Unovčite bone za knjige, učbenike in delovne zvezke v trgovinah Mladinske knjige

Unovčite bone za knjige, učbenike in delovne zvezke v trgovinah Mladinske knjige

Kaj, če ni vame?

V Pilovo pošto prihaja veliko pisem o ljubezni. Tudi o tisti najbolj boleči, neuslišani ljubezni.

In kaj storiti, če oseba, ki ji je namenjeno tvoje hrepenenje, ni zaljubljena vate?

 

Kaj je res in kaj ni?

Za začetek najprej preveri, kako je s tem. Včasih smo tudi precej negotovi vase, še posebej, kadar smo zaljubljeni. Že tako prevečkrat dvomimo, da smo dovolj lepi in privlačni za nasprotni spol. Drugi se nam zdijo bolj popolni. In je že tako, da bi raje imeli temne kot svetle lase, modre in ne rjave oči, bolj vitko postavo ali pa več oblin …

Sam s sabo je skorajda vsak nezadovoljen in zavistno pogleduje sošolce ali sošolke, ki se mu zdijo bolj privlačni in čedni. Potem pa nastopi še zaljubljenost, ko bi radi bili res lepi, simpatični, športni, pametni in ne vem kaj še vse, da bi pritegnili pozornost tistega, ki nam je všeč. In tako dvomimo. Dvomimo o tem, da bi nam naš princ ali princesa sploh namenil/a kakšno pozornost. A kar do neskončnosti to ne gre. Treba je na terenu preveriti, kako je s tem.

O načinih, kako izveš, ali te mara ali ne, smo že velikokrat pisali. (Justi bi zdajle vneto prikimala.) Enega od učinkovitih načinov je torej treba preizkusiti v praksi in si priti na jasno, ali ti oseba tvojih sanj vrača pozornost ali ne. In to z gotovostjo. Pa magari, če ga ali jo to vprašaš. Treba si je priti na jasno. In ko to storiš, se pač lahko zgodi, da ljubezen ni obojestranska. Ampak prej ko boš izvedel/a resnico, prej boš lahko na novo zaživel/a in prej se bodo tvoje oči lahko usmerile na nekoga, ki ti bo ljubezen lahko vračal. 
 

Prijatelj ali simpatija?

Kaj pa, če nekje v sebi veš, da je on ali ona res tisti pravi, prava? In ne moreš kar tako preslepiti svojih občutkov? Veš, da se dobro razumeta in da se ujameta, vajino prijateljstvo je pristno, trdno. Kaj zdaj? Tolažiš se, da bo čas prinesel svoje. Da bo tudi tvoj princ ali princesa spoznal/a, da je med vama nekaj več. Da sta ustvarjena drug za drugega? Toda počasi se je treba postaviti na realna tla.

Če se prijateljstvo dalj časa ne premakne do točke nekaj več, si je treba naliti čistega vina. Ne gre. Čustev se ne da narekovati. In čustva velikokrat tudi nimajo opraviti prav nič ali pa zelo, zelo malo z razumom. Škoda, kajne? Svet bi bil bolj preprost, če bi bilo tako. Pa ni. Le v redkih primerih se iz dolgotrajnega prijateljstva razvije ljubezen. Težko je, ampak treba je ugrizniti v kislo jabolko.
 

Odmakni se!

Najtežje je, da se od svoje simpatije odmakneš. A le to pomaga. Če vztrajaš v prijateljstvu in pogostih stikih, zares hudo boli. Vsak dan si tako natreseš novo sol na rano. Še posebej grozno je opazovati, kako tvoj/a ljubljeni/a osvaja drugo, drugega, ti pa mu po možnosti še daješ nasvete in ga poslušaš, ko ti zaupa svoje ljubezenske naklepe. To je trpinčenje samega sebe.

Stike z njim ali njo moraš omejiti na tiste, ki so neizbežni, in nič več. Svojemu srcu moraš omogočiti, da se ohladi. Kajti vsaka zaljubljenost mine, verjemi. Le v glavi moraš razčistiti, da ne smeš negovati čustev, ki se ti ne vrnejo. 
 

Nekje je nekdo zate

Prava ljubezen je namreč le tista, ki je obojestranska. Prava ljubezen je več kot zaljubljenost. In le tako je ljubezen res nekaj najlepšega na svetu. Verjemi, da tudi zate obstaja nekdo, ki te bo imel rad in ti bo vračal ljubezen. Ker pa življenje ni preprosto, tako ni nujno, da se bo to zgodilo takoj.

To so naključja in treba je počakati nanje. Iz vsake zaljubljenosti pa se lahko naučiš nekaj zase, nekaj o sebi. Vsaka zaljubljenost ti nekaj prinese, tudi če je to grenka izkušnja. Morda bo prav takšna izkušnja prinesla novo, lepšo priložnost, takšno, ki te bo izpolnjevala. In prav zaradi kakšne boleče izkušnje boš znal/a tisto pravo še bolj ceniti.
 

Prijatelji

In kaj pomaga, če si žalosten, žalostna? Najslabše se je zapreti v sobo in se smiliti samemu sebi. Tudi če se ti zdi še tako težko, se potrudi, da greš v družbo. Najboljša je za začetek družba pravih prijateljev, ki vedo, da ti je hudo. Pravi prijatelji te bodo znali potolažiti, te razveseliti, te zamotiti.

Ja, zamotiti. Na začetku, ko je najbolj hudo, se je treba zamotiti. Že s čim. Mogoče s športom, filmi, igro ali pa z navadnim klepetom. In prijatelji znajo dati tudi kakšen dober nasvet. Ker te poznajo. Ker imajo morda svoje izkušnje in vedo, kaj jim je pomagalo. In ker ti bodo znali stati ob strani, da ne boš naredil/a kakšne neumnosti v slogu pisanja pisemc, SMS-ov ali česa podobnega ljubljeni osebi. Prijatelji so zelo koristni, kadar nam je hudo, verjemi!
 

Nova poznanstva

In če boš verjel/a v to, da je pred tabo še veliko novih ljubezni, boš lažje prebolel/a. Ko bo najhujše mimo, začni znova. Zanimivih ljudi je na tem svetu ogromno. Začni spoznavati nove ljudi. V družbi prijateljev se bo gotovo zgodilo, da ti bodo predstavili nove znance, in ni vrag, da kdaj ne bo preskočila nova iskrica.

Če se boš predal/a življenju in tistemu, kar imaš rad/a, ti bo to dalo nove moči, novo energijo, ki bo zacelila rane. In končno, nove poti in nova doživetja prinesejo nove ljudi, ki jih srečaš in … Nič, pusti se presenetiti. Ko boš najmanj pričakoval/a, se ti bo zgodilo nekaj lepega. Še vsakemu se je in se bo tudi tebi! 
 

Članek je bil objavljen v reviji PIL

PIL je mesečna revija, ki združuje vse, kar najstnike najbolj zanima, jim pomaga skozi najstniška leta, jih zabava in jim širi obzorja.
Več o reviji > 

Pil, julij-avgust 2021
Revija PIL

Naročniki na dom prejmete 15 % popusta in brezplačno kodo za celoleten dostop do izbranih nalog na interaktivnem portalu Učimse.com.

Menu