Še do 30. 6. lahko v trgovinah Mladinske knjige unovčite BON21.

Še do 30. 6. lahko v trgovinah Mladinske knjige unovčite BON21.

Je vame?

Pozdravljeni, dragi pilovci in pilovke, tokratni pošiljatelj pa še prav posebej. Zelo sem vesela, da si odprl tako pomembno temo za vse.

Najprej torej najlepša hvala za pismo oziroma kratko sporočilo. Všeč mi je, da si problem povzel tako jedrnato.

V čustvenih labirintih, po katerih se trudimo navigirati vsi, tako mlajši kot starejši, ni vedno najlažje izluščiti bistva, a tebi je to odlično uspelo. Iz tega sklepam, da premoreš bistroumnost in odločnost, ki bosta z leti vedno bolj izraženi in bosta nedvomno očarali mnoge.

Kratkost sporočila mi govori tudi o urgentnosti problema. Kadar ne gre zares, radi napletamo levo in desno, na primer: Eno dišečo svečko imam v sobi, ampak se vsakič pokadi, ko jo ugasnem, in potem mi smrdi v sobi po dimu, in zdaj res ne vem, v čem je fora, če je dišeča zato, da diši, a veš, kaj mislim? Kadar gre zares, je bolj primeren odziv: Požar! Tako nekako. Zdi se mi, da je tvoje sporočilo druge vrste. 

Na tem mestu bi si privoščila krajši ovinek, ki se nanaša na kritiko načina komuniciranja mladih (s kratkimi sporočili). Ravno zadnjič sem v vrtnariji poslušala gospoda, ki sta se zgražala v tej smeri in kar počez. Verjetno sta pozabila, da smo tudi v starih časih pisali kratka sporočila, le da smo jim rekli telegrami. Ne bom zdaj utrujala s tehnologijo, vprašajte kakšno babico, če vas zanima. Slog je bil pa približno takšen: Vlak na post lj ob 16h stop pridi iskat urg stop. Ali pa: Dunaj drag stop lepe hlače stop pošlji denar stop. Takšne nujne stvari pač, težko bi rekla, da se je glede tega do danes kaj dosti spremenilo. V tem smislu dojemam tudi tvoje vprašanje kot jasno, glasno in nujno.

Priznati moram, da me je navdušilo tudi vprašanje samo. Kaj naj naredim? To kaže na izrazito proaktivnost. Ne vem, ali si že slišal za ta izraz, ampak po domače rečeno pomeni, da se pobrigaš zase. Med odraslimi je zelo priljubljen, sploh kadar iščejo službo. Kadar je kakšna lastnost tako zaželena, to po navadi pomeni, da je v praksi primanjkuje. Res opažam, da se je med nami razpasla nekakšna pasivnost, ko kar obždimo v kotu in mislimo, da bo vesolje samo prepoznalo naše težave in nam poslalo rešitev. Žal po zadnjih ugotovitvah astrofizikov vesolju ni mar za naše težave in tudi ne pošilja rešitev, ampak samo Sončev veter, kozmične žarke in tu pa tam kakšen asteroid. Iz tvoje proaktivnosti torej sklepam, da nisi le bistroumen in odločen, ampak tudi pogumen. Odlična kombinacija.

Stopnje ljubezni
V prvem delu tokratnega sporočila se skriva nekaj zelo zanimivega: fantu je punca všeč, punca pa je vanj. Sploh v rani najstniškosti, ko začenjajo rasti mišice, dlake in romantična ljubezen, je fino opozoriti, da ljubezen ne nastane kar tako, na horuk. »Všeč« je nekako prva faza. »Biti v nekoga« je že malo hujša. »Obsedenost« je tretja. Šele potem se razvije zaljubljenost in menda iz nje ljubezen, za te poznejše faze nisem tak strokovnjak. Menim samo, da si je še kar pomembno naklonjenost izkazovati z nekom, ki je v podobno dozoreli fazi kot mi sami.

Morda se bo komu zdelo, da ubiram strune, ki niso zares povezane z današnjo temo. Zato bi rada poudarila, da so vse omenjene lastnosti za oba spola zelo privlačne in zato delno tudi odgovor na vprašanje: Kaj naj naredim? Najboljša dolgoročna naložba pri osvajanju simpatij je gotovo delo na lastni privlačnosti, ki pa še zdaleč ni le zunanja lepota, ampak vse našteto, torej pogum, da poveš, kaj misliš, odločnost, da izpelješ, kar si si zadal, pa bistroumnost, ki naredi vsak pogovor bolj zanimiv in iskriv. Ja, brihtnost je seksi, tako pravijo izkušnje, statistika in znanost. Nikar ne nasedajte ideji, da ljudje padamo samo na videz, to je teorija zarote, ki jo je med nas lansirala industrija plastične kirurgije. Dodajte še smisel za humor in empatijo oziroma sočutje do drugih – vsota vsega tega je neustavljiva privlačnost.

Za zaključek pa še ena, na prvi pogled prav tako nepovezana misel. Govora bo o obližih, po domače flajštrih. Vsak ima svoj sistem odstranjevanja. Eni potegnejo, da je hitro konec, drugi ga odmakajo in cukljajo tako počasi, da bi na njihovem primeru lahko razložili koncept nanometra. Jaz bi rekla, da je tokratni pošiljatelj bolj prvi tip, ampak oboje je seveda ok. Enako je z osvajanjem in izkazovanjem ljubezni. Simpatijo lahko kuhljaš počasi. Takšen proces je lahko zelo zabaven, prijeten, topel in nič ne boli. Po drugi strani tudi zelo dolgo traja, preden se izjasni, kdo je čisto zares v koga. Lahko pa enostavno potegneš (greš do človeka in poveš, da si vanj/o) ter pogledaš, ali se pod obližem skriva ljubezen ali nezaceljena rana.

Konkretni predlogi
Po šoli jo povabi na sendvič/hotdog/kostanj (nekaj, ob čemer se lahko sprehajata proti domu, sedenje na soku in torticah je lahko mučno).
Prosi jo, naj ti pomaga pri učenju, izberi predmet, pri katerem je boljša od tebe (ob tem se bo počutila pametno in dobrodelno, pozitivni občutki pa spodbujajo še več pozitivnih občutkov, med njimi tudi zaljubljenost).
Ugotovi, kateri so vajini skupni hobiji (slikanje, jahanje, judo, igranje kitare), in si izmisli skupni projekt (naj ti pomaga naslikati portret tvoje družine ali razredničarke, na primer).
Ne pozabi na majhne pozornosti (posodi ji radirko, poberi ji bundo, kadar blesavi drugarčki pomečejo garderobo po tleh, pošlji ji voščilnico za Valentinovo).

Članek je bil objavljen v reviji PIL

PIL je mesečna revija, ki združuje vse, kar najstnike najbolj zanima, jim pomaga skozi najstniška leta, jih zabava in jim širi obzorja.
Več o reviji > 

Revija Pil

Naročniki na dom prejmete 15 % popusta in brezplačno kodo za celoleten dostop do izbranih nalog na interaktivnem portalu Učimse.com.

Menu