Vabljeni v trgovine Mladinske knjige. Blizu smo >

Prvič

Prvič

Spolnost je strašansko pomembna reč.

Ne samo da je od nje odvisna prihodnost človeštva, ker tega pač ne bi bilo več, če bi se prenehali razmnoževati, ampak pomeni tudi najintimnejši stik med dvema človekoma. Zato res ni nič čudnega, da veliko razmišljamo o njej.

Povsem normalno je, da se takrat, ko se ti začne dekliško telo spreminjati v žensko oziroma deško telo v moško, začneš spraševati tudi o tem, kako je, ko imaš spolne odnose. 
 

Kdaj si dovolj star?

Super bi bilo, če bi na to vprašanje obstajal odgovor, ki bi veljal za vse. Ali pa je mogoče bolje, da ga ni, ker bi se drugače sekirali, da »že vsi seksajo, samo jaz še ne«. V resnici velja, da si za spolne odnose dovolj star, ko si čustveno in telesno dovolj zrel, da se spopadeš z njihovimi posledicami. To sicer zveni, kot da prvemu spolnemu odnosu sledi naravna katastrofa – ampak preprečil/a jo boš ravno s tem, da se boš spolnosti lotil/a pripravljen/a. V nasprotnem primeru se morda res ne boš znal/a ustrezno zaščititi pred nosečnostjo ali spolno prenosljivimi boleznimi oziroma se boš počutil/a prazno, izrabljeno, celo izdano. Splošno pravilo pravi: v osnovni šoli še nisi dovolj zrel za spolnost. Pozneje pa vsak drugače dozoreva.
 

S kom?

Ker je spolnost tako intimen stik, je pametno, da imaš spolne odnose samo z ljudmi, ki jih imaš zelo rad/a in jim zelo zaupaš. Vsaka zveza mora dozoreti, preden lahko rečeš, da nekoga zares poznaš in si prepričan/a, da so čustva obojestranska. To pomeni, da morata dva skupaj preživeti veliko časa, sodelovati pri različnih stvareh in se pogovarjati o marsičem, preden zlezeta med rjuhe. Ko si dovolj zrel, ti odgovor, kdo je tisti pravi, prišepne občutek; v sebi zmeraj vemo, ob kom se počutimo prijetno in varno. 
 

Kje?

Prostor, kjer imaš spolne odnose, se zdi ob vsem tem manj pomemben, vendar kljub temu šteje. Precej zoprno je namreč, če si živčen, ker razmišljaš, da te bodo zalotili starši, če te zebe ali če te nekaj nonstop tišči v hrbet. Vsaj za prvič izberi nekaj udobnega in prijetnega – tisoče sveč okoli postelje pa je dobra ideja samo v filmih, ker v resničnosti nihče noče, da bi moral sredi akcije klicati gasilce. (Pravzaprav za prvič še vedno toplo priporočam običajno posteljo, po možnosti s svežo posteljnino.)
 

Kako?

Najbolj trapast odgovor, ki ga lahko dobiš, ko te zanima, kako se izvede prvi spolni odnos, je, da se preprosto prepustiš navdihu in občutkom. V smislu: to pa ja vsak zna. Ampak dejstvo je, da je zares težko odgovoriti drugače! Spolnost je namreč nekaj tako naravnega, da nekako zmeraj ugotovimo, kaj moramo narediti, da bo v redu, še posebej, če se partnerja pri tem usmerjata in si pripovedujeta, kaj jima je všeč. Če bo prvič za oba, se lahko učita skupaj. In če bo eden bolj izkušen, naj pomaga drugemu. Kadar si dva zaupata, gre to zelo spontano! Bolj ko boš sproščen/a, lažje bo šlo.
 

Kako se moraš pripraviti?

Splošno pravilo pravi, da dobre priprave pomenijo polovico uspeha – in pri spolnosti ni nič drugače. 

  1. Če si punca, pojdi h ginekologu. Do 15. leta ti ga morajo izbrati starši, pozneje pa lahko to narediš sama. Zdravniki so zavezani k molčečnosti, zato staršem ne bodo povedali, o čem ste se pogovarjali. 
  2. Poskrbi za zaščito pred nosečnostjo in spolno prenosljivimi boleznimi (najboljši je kondom; kupiš ga lahko v običajni trgovini, drogeriji, lekarni, trafiki, na bencinski črpalki …).
  3. Poskrbi za osebno higieno: oprhaj se, uporabi dezodorant in obleci sveže perilo. Saj ne, da drugače ne gre – je pa tako prijetnejše, ker boš bolj sproščen/a. 
  4. Prepričaj se, da sta zares oba za. Spolni odnos mora biti zmeraj prostovoljen, želeti si ga morata oba. Če kdo dvomi ali si zadnji hip premisli, je treba njegovo odločitev spoštovati!
     

Kako je po prvem spolnem odnosu?

Po prvem spolnem odnosu bi ti moralo biti prijetno. Ne odpre se zemlja, ni ognjemetov, običajno punce celo malo boli in lahko zakrvavijo (ker se pretrga deviška kožica) – a če je šlo tako, kot mora, se boš počutil/a zadovoljno in še bolj povezano s človekom, ki si ga spustil/a najbolj blizu. Morda te bo presenetilo, ker bo zunaj vse teklo brez kakršnih koli sprememb, medtem ko se boš ti sam/a sebi zdel/a čisto drugačen/drugačna. Ali nasprotno: mogoče se boš čez čas spraševal/a, ali se je sploh kaj zares zgodilo ali si si vse samo domišljal/a. Spolnost vsak doživlja po svoje, in tudi v tem je njen čar.
 

Kje lahko o spolnosti izveš več?

Informacij o spolnosti je veliko, vendar niso vse zanesljive in verodostojne. Mogoče se o tem lahko pogovoriš s starši (tudi taki obstajajo) ali osebnim zdravnikom oziroma ginekologom. Dober vir so tudi knjige in prispevki, ki jih pišejo strokovnjaki. Nekaj uporabnih člankov je na internetu, vendar je tam treba biti še posebej previden – zaupaj samo preverjenim stranem, strokovnjakom in uradnim institucijam. Večina pa se o spolnosti pogovarja z vrstniki. S tem ni nič narobe, ker se lahko veliko naučiš tudi iz tujih izkušenj, a pozor: ne verjemi vsemu, kar slišiš, in predvsem presliši vse, zaradi česar bi se lahko počutil/a slabo. Ne seksajo vsi razen tebe, niso vsi že prvič mojstri, prav vse je prvič strah in predvsem nikjer ne piše, da bi morali to vsi delati enako. 

 

Članek je bil objavljen v reviji PIL

PIL je mesečna revija, ki združuje vse, kar najstnike najbolj zanima, jim pomaga skozi najstniška leta, jih zabava in jim širi obzorja.
Več o reviji > 

Pil, april 2021
Revija PIL

Naročniki na dom prejmete 15 % popusta in brezplačno kodo za celoleten dostop do izbranih nalog na interaktivnem portalu Učimse.com.

Menu