Vabljeni v trgovine Mladinske knjige. Blizu smo >

Maria Parr, glas otroškega sveta

Njene knjige primerjajo z deli Astrid Lindgren, v njih pa nastopajo samosvoje in malo nagajive deklice, ki se spretno znajdejo sredi napetih dogodivščin.

Maria Parr je prijazna svetlolasa Norvežanka, ki z družino živi v vasi na severu Norveške.

Študirala je nordijske jezike in književnost, delala kot učiteljica, zadnja leta pa se posveča predvsem pisanju. Zelo pogosto tudi potuje, saj se rada srečuje z mladimi bralci, ki njene knjige naravnost obožujejo.
 

Literatura za otroke je najpomembnejša

»Prepričana sem, da je najpomembnejša ravno literatura za otroke in mladino,« je v intervjuju za Delo povedala priljubljena pisateljica, ki je pričela pisati že kot majhna deklica.
Ker veliko ljudi prav v obdobju otroštva in mladostništva najpogosteje poseže po knjigi, je treba ravno takrat najbolj paziti, kaj dobijo v roke, pravi Maria Parr.

»Menim, da moramo jemati otroke tako resno, kot jemljemo odrasle. Saj imajo enaka čustva kot mi, prav tako tudi hude izkušnje. Vendar se mi zdi nujno, da ob koncu knjige vedno nakažem tudi upanje na bolje,« je še povedala norveška pisateljica, ki z vsakim novim romanom pobira več nagrad in širi svoj krog navdušenih bralcev.

»Prepričana sem, da je najpomembnejša ravno literatura za otroke in mladino.«

Svoj prvi roman Vafljevi srčki je napisala že med študijem, prevedli pa so ga tudi v več kot dvajset jezikov. Sledila je še Tonja iz Hudega Brega, leta 2017 pa je izšel še njen zadnji roman Golmanka in morje, ki ga imamo prevedenega tudi v slovenščino.
 

Starši, zamižite na eno oko

Morda je skrivnost Marijinih knjig v iskrivih junakih in predvsem junakinjah, ki jim pisateljica pušča dovolj svobode in prostora. Po mili volji lahko zganjajo neumnosti, na lastno pest raziskujejo svet in si tako pridobivajo dragocene, zabavne, kdaj pa kdaj pa tudi boleče izkušnje.

Junaki Marie Parr raziskujejo svet na lastno pest in si tako pridobivajo dragocene, zabavne, a tudi boleče izkušnje.

V Vafljevih srčkih spoznamo Leno, ki je namazana z vsemi žavbami. Skupaj s prijateljem, sosedom Trilejem, vedno kaj ušpičita. Tudi take vragolije, ki niso v skladu s pravili vzornega obnašanja, pa tudi marsikateri varnostni predpis kdaj gladko spregledata.
Enkrat si »sposodita« čoln, drugič napeljeta žičnico med hišama, uredita si sankališče, ki vodi čez (khm, prometno) cesto … Marsikatera mama bi ob takšnih domislicah svojih otrok zaskrbljeno vila roke, jih zapirala v sobo in se zakopala v branje priročnikov o vzgoji.

V romanih Marie Parr pa so starši ravno prav daleč in ravno dovolj blizu, da si otroci lahko privoščijo marsikaj, a se na koncu vse, no, skoraj vse, srečno izteče. Pisateljica svojih malih bralcev ne zavija v vato. Soočijo se tudi z izgubo, boleznimi, odhodi in velikimi spremembami, ki jih prej ali slej vsakomur od nas prinese življenje.

Tako je tudi v drugi knjigi Tonja iz Hudega Brega, ki prinaša zgode in nezgode dveh najboljših prijateljev: pogumne in drzne Tonje ter starega, godrnjavega Gunnvalda, ki je star sedemdeset let in igra violino. S Tonjo si delita vse skrivnosti. No, tako vsaj misli Tonja, vse dokler se Gunnvald ne znajde v bolnišnici in se stvari nekoliko zapletejo …
 

Strašna dramatičnost, nebrzdan humor in slastne jezikovne vragolije

Golmanka in morje je tretja in najbolj sveža knjiga Marie Parr, ki je na Norveškem izšla leta 2017. Istega leta je prejela nagrado brage za najboljšo norveško otroško knjigo leta. V odličnem prevodu Darka Čudna in z duhovitimi ilustracijami Jureta Engelsberga je na voljo tudi v slovenščini.

S knjigo se vračamo v Razbito Matildo, vas, kjer je doma Lena, ki smo jo spoznali že v Vafljevih srčkih. Zgodba se odvija tri leta pozneje, Lena in Trile sta stara dvanajst let. Ko v mesto prispe novi nogometni trener, se nad Lenino vratarsko kariero zgrinjajo črni oblaki. Trile se ubada s tem, kako bi naredil vtis na novo sošolko, dedek pa je spet na morju, kjer se nadeja veličastnega ulova … Zgode in nezgode čudaške druščine, ki bo gotovo znova očarala otroke in odrasle, se lahko pričnejo!
 

Valfljevi srčki tudi na TV-zaslonih!

V času zimskih počitnic, od 15. do 19. 2. in 22. do 26. 2., si lahko od ponedeljka do petka ob 10.00 na prvem programu Televizije Slovenija ogledate nadaljevanko Vafljevi srčki, posneto po knjižni predlogi Marie Parr.

Menu