato je toliko bolj pomembno, da si vsak dan vzameš dovolj časa za druženje s svojim ljubljenčkom. To lahko obsega igro, sprehod ali pa preprosto posedanje na vrtu oziroma poležavanje na kavču.

Pes vidi svet skozi vonj

Ko se odpraviš na sprehod s psom, ne pozabi, da je ta namenjen prav njemu. Psi svet vidijo drugače kot mi. Izjemno dobro vohajo. S pomočjo voha si ustvarjajo sliko o svetu. Ko prevohajo svojo okolico, izvejo, kaj se je tam dogajalo. Pomembno je, da si na sprehodu vzameš čas. Ustavi se, ko se ustavi tvoj ljubljenček. Pusti mu vohati in raziskovati. Opazuj, kaj ga zanima, čemu na sprehodu nameni največ pozornosti in kam gre najraje. Pes, ki ne sme vohati, se na sprehodu ne počuti dobro!

Revija_moj_planet_junij_2022_sprehod_po_pasje

Kam na sprehod?

Psu je lahko zanimivo prav vse. V okolici doma bo raziskal, kaj vse so tam počeli njegovi sosedje in prijatelji. Gozd bo zanj poln zanimivih vonjev po drugih živalih in rastlinah, ki jih v okolici doma običajno ne sreča. Nekateri psi radi čofotajo po potočkih in rekah, drugi bolj uživajo v raziskovanju urbanega okolja. S psom se na sprehod lahko odpraviš skoraj kamorkoli.

Revija_moj_planet_junij_2022_sprehod:po_pasje

Previdno 

Če ima tvoj pes kakšne težave, je treba sprehod prilagoditi. Če se na primer boji avtomobilov, se ni dobro zadrževati v bližini prometne ceste. Če preganja divjad, v gozdu ne sme biti prosto spuščen. Sam najbolje poznaš svojega kosmatinca. Za sprehod poišči kraj, kjer se bosta lahko oba imela dobro. 

Pasji prijatelji

Tudi psi imajo prijatelje. Radi srečujejo in pozdravljajo druge pse ter se z njimi igrajo. Z nekaterimi stkejo prave prijateljske vezi in se jih resnično razveselijo, ko jih vidijo. Druženje z vrstniki je zanje ravno tako pomembno kot hrana ali voda. Če ima tvoj ljubljenček kakšne pasje prijatelje, se z njihovimi skrbniki lahko dogovorite za skupni sprehod. Odpravite se v park ali v naravo, kjer se psi lahko poigrajo, skupaj raziskujejo, vohljajo, skopljejo kakšno luknjo in počnejo druge pasje stvari.

Revija_moj_planet_junij_2022_sprehod_po_pasje

Trajanje sprehoda

Različni psi potrebujejo različno dolge sprehode. Pri mladičkih velja pravilo »manj je več.« 3 ali 4 mesece stari mladički bodo šli raje na več kratkih potepov. Zadostuje že okoli 15 minut naenkrat! Podobno velja tudi za ostarele ali bolne pse. Odrasli pa se bodo raje odpravili na malo daljše raziskovanje. Za odraslega psa velja pravilo, da naj bi sprehod trajal okoli 45 minut – včasih malo več, včasih malo manj.

Članek je bil objavljen v reviji Moj planet

Moj planet je izvirna slovenska poljudnoznanstvena revija za otroke od 8. leta naprej, ki radi spoznavajo živali, rastline, naravne pojave in ves ta širni svet okoli sebe.
Več o reviji >

Revija_moj_planet_junij_2022_naslovnica
Moj Planet

Moj planet
Naročniki na dom prejmete 15% popusta in brezplačno kodo za celoleten dostop do izbranih nalog na interaktivnem portalu Učimse.com.

Menu