Unovčite BON21 za knjižna darila v trgovinah Mladinske knjige

Unovčite BON21 za knjižna darila v trgovinah Mladinske knjige

Igre za urjenje zbranosti

Igre za urjenje zbranosti

So otroci, ki pozorno poslušajo in že zelo zgodaj sledijo navodilom od začetka do konca. In so otroci, ki ne slišijo dobro, čeprav z njihovim sluhom ni nič narobe.

Ti otroci ne zmorejo zbrano poslušati do konca, hitro jih zmoti hrup, druge stvari …

Morda gre samo za trenutek nezbranosti, morda pa imajo težave s koncentracijo. Obstaja veliko vaj in zabavnih iger, s katerimi lahko omilimo te težave. 
 

Risanje po navodilu 

Otroku narekujemo, kaj naj nariše. Primer: na sredo lista nariši hrib, na njem hišo, zraven drevo in mačko, na nebu naj leti ptica, sije sonce in tako naprej. 
 

Kaj je drugače? 

Ena oseba gre iz prostora in spremeni nekaj na sebi (obleko, obutev, pričesko, nakit ali kaj drugega). Otrok naj ugotovi, kaj je drugače. 
 

Zaupaj mi!

V prostoru postavimo ovire. Otroku zavežemo oči in ga le z besednimi navodili vodimo po prostoru od enega konca do drugega. Npr.: stopi korak naprej, nato se obrni desno in pojdi dva koraka naprej, skloni se … S tem urimo prepoznavanje leve in desne strani, kaj je spodaj, kaj je zgoraj. 
 

Kaj slišim?

Otroku zavežemo oči in predenj postavimo nekaj predmetov, ki oddajajo zvoke. Na primer škatlo s testeninami, ropotuljico, ključe, knjigo, vrč vode … S posameznim predmetom zaropotamo (knjigo listamo, vodo iz vrča natočimo v kozarec …). Otrok pa naj ugiba, za kateri predmet gre. 
 

Opazuj!

Na mizo postavimo nekaj različnih igračk. Otrok naj si jih dobro ogleda, nato predmete pokrijemo s krpo. Naj ugane čim več predmetov. 
 

Ponovi vzorec

Iz lego kock različnih barv ali velikosti na plošči ali kar tako naredite vzorec. Otrok naj naredi prav takega. 
 

Vroče ali mrzlo 

Nekam v prostoru skrijemo igračko. Otrok naj išče po naših navodilih. Če ne išče na pravem koncu, rečemo, da je hladno, zelo hladno, ledeno. Ko je blizu igračke, rečemo, da je toplo, ko je že zelo blizu, je vroče … 

 

Članek je bil objavljen v reviji Pogled

Pogled o različnih vidikih vzgoje in starševstva piše poglobljeno, tehtno in praktično. Zaupanja vredne vsebine pišejo znani slovenski strokovnjaki z različnih področij.
Spoznajte revijo >

Pogled

Pogled lahko pridobite kot brezplačno starševsko prilogo ob naročilu otroških revij Cicido in Ciciban.

Menu