Vabljeni v trgovine Mladinske knjige. Blizu smo >

Ti in jaz, PIL; december 2020

Kako veš, če je vate?

Z eno besedo: težko.

Razen če svojo simpatijo kar naravnost vprašaš, kaj čuti do tebe. Ampak tudi takrat tvegaš, da se ti bo zlagala, ker ji je nerodno ali jo je strah, da jo bodo zafrkavali.

Zato vsem, ki se sprašujete, ali imate kaj šans, preostane le ugibanje – ali pravo detektivsko delo, ki zahteva natančno oko, ostro uho, spretno postavljanje vprašanj in dobre zveze.
 

Opazujte

Najprej skrbno opazujte, kako se vaša simpatija vede. Vas obravnava enako kot druge fante in punce? Šteje oboje, nadpovprečna prijaznost in pretirano nagajanje. Nekaterim je namreč tako nerodno, če jim je nekdo všeč, da nimajo pojma, kaj bi s tem drugega, kot da težijo.

Čeprav zmeraj obstaja možnost, da je nekdo pač samo neotesan (včasih se žal zaljubimo tudi v takšne), zgodbe o fantkih, ki tiste punčke, ki so jim pri srcu, vlečejo za kitke, še zdaleč niso mit. (Če je nekdo do vas zelooo prijazen, pa je po mojem vredno tvegati tudi z neposrednim vprašanjem, ker je najbrž dovolj zrel, da se bo nanj ustrezno odzval: iskreno in spoštljivo.)
 

Opazujte – 2.

Opazujte še, ali vaša simpatija zardi, ko se pogovarja z vami, ali je videti živčna, umika pogled, jeclja, blebeta oziroma ob vas povsem obmolkne. Če se tako vede v vsaki družbi, si s tem podatkom žal ne morete pomagati.

Toda če ste edini, ob komer ji je nerodno, ste na dobri poti do spoznanja, da je naklonjenost obojestranska. (Seveda pod pogojem, da niste vi tisti, ki ji nagaja, in se umika zato, ker se vas boji.)

 

Spremljajte

Med karanteno so osebni stiki žal onemogočeni, zato si je pametno pomagati tudi s spletom. Spremljajte, kaj vaša simpatija počne na družabnih omrežjih, kaj objavlja, s kom si dopisuje, ali odgovarja na vaša sporočila in komentarje, ali všečka vaše objave …

In jasno, ne pozabite vi všečkati njenih. (Samo ne pretiravajte. Če jo boste vsak dan zasipali s tono sporočil, se vas bo vsak pameten človek ustrašil in vas blokiral. Eni temu rečejo tudi zalezovanje.)
 

Klepetajte

Prijatelji so odličen vir informacij. Prvič zato, ker dva para oči in ušes vidita oziroma slišita več kot eden (še posebej, ker je drugi par običajno objektivnejši). In drugič zato, ker lahko prijatelji opravijo nekaj dodatnega detektivskega dela. Laže recimo prijatelj vpraša: »Kakšen se ti zdi ta in ta?«, kot mi rečemo: »Ej, a sem ti jaz kaj všeč?«

Lahko pa tudi vaš prijatelj vpraša prijatelja vaše simpatije po njenih srčnih zadevah in … ah, to je potem že prava mešanica detektivke in ljubezenskih spletk. Ampak hej, marsikdaj deluje! (Če seveda nima prijatelj kakšnih svojih interesov in … jap, lahko se res zaplete. Previdno torej, komu zaupate!)
 

Vrzite vabo

Kdor je spreten v komunikaciji, pa lahko poskusi v pogovoru s simpatijo tu in tam vreči kako vabo. To so vabila, »kljuke«, na katere se bo sogovornik pustil ujeti ali pa se jim bo izognil. Na primer: »Zadnjič sem videla, da si sprehajal psa. Ful imam rada živali, lahko bi šla kdaj skupaj« ali »Zdaj veliko klepetam po spletu, boš mogoče ob šestih tudi ti gor?«

Toda pozor: mogoče se bo vam kaj zdelo kot vaba, vaši simpatiji se pa niti sanjalo ne bo, da imate kaj za bregom – zato vsake zavrnitve ne smete jemati kot absoluten ne. (In upoštevajte, da kdaj kdo resnično nima časa.)
 

Obojestranskost

Pa še tole: zmeraj laže priznamo svoja čustva, če domnevamo, da bodo dobro sprejeta. To pomeni, da je precej bolj verjetno, da vam bo nekdo pokazal, da ste mu všeč, če boste do njega prijazni, razumevajoči in pozorni.

P. S.: In če boste pri svojem detektivskem delu ugotovili, da simpatiji niste všeč ali da ji je všeč nekdo drug … ponosno dvignite glavo in si čestitajte, ker ste bili dovolj pogumni, da ste sploh poizvedovali. Čeprav boste žalostni, verjemite, da ni razloga za obup, ker se nekoč vsakomur nasmehne sreča. 
 

Članek je bil objavljen v reviji PIL

PIL je mesečna revija, ki združuje vse, kar najstnike najbolj zanima, jim pomaga skozi najstniška leta, jih zabava in jim širi obzorja.
Več o reviji > 

Pil, december 2020
Revija PIL

Naročniki na dom prejmete 15 % popusta in brezplačno kodo za celoleten dostop do izbranih nalog na interaktivnem portalu Učimse.com.

Menu