Unovčite bone za knjige, učbenike in delovne zvezke v trgovinah Mladinske knjige

Unovčite bone za knjige, učbenike in delovne zvezke v trgovinah Mladinske knjige

Priročniki so zakon!

Priročniki so zakon!

Vsakdo izmed nas ima svojo najljubšo knjigo otroštva.

Največkrat je to pravljica ali zgodba o medvedku ali mucku, le malokdo izmed nas pa se spomni svoje najljubše knjige o naravi, živalih ali vesolju ... Vendar so neleposlovne knjige še kako pomembne pri razvoju otroške misli in čustvovanja ter usvajanju novih znanj!

Slikovni slovarji, ustvarjalne in kuharske knjige, knjige miselnih ugank in zabavni kvizi, v katerih otroci odkrivajo svet in spoznavajo njegovo delovanje, so knjige, ki spodbujajo otrokovo naravno radovednost. Tovrstna gradiva pomagajo pri zgodnjem opismenjevanju, spoznavanju narave in znanosti, razvnemajo duh znanstvenega raziskovanja in umetniškega ustvarjanja.

Skupaj s branjem leposlovnih del so podlaga za razumevanje učne snovi od prvih razredov osnovne šole in še v študijskih letih.

S priročniki otrok vstopa v svet raznolikih vsebin in informacij, omogočajo mu vpogled v delovanje sveta in raziskovanje nepoznanih krajev, živali, kultur in pojmov. Otrok, ki ga zanima življenje v morju, s knjigami, ki so prilagojene njegovemu razumevanju, spoznava bitja, ki živijo v neizmernih morskih globinah. Leksikoni in enciklopedije bogatijo besedišče in poglabljajo znanje.

Pomembno je, da pri izbiri priročnikov upoštevamo starost otroka, predvsem pa njegove želje, in izberemo teme, ki ga zanimajo. S pravo mero novih spoznanj bosta rastla tako njegova radovednost kot znanje, s tem pa bomo ohranili tudi neprecenljivo sposobnost čudenja in občudovanja vsega, kar nas obdaja.

Priročniki zmorejo vse to:

  • Spodbujajo radovednost, razvnemajo domišljijo
  • Urijo razumevanje navodil in osredotočenosti
  • Vabijo k pisanju in branju
  • Poglabljajo in dopolnjujejo znanje
  • Netijo raziskovalnega duha
  • Pomagajo pri urjenju malih sivih celic
  • Zabavajo, nasmejejo, očarajo!

Neleposlovne knjige se od leposlovja razlikujejo tudi po »vrsti« branja, saj od bralca oz. poslušalca zahtevajo drugačno razumevanje vsebine. Če se otroci s tovrstnimi gradivi srečajo že pred vstopom v prvi razred osnovne šole, razvijejo sposobnost branja podatkov, sledenja navodilom in prepoznavanja podatkov iz besedila, diagramov in fotografij.

To je – še posebej v informacijski dobi – pomembna življenjska veščina, pa naj pečejo torto po korakih v receptu, dešifrirajo avtobusni vozni red ali za zabavo rešujejo logične in miselne uganke, pri katerih je potrebno manj pomembne podatke ločiti od pomembnih.

Priročniki pomagajo tudi pri soočanju z novimi življenjskimi izkušnjami in spremembami. To so lahko selitev v drugo državo ali le v drugi del mesta, priprave na rojstvo sorojenca, reševanje težav in sporov s prijatelji ali v družini. Otrokom (in odraslim!) je na voljo množica tiskanih in e-gradiv s stvarnimi podatki o življenju v različnih kulturah po vsem svetu.

Menu